Посещение на Археологическия комплекс „Акве Калиде“

Ученици от X и XI клас при ПГЧЕ „Васил Левски“, участващи в клубове „Светът е география“ и „Бит, култура и традиции на българите“, с ръководители – Милена Проданова и Деница Азманова, посетиха Археологическия комплекс „Акве Калиде – Термополис“ и Банята на Сулейман Великолепни. 

Мястото, събрало в себе си хилядолетна история привлича своите посетители с множество разнообразни възможности за релакс и забавления.

Археологическите ценности намерени в Акве калиде са крепостните стени на древния град Терме (Термополис), римските бани от І век сл. Хр. с топъл и студен басейн, различни средновековни помещения. Те са достъпни за туристите чрез изградените модерни пасарелки, които улесняват преминаването и разглеждането им.

Комплексът дава възможност на гражданите и гостите на Бургас да посетят изцяло реставрираната баня на Сюлейман Великолепни. При възстановяването и точно е спазена оригиналната визия, облицована е с мрамор и характерната за Ориента керамика. Автентичността й се допълва от естествено и художествено осветление. Тя изпълнява функцията на действащ музей, в който посетителите могат да гледат филм, създаден на базата на 3D мапинга. Той повежда туристите на една виртуална разходка – от епохата на траките и легендата за Свещения извор на трите нимфи-изцелителки, през римската епоха, кръстоносните походи – до времето на Сюлейман Великолепни.

 

След културната програма всички се отдадоха на отдих в Парк „Минерални бани“ – Ветрен.