Един чудесен, слънчев поход

Ученици и учители от ПГЧЕ „Васил Левски“ участваха в поход от Пантеона до Бургаските солници. 

Пантеонът в Морската градина е един от емблематичните паметници на Бургас. Построен е през 1981 година като паметник в чест на загиналите антифашисти.  Автор на паметника е скулпторът Валентин Старчев, а проектант на градоустройството – архитект Владимир Милков.

 

Преди промените през 1989 г. в централната част гори „вечен огън“, а през светлата част на денонощието пред символичния вход на паметника има почетен караул от ученици, облечени във военноморски униформи и въоръжени с реплики на автомат АК-47.

Всички направиха тренировка за шествието на 24 май, изпълниха здравословната дневна норма от 10000 крачки и се забавляваха, общувайки помежду си. Насладиха се на слънчевото време и шума на морето. Научиха интересни факти за Солниците.

 

Пътеката на солта води до лагуната на Атанасовското езеро.

Черноморската луга е с доказан медицински ефект. Прилага се при лечение и профилактика на болести, свързани с опорно-двигателния апарат, кожни възпаления и рани, разширени вени, настинки и простудни заболявания. Препоръчва се при артрози, артрити, тендовагинити, дископатии, изкълчване на ставите и ишиас.

До лугата се намират местата за калолечение. Прави чудеса за всякакви болежки.

Лечебната кал е утаечен продукт на затвореното солено езеро, тя е чиста и хомогенна, с тъмносив до черен цвят и мирис на сероводород от множеството гниещи микроорганизми. Съдържа неорганични съставки като силикати, пясъци, гипс, железни и алуминиеви съединения, различни хидроокиси и соли. Този състав се е образувал с хилядолетия от гниенето на едноклетъчни организми, водорасли, риби, раци, миди.

Един сантиметър лечебна кал се образува за минимум една година. Същността на калолечението е комплексно въздействие върху цялата периферна нервна система. Топлинните й свойства разширяват съдовете и отварят нови капиляри. Така намалява отокът и болката, зарастват и се заличават белези от рани, подобряват се обменните и регенерационните процеси.

Калта разкрасява и подмладява, защото през кожата преминават калций, йод, фосфор и други вещества. Лекува почти цялата гама от кожни болести, артрити, дискови хернии, гинекологични проблеми, плексити.

Защо цветът на лугата е червен:

Той се наблюдава в басейни със соленост над 100-120 промила. Там цветът се дължи на два фактора. От една страна при такава висока концентрация започва кристализацията на магнезиевите соли, които са червени на цвят. Но все пак има организми, които могат да живеят и при такива титанични условия. Такова е например едноклетъчното водорасло Dunaliella salina.

Водораслото съдържа голямо количество бета-каротини, които му служат да се справи с осмотичното налягане, силната слънчева светлина и други вредни въздействия при високите солеви концентрации.

Именно бетакаротините на този организъм, както и високата концентрация на магнезиеви соли, придават червения (розов) цвят на водите в кристализаторите на солниците.

Назад в историята

Вековна е историята на добив на морска сол от езерата на нашето черноморско крайбрежие. От XVІІІ век от Атанасовското езеро се добива сол по промишлен начин. „ЧЕРНОМОРСКИ СОЛНИЦИ” / в линка може да видите снимки / е едно от най – старите предприятия в страната. Създадено е през 1906 година от А.Илиев в съдружие с И.Туршу от Румъния, когато започва строежът на съоръженията близо до с. Атанасово (сега к/с “Изгрев” на Бургас). През 1908 г. са получени първите 6000 t сол. В продължение на 100 години предприятието се развива, модернизира непрекъснато. Добивната промишленост е била слабо застъпена в икономиката преди Девети септември. От 1944 г. до 1947 г. предприятието е притежание на Съветския съюз, който го предава на НР България. Добивът се покачва бързо, понеже се доставя нова техника – миячни машини, дизелови локомотивчета, транспортни ленти и други.

Източник: https://jivkokonstantinov.com/the-salt-of-life-burgas-bulgaria/