Днес празнуваме Деня на Европа

Днес празнуваме Деня на Европа, както и победата над хитлерофашизма, и с това – края на най-голямата и унищожителна война – Втората световна.
На 9 май 1945 г. началникът на генералния щаб на Вермахта, фелдмаршал Кайтел, подписва със СССР германската капитулация.
Английският министър-председател Уинстън Чърчил и президентът на САЩ Хари Труман обявяват края на Втората световна война в Европа (1941-1945 г.).
На този ден в Париж, (1950 г) на фона на опасността от Трета световна война, която би погълнала цяла Европа, френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа стъпка към европейска федерация“.
Той предлага да бъде създадена наднационална европейска институция, която да управлява въгледобивната и стоманодобивната индустрия – сектор, който по това време е бил в основата на военната мощ. Страните, към които той отправя призива си, почти са се били унищожили взаимно в ужасен конфликт, оставил след себе си чувството на материално и морално опустошение.
Затова на срещата на лидерите на ЕС в Милано през 1985 г. е взето решение 9 май да се чества като „Ден на Европа“.
Всяка страна, избрала демократично да се присъедини към Европейския съюз, подкрепя неговите основни ценности – мир и солидарност.
България празнува Деня на Европа от приемането си като пълноправен член на Европейския съюз. В цяла Европа и у нас този ден се отбелязва с различни празнични прояви.

През октомври 2021 година Бюрото на Европейския парламент в България избра 10 те училища, които в края на учебната година ще могат да се превърнат в посланици на най-демократичната институция на Европейския съюз.

Нашето училище кандидатства и е одобрено за участие в Програмата за училища посланици на ЕП през учебната 2021/2022 година.

Младшите посланици от  ПГЧЕ „Васил Левски“ гр. Бургас ще се влючат в празничната инициатива Четене на приказки на европейските народи , съвместно с младши посланиците от НЕГ „Гьоте“ гр. Бургас, организирана от експертите на ОИЦ- Бургас и Европа Директно- Бургас, която ще се проведе в сградата на Център за съвременно изкуство и библиотека от 17.00 часа на 9.05 понеделник. Поканени са всички ученици, учители,родители и приятели.

В училище младшите посланици, заедно с техните учители Силвия Чалъкова и Ваня Димчева- Костаниян са подготвили викторина с изненади за учениците относно европейската култура и история.

Каним ви да се присъедините към празничните инициативи.

А за да сте подготвени за викторината разгледайте презентациите: