ФЕНОМЕНЪТ МЕРСИЯ МАКДЕРМОТ

       Благотворна и поучителна – такава бе срещата на ученици от IX и X клас със Зоя Дюбоа – преводач на книгата на Мерсия Макдермот „Имало едно време в България“. Събитието е част от програмата, с която ПГЧЕ „Васил Левски“ отбелязва своя 60-годишен юбилей.

      Коя е Мерсия Макдермот и какво я свързва с България? Възможно ли е един британски историк да носи цял живот България в сърцето си? На тези и още много въпроси с нескрита емоция  отговори Зоя Дюбоа. Тя сподели спомени и впечатления от личната си среща с нея на брега на Ла Манша. Вдъхновена от личността на британската писателка, Зоя Дюбоа  превежда нейната книга, предназначена като замисъл за британската читателска аудитория. Мерсия Макдермот посвещава целия си съзнателен живот на изследване на българската история и култура. Автор е на биографична книга за Васил Левски, на трудове, посветени на Гоце Делчев и Яне Сандански.

        „Феномен“ – така я определи Зоя Дюбоа, а ние се почувствахме горди и значими, че сме част от един народ, чието минало вдъхновява.