Празник на четенето

На 20 февруари в Гимназия за чужди езици – Бургас Празникът на четенето разбуни духовете на четящото братство. В тази инициатива, посветена на патрона на училището – Васил Левски участваха директно над 50 ученици от 8 до 12 клас, организирани от учителите по литература Любов Джунгурова, Нели Захариева, Радка Гешева и Стефка Стаматова. Авторитетно жури с председател г-жа Милка Харизанова, старши експерт в Р�?О на МОН – Бургас, г-жа  Митрушка Славова – председател на Център за млади таланти към Фондация „Шанс за децата на България”, г-жа Пепа Божкова – издателство „Божич” и г-н Денчо Михов – издателство „ЛибраСкорп”, прецизно оцени презентациите на любими книги под надслов „Книгата, която ме разтърси”, представени от ученици на гимназията.

�?нтересна връзка между читателското и творческото начало бе представянето на Книгата – сборник от творби на ученици и учители, под редакцията на ученици от Творческия клуб, с ръководител г-жа Радка Гешева.

 Широкият диапазон от интереси и силната пристрастност на съставителите на презентациите към избраната книга  сериозно затрудни журито, за да отличи само трима победители.  Презентациите имаха предвид творби с широк идеен и времеви диапазон – от „Вечери в Антимовския хан”, книгите на Агата Кристи, през нашумелия Емил Конрад до „Малкият принца” на Екзюпери и „Пътеводител на галактическия стопаджия” от Дъглас Адамс. Някои от презентациите бяха на руски език – „Братя Карамазови” от Достоевски и „Брулени хълмове” на Джейн Еър. С първо място с  бе отличена Ралица Бинева от 10 клас заради представената книга – перфектна комбинация от визия, текст и звук.

Силно участие с разтърсваща рецитация на народната песен „Даваш ли даваш, балканджи Йово” предизвика Венислав Емилов от 10 Б клас. Неговата изява бе естествен преход към втория модул на Празника – четене на откъс от любима книга. Тогава се чуха руски народни приказки от  победителите на вътрешния кръг в 9 клас, подготвени от г-жа Лидия �?нджова и г-жа Нина Янкова. Английски автори бяха озвучени от половината участници в конкурса за четене на любимо книга, сред които се отличи представявето на Карина Богданова от 8 клас на „Гарванът” от Едгар Алън По и Камен Гуджунов – на „Пътеводител на галактическия стопаджия”.  Фламена �?ванова от 12 клас  ни припомни какво е да бъдеш в една книга, от която непрекъснато се учиш да обичаш, и журито и публиката я наградиха с дълги ръкопляскания и  първо място в този модул.

Оригинални разделители за книги с логото на гимназията и с автентични рисунки на ученици на г-жа Нели Захариева, бяха част от празника.

 Атмосферата беше допълнена от постери с 10 –те  най-четени романа, писани от жени, афиши на популярни книги и илюстрации от приказки, създадени от учениците. Модератори на двете части на празника – Радка Желева, Силвена Петрова и Елена Вълканова от 11 клас умело насочваха интереса на публиката, раздаваха късмети с интересни цитати за книгите и четенето от известни писатели, разказваха неизвестни факти от биографиите на големите писатели преди да станат известни. Елена Вълканова с изпълнението на песента „Само ти” внесе колорит в празника.

�?здателство „Либра Скорп” награди тези участници, които бяха предпочели да представят българска книга и автор със стихове на Петя Дубарова и с Антология на бургаската проза – Радомира Тамбурова от 8 клас, Алиса Попова от 11 клас.

Центъра за работа с млади таланти към Фондация „Шанс за децата на България” отличи с грамота Фламена �?ванова от 12 клас за най-оригинално представяне на „Малкия принц” от Екзюпери.

�?здателство „Божич” покани двама участници да получат своите награди директно от книжарницата – Надежда Вълчева от 11клас и Венислав Емилов от 10 клас.

Третият модул на Празника на четенето все още е в процес на довършване, защото включва творческо писане – продължение на сюжет (от презентираните или от прочетените книги), който да претърпи развитие в нова насока, с нови герои. След две седмици ще бъдат предадени завършените творби и ще бъдат отличени най-добрите с публикация в бургаския и в централния литературен печат.

�?нициаторите се надяват да превърнат този празник в традиция, като отправят покана към други училища догодина да организират съвместно този Празник на духа.

Любов Джунгурова