Среща между българо-испански културен център ESTREYA и ученици от ПГЧЕ „Васил Левски“

            На 22.11.2021 г. в сградата на ПГЧЕ се проведе среща между представители на българо-испански културен център „Estreya”, ученици и учители от ПГЧЕ „Васил Левски“, гр. Бургас. На срещата Антонио Перез и Петя Кирилова представиха Програмата, в която ученици от руската гимназия ще имат възможност да участват. Тя е свързана с междукултурен обмен, различни социални дейности, изучаване на испански език и др. Освен децата, в срещата взеха участие Кирил Колев (учител по география) и Силвия Чалъкова (учител по философия).

            Ученици от ПГЧЕ ще бъдат партньори в програма „Невроезиков прогрес“, създадена от Антонио и Петя и реализирана от тях в гр. Бургас, с подкрепата на Община Бургас. Тя е иновативна за България. Свързана е с изучаването на испански език от хора в пенсионна възраст. Многобройни проучвания показват, че изучаването на чужд език намалява до голяма степен риска от проява на алцхаймер и други когнитивни заболявания при възрастните хора.

            Петя и Антонио желаят да разширят своята инициатива по нестандартен начин – включването на млади хора (ученици) в работата с възрастните. Те са убедени, че младите ще дадат допълнителен заряд и енергия на проекта и ще помогнат за успешното му реализиране. Това ще е голямо предизвикателство, защото в много общества по света възрастните хора, като че ли остават на заден план в социалната политика.

            В инициативата, освен ученици от ПГЧЕ „Васил Левски“, ще участват техни връстници от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас. По Програмата се планира включване на училище от град Малага, Испания, с което ще се провеждат онлайн срещи за обмяна на опит при работа с възрастни хора, както и други съвместни инициативи – културни, музикални, творчески.