Даскалото е cool

На 22 юни, ученици от ПГЧЕ „Васил Левски“ гр. Бургас, заедно със свои съученици от училища на територията на гр. Бургас присъстваха на спектакъла на Драматичен театър Търговище „Даскалото е cool” от Джордже Кокош. Постановката засяга важни житейски избори, които младежите правят, без да се замислят за бъдещите последствия.

Пиесата „Даскалото е COOL“ представлява ретроспективен разказ за ученическите години на три, вече оформени личности. Всяка една от тях  има възможност да оцени миналите си решения и  действия и да направи равносметка за постигнатото или пропуснатото.

Стартът на тримата младежи е съвършено различен. Предпоставките им за развитие изглеждат абсолютно предопределени. Срещаме се с младеж от богато семейство, което прави всичко, за да осигури добро бъдеще на наследника си. Срещаме и момче от предградията, което привидно е невъзможно да се откъсне  от средата си и за което най-светлото бъдеще е да продава наркотици и да краде. Запознаваме се и с едно „мъжко“ момиче, чиито родители са заминали в чужбина, за да могат да осигурят прехраната на семейството си и което се отглежда само.

Изглежда, че всички карти са раздадени и изходът от играта е ясен, но… Но дали всичко е толкова предопределено, колкото изглежда? Дали този, който има всичко, свиква и спира да  го забелязва, а този, който ходи гладен, знае цената на всяка троха?

Героите от „Даскалото е COOL“ са изправени пред избор, който се оказва много по-важен от всички предпоставки, които им дават средата или финансовата обезпеченост. Авторът ясно е насочил пиесата си към зрители между 14 и 18 години –  зрителите, на които този избор предстои. Те нагледно ще видят как можеш да пропилееш живота си и как можеш да постигнеш мечти, които са ти се стрували невъзможни.

Актьорите Никол Оташлийска, Явор Гаджев и Давид Крумов влизат в ролите на тийнейджърите, изправени пред съдбоносните решения на възрастта си. Режисьор на постановката е Александър Беровски, сценографията е на Галина Абаджимаринова, а музиката към постановката е на Момчил Михайлов. Превод от румънски – Аглика Олтеан.

 

Събитието се организира от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и Общинския съвет по наркотични вещества в Бургас, по повод 26-ти юни, Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотични вещества.

Всички ученици бяха впечтлени от сюжета на постановката и играта на актьорите. Очакват още интересни събития.