Улица Зеленика

Новата книга на Николай Фенерски „Улица „Зеленика“ – разкази вече е официално представена. На чудесно място – в Дома на писателя, от изключително интересни хора – разбира се, автора, а също и Христо Димитров – Хиндо и Рада Гешева, Диана Саватева – поетеса, журналист и заместник-кмет по култура в Община Бургас, пред многобройна аудитория почитатели, приятели и ученици от ПГЧЕ „Васил Левски“. Сборникът съдържа трийсет кратки разказа на различна тематика и в разнообразна стилистика. Ако едно не ви допадне, в друго ще се влюбите.

Какъв е разказът?

Къс разказ, с бързо протичащо действие.

Двама герои и природа – трети главен действащ герой.

Тя не е фон, не е пейзаж на душата, тя активно участва в действието.

И после – диалогът – дори където няма формално пряка реч,  диалогът присъства и именно той сътворява посланието на текста.  А посланието е повече от ясно и в това се състои очарованието на разказите и лекотата, с която се четат –  уж простички, обикновени, делнични случки, а пък ни извеждат от конкретното и ни повеждат по пътя на човещината.  Някои ще кажат, че това са универсалните теми. Аз казвам човещина. Общо взето –  това са късчета живот. Животът на един млад творец.

Каква е литературната насоченост?

Въпрос, който дразни всеки творец, предполагам при Фенерски чувството излиза, за да ни поведе. Без дидактичност и назидателност. Ами това съм аз, това са хората… 

И все пак, все пак онова, на което ни учи /защото всеки автор дава своята рецепта за спасение на човешката душа/, е християнската милостивост. Вяра – да,  надежда – да,  но най-голямата милостивост е любовта. От това не иска и не може да избяга авторът.

Книжката се чете бързо. След първия разказ искаш да прочетеш веднага втория. Тоест най-важното е факт – връзката  автор – творба – възприемател е осъществена. И още – душата на автора и душата на читателя се срещат и прегръщат…“