Междучасие без тютюнев дим!

Учениците от ПГЧЕ „Васил Левски“ отбелязаха със свое събитие 31 май – Световен ден за борба с тютюнопушенето. Известно е, че при пушачите дихателният обем на белите дробове намалява. Тютюнопушенето, както и другите зависимости са причина за множество генетични аномалии, онкозаболявания, дихателни проблеми и проблеми с кръвообръщението и кръвоносните съдове.
Представители на УС на гимназията отправиха предизвикателство към своите съученици. В часа на класа освен напомнянето за всички тези вреди, те приканиха всеки желаещ да провери дали може да надуе балон. Едно от нещата, които са притеснителни при пушачите е, че не могат да надуят и детски балон с уста, защото може въздухът да не им достигне. За щастие, гимназистите са в добро здраве и успяха да се справят с тази задача.
Нека разумно опазваме здравето си!
 
В Европа тютюнът идва от Америка, донесен от екипажа на Христофор Колумб още през 15–ти век. В началото, хората са го приемали като лечебна билка, защото премахва главоболието и действа успокояващо на нервната система. Много по-късно, през 20-ти век, се обръща внимание на вредите, които тютюнът причинява на хората:
  • пушачите много по-често развиват хронична обструктивна белодробна болест и рак на белия дроб, а катранът причинява много увреждания на дихателната система;
  • употребата на цигари и никотинът в тях, води до сърдечно-съдови заболявания и уврежда здравето и променя качеството на живот. Пушачите могат да получат инфаркт, инсулт или друга емболия;
  • тютюнопушенето е рисков фактор и за развитие на онкологични заболявания;
  • употребата на цигари, води и до проблеми в половата система. Много често мъжете пушачи страдат от еректилна дисфункция, а при жените, може да доведе до увреждане на яйчниците и цялата оплодителна система;
  • много често при пушачите се наблюдават депресивни състояния и има увеличен риск от деменция.
Световният ден без тютюнев дим е обявен през 1987г. по инициатива на Световната здравна организация. За първи път се отбелязва на 31 май 1988г. С него се цели привиличане на вниманието върху тютюневата епидемия, която обхваща с пипалата си в смъртоносна хватка от 1/3 до 1/2 от пушачите, съкращавайки живота им средно с 15 години. Потреблението на тютюневите продукти взема застрашителни размери. Всяка година в света умират 4,9 милиона души. Почти половината от децата –около 700 милиона, дишат въздух, замърсен от тютюнев дим, което ги превръща в пасивни пушачи.
„МЛАДИТЕ ХОРА -НЕЗАВИСИМИ ОТ ТЮТЮНА!“
Това е посланието на този ден към младите по света. В началото на 21 век тютюнопушенето продължава да е порок номер едно с предвидими последици. Българските деца и юноши са сред лидерите на „европейския и световен елит“ по употреба на тютюневи изделия. Проучванията показват, че факторът среда се оказва много важен. В това отношение семейството и приятелския кръг са водещи. Във възрастта 13-15 години е установено, че между 52 страни България заема четвърта позиция по тютюнопушене. Процентът на пушещите момичета е по-висок от този на момчетата. Вредата за пасивните пушачи е неоспорим факт, който вече всички признават. България е сред водещите страни по употреба на цигари. От 2001 година страната ни е на трета позиция в света по потребление на цигари на човек от населението.  Изключително тревожна тенденция е увеличаването на тютюнопушенето сред младите българи. 83.3% при 16-годишните са опитвали да пушат, според данни от проведеното “Глобално проучване на тютюнопушенето при младите хора – България 2002”. Тютюнопушенето е водещата предотвратима причина за смъртност в Европа. Въпреки, че в нея живеят едва 15% от населението на планетата, то е обременено с почти 1/3 от заболяванията, предизвикани от тютюнопушене в световен мащаб. Според социолозите от НЦИОМ в България се наблюдава обща тенденция към промяна в нагласите на населението по отношение на тютюнопушенето. Тя тръгва от хората между 30 и 49 години, с висше образование, финансово обезпечени, в добро здравословно състояние, с динамичен начин на живот. 
Източници: