Да учим за Европа и Европейския съюз чрез театър

Емоционални моменти от Регионалната среща на училища посланици на Европейския парламент, състояла се на 10 февруари 2023 г. в библиотека „П.К. Яворов“ гр. Бургас в която активно участваха и младшите посланици от ПГЧЕ“Васил Левски“ гр. Бургас.

Основната идея на събитието беше да учим за Европа и Европейския съюз чрез театър.

Форумът бе открит от Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България, след което всяко училище имаше 2 минути за атрактивно представяне.

С викторина в Кахут „Какво знаем за еврото?“ подготвена от младшите посланици от ПГ по компютърно програмиране и иновации Бургас, учениците премериха своите знания. Велизар Чандър, Айлин Ахмед от XII Г клас, Мариела Симеонова от XI В и Мирабелла Костаниян от XI E клас спечелиха първите места в играта, получиха награди и впечтлиха организаторите и ръководителите с познанията си .

Обогатяваща и интересна беше дискусията с проф. Ингрид Шикова „Да поговорим за еврото“.

Събитието продължи със среща разговор с евродепутата от ЕНП Емил Радев. Той засегна теми като Шенген, темата за Еврозоната и темата за миграцията. Г-н Радев разказа за работния процес в Европейския парламент.

След обедната почивка учениците от ПГ по механоелектротехника и електроника представиха ролевата игра „Семейни диалози за еврото“, а учениците от СУ „Христо Ботев“ Айтос представиха пиесата „Обичам те, Европа!“.

Срещата приключи с интерактивно занимание „Познаваме ли основните човешки права в ЕС?“ по идея на младшите посланици от нашето училище, ПГЧЕ „Васил Левски“ гр. Бургас. Учениците бяха разделени на 6 отбора, като всеки отбор изтегли по едно човешко право и трябваше да го разиграе, а останалите отбори да го разпознаят.

Благодарим завъзможността да участваме в Програмата за училища посланици на ЕП. Очакваме още вълнуващи срещи.