ЙОРДАН АНГЕЛОВ „Камък и вода“

„Камък и вода“ е уникална изложба на художника и учителя по изобразително изкуство в нашата гимназия – ЙОРДАН АНГЕЛОВ. Невъзможно е да не се разпознае стила на Данчо Ангелов, но всяка картина е различна и удивителна по своему, само дълбоката идея е една…
„Водата дълбае камъка не със сила, а с постоянство.“
„Gutta cavat lapidem (Капката камък дълбае.“ Овидий.
Художникът сподели пред БНР-Бургас:
„Това са моите интерпретации върху двата сакрални обекта камъка и водата. Връзката между тях е дълбока и древна. В своя притча учителят Лао Дзъ казва, че няма по-голяма сила от нежната и мека вода, която надделява камъка. Тя ни учи на фундаментални неща. Водата и камъка не са просто веществени обекти, те са много повече от това. Това е един голям цикъл, който работя от много години.“ „Българските дух и корени са двете основни нишки, изграждащи тъканта на моето изкуство“, отбелязва Ангелов:
„Корените предстои да бъдат припомнени, открити. И не говоря само за българите, защото ние, хората, имаме общ корен, а да откриваш корените си означава да вървиш към този свой дълбок произход със всичките свои дарени от небето качества. Ако успея да докосна душата на другия човек с нещичко от тази изложба, за мен това е предостатъчно. “ Платната са в смесена техника, с която Ангелов продължава да експериментира. Материалите създават текстури на повърхността, като във всяка работа авторът търси и скулптурата, и графиката и живописта.  
 
С изложба живопис, озаглавена „Камък и вода“, гостува художникът Йордан Ангелов в галерия „Неси“ от 4 ноември до 2 декември 2021.
 
Йордан Ангелов е роден в гр. Бургас. Завършил е гимназия за изящни изкуства в гр. София през 1988г. След това университета „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Велико Търново през 1995г., специалност „Живопис в класа на професор Никола Русчуклиев. Работи в сферата на живописта и монументално декоративните изкуства. Негови картини са притежание на държавни и частни колекции в България и чужбина.