По пътя на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица

Ученици от ПГЧЕ „Васил Левски“, гр. Бургас се включиха в 74 НТП „По пътя на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица“ от 27-ми май до 2-ри юни 2022г.  Нашата група с ръководители Николай Фенерски, Кирил Колев и Атанас Костадинов е била една от около 38-те групи от 15 области на страната, за които са били осигурени храна, вода, транспорт, медицинско обслужване и полицейска охрана.

Над 1300 души тръгват по стъпките на Ботев. Събитието е открито с издигането на 25-метровия национален флаг и запалването на символичния огън до паметника му. От централния градски площад са изпратени и участниците в 74-тия Национален туристически поход „По стъпките на Ботев от Козлодуй до Околчица.

Ето какво споделят нашите ученици:
„Това беше дълъг път, изпълнен с чувство на национална гордост, признателност, възрожденски дух и устременост. В традиционния поход участваха над 1300 души. Чест за всички нас беше да изминем 120 километровия път.
Той беше различен за всеки от нас. Подобно на поклонническия Ел Камино, всеки изживя трудните и изморителни етапи от вървенето по собствен начин, но ни обедини в едно. Показа ни, че това е пътят към Свободата – личната и националната.
Този път промени мирогледа и душевността ни. Защото пътуването и мотивът за пътя носят в себе си промяната, както физическа, така и душевна. То е едновременно пътуване към миналото, завръщане към себе си, към корените, а същевременно хвърля мост и към бъдещето.“