ЕВРОПЕЙСКИ ЧАС

Днес, 7.12.2022 г. младшите посланици от клуб „Посланици на Европа“ към ПГЧЕ“Васил Левски“ гр. Бургас взеха активно участие в инициативата „Европейски час“ под надслов „Вие питате- проф. Шикова отговаря“.
Срещата беше вълнуваща и изпълнена с интересни и значими питания от младежите към проф. Ингрид Шикова.
Голяма част от въпросите бяха свързани с присъединяването на България към Шенген. Затова професор Шикова започна с въпроса – „Какво всъщност е Шенген?“ и отговори, че Шенген е винарско село в Люксембург, намиращо се близо до границата с Германия и Франция. Шенген придобива известност на 14 юни 1985 г., когато е подписано Шенгенското споразумение за премахване на вътрешните граници между страните – Белгия, Западна Германия, Люксембург, Нидерландия, Франция и създаване на общ граничен контрол по граничните контролно-пропускателни пунктове по външните им граници.
Въпроси, свързани с неоходимостта от повече теми за правата на човека и европейската интеграция в рамките на часовете по Гражданско образование, имиграцията, националната идентичност, ползите и рисковете от приемането на еврото у нас бяха зададени от Християна Германова и Жаклин Джермова , ученички от XI клас.
Благодарим за изчерпателните отговори и възможността да участваме в Програмата за училища посланици на ЕП.
Очакваме нови интересни срещи.