В навечерието на годишнината от рождението на Васил Левски

Братя Дадурян, ученици и представители на „Нелсен Чистота“ почистиха паметника на Левски в Морската градина

В навечерието на годишнината от рождението на Васил Левски, журналистите братя Кеворк и Степан Дадурян инициираха благородна акция – почистването на паметника на Апостола в Морската градина. В акцията днес се включиха и ученици от ПГЧЕ “Васил Левски“ и сметопочистващата фирма „Нелсен Чистота“.

Родолюбиви бургазлии и ученици с пример: Почистиха паметника на Левски, и ти можеш да направиш същото за лика на своя герой

Благородно: За 185 години от рождението на Апостола паметникът му в Морската градина светна.

Журналистите Кеворк и Степан Дадурян са инициатори на почистването. Предлагат кампания за културната и родова памет, чрез „осиновяване“ от организации и граждани.

Братя Дадурян предвиждат освежаването и на още един паметник на Весил Левски – този в двора на едноименното училище, което през 2023 година отбелязва 60-годишнина. Преди да се пристъпи към конкретни действия обаче, е необходимо да се направят обследвания от специалисти за състоянието на скулптурата. Те трябва да решат подлежи ли паметника на по-сериозна обработка с препарати. Идеята на двамата журналисти е това да се случи преди празника гимназията.

За почистването на паметника в Морската градина, възпитаници на ПГЧЕ “Васил Левски“ четоха стихове за Апостола и негови послания.

Посланието на самото почистване на монумента обаче е свързано и с историята на града, сподели Кеворк Дадурян.

За паметниците в историческото ядро на парка е бил положен доброволен труд и са били спонсорирани през годините от арменските бежанци. А специално паметника на Апостола е бил изграждан със средства на арменците през 30-те години на миналия век. И това не е случайно. Приживе Левски е имал арменски сподвижници, говорил е техния език, а самите арменци никога не го предават. Едно от местата, където се е срещал със своите сподвижници е било именно арменската църква в града, която е и най-страта сграда на територията на бургаска община“, напомня Кеворк Дадурян.

Журналистите имат и друго интересно предложение: историческите и културни паметници да бъдат „осиновявани“ от организации, фирми или личности, които да поемат отговорност за поддържката им ежегодно.

„Това не е нова практика на Стария континент. Всъщност, е доста ефективен метод за запазване на паметта. Единственото важно условие е организацията или човекът, който ще поеме грижата за паметника на героя да декларира, чрез договор, че за определен период от време ще поддържа монумента, съгласно точно определени критерии. Това ще гарантира системна поддръжка, а ще облекчи и местната и държавна власт като средствата за тях могат да се пренасочат в социалната или здравна сфери“, коментира Степан Дадурян.

В навечерието на паметната дата! Родолюбиви бургазлии почистиха паметника на Левски

Паметникът на Апостола на Свободата в Бургас бе изчистен по инициатива на Кеворк и Степан Дадурян