Евроскола – Членове на ЕП за един ден

Ученици от ПГЧЕ „Васил Левски“ гр. Бургас ЧЛЕНОВЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ за един ден.
Като ученици от училище посланик на Европейския парламент, младши посланиците и ученици от УС на ПГЧЕ „Васил Левски“ гр. Бургас, Мартин Чапаров, Румен Бостанджиев, Теодора Лечева, Мариела Симеонова, Ани Йовчева, Яница Янева, София Борисова, Доника Кошничарова и Мирабелла Костаниян взеха участие в уебинар на тема „Европейска демокрация – как можем да участваме по-смислено“, който се проведе на 30 март 2022 г.. Срещата се осъществи по програмата „Евроскола“, която предложи едно вълнуващо преживяване в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург, засега онлайн. Ученици от всички страни членки на ЕС имаха възможност да се запознаят с европейската демокрация, като я изживеят от отблизо.
В началото на уебинара модераторите отбелязаха, че се навършват 65 години от подписване на договора за създаване на Европейската икономическа общност в Рим.
Приветствие към всички участници отправи лично председателят на ЕП Роберт Мецола.
В срещата се включи 92 годишният Бърнард Офен от дома си в Краков, оцелял от Холокоста, към когото учениците имаха възможност да задават въпроси.
Един от заместник-председателите на ЕП също се включи в срещата като отговаряше на въпроси, свързани с европейската демокрация и участието на младите хора в нея. Михаил Шимечка твърдо заяви, че младите хора трябва много активно да се включват в работата на Европейския парламент.
Благодарим на програмата „Евроскола“ за възможността да участваме във вълнуващото преживяване в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург. Очакваме нови срещи.