Ученически съвет

В началото на учебната 2021-2022 г. стартира процедура по обновяване на Ученическия съвет към ПГЧЕ „Васил Левски“ гр. Бургас с координатор – г-жа Ваня Димчева – учител по биология и здравно образование и помощник-координатор – г-жа Юлия Ларина – учител по руски език.

Чрез подбор по класове, випуски и по препоръка на класните ръководители в УС се включиха активни и креативни ученици, желаещи да участват в организацията на интересни и полезни събития и проекти, които са традиционна част от живота на ученическата общност и да представят гимназията на междуучилищни форуми.

На 26.10.2021 г. с явно гласуване беше избрано ръководството на Ученическия съвет и състава по длъжности:

 1. Мирабелла Костаниян от XIе клас – председател на УС
 2. Мариела Симеонова от XIв клас – секретар на УС
 3. Ани Йовчева от XIв клас – главен организатор на УС

Членове:

 1. Димитра Цинова – 8 д

 2. Надежда Донева – 9 а

 3. Симона Едрева – 9 б

 4. Бояна Анестева – 9 б

 5. Маргарита Спиридонова – 9 б

 6. Михаил Георгиев – 9 в

 7. Светлана Христова – 9 в

 8. Йордан Минков – 9 в

 9. Мария Богданова – 9 г

 10. Теодора Кировакова – 9 г

 11. Даяна Крачулова – 9 г

 12. Весела Петрова – 9 е

 13. Василена Иванова – 10 а

 14. Лидия Стефанова – 10 а

 15. Ивон Тодорова – 10 а

 16. Вероника Д. Баева – 10 б

 17. Габриела Желязкова – 10 в

 18. Румен Бостанджиев – 10 е

 19. Теодора Лечева – 11 в

 20. Мариела Симеонова – 11 в

 21. Ани Йовчева – 11 в

 22. Яница Янева – 11 в

 23. Йоана Детелинова Кънчева – 11 д

 24. София Борисова – 11 д

 25. Доника Кошничарова – 11 д

 26. Симона Коюмджиева – 11 д

 27. Мирабелла Костаниян – 11 е

 

ПРЕДСТАВИТЕЛНА ИЗЯВА на Ученическия съвет и клуб по интереси „ЗДРАВЕЦ“ към ПГЧЕ „Васил Левски“ „МОЕТО ЗДРАВОСЛОВНО МЕНЮ“- 10.12.2022Г. в Регионална библиотека „П. Яворов“ гр. Бургас

На 10.12.2022г. в Регионална библиотека „Пейо Яворов“ клуб по интереси „ЗДРАВЕЦ“ към ПГЧЕ „Васил Левски гр. Бургас представи традиционният си здравен и изследователски проект „МОЕТО ЗДРАВОСЛОВНО МЕНЮ“ с ръководител Ваня Димчева-Костаниян.
Учениците представиха собствени авторски проучвания относно хранителните навици на учениците. Проектът беше разработен от различни екипи, които предложиха разнообразни дейности по време на представянето, като забавната игра „Здравословни творения“. Отборите „Баланс“ и отбор„ Свежи репички“ съставиха интересни балансирани и забавни рецепти, избирайки от пазара по 15 подходящи продукта. Присъстващите фенове с нетърпение очакваха представянето на рецептите, а журито не успя да отсъди по- добрата рецепта, затова всички получиха символични награди и, най- важното, играейки учиха и се забавляваха.
​Ученичката Теодора Лечева от 11в клас представи проучванията си за хранителните зависимости.
Дизайнерският екип от Теодора Лечева и Мирабелла Костаниян, ученички от 11 клас подготвиха информационно табло „Захарта- убиец в нашите напитки“ и се представиха с доклад- анализ на количеството, съдържаща се захар в популярните напитки, които ежедневно учениците употребяват.
Научният екип в лицето на Християна Германова от 11е клас и Илиян Баджаков от 11в клас представиха интервю със съученици и авторското си разследване и анализ на хранителните навици на учениците от гимназията.
Християна Германова от 11 клас представи интервю с ученичка, която се храни нездравословно и се опита да й даде съвети и насоки за по- балансиран дневен режим.
Ученичките Ани Йовчева и Яница Янева проведоха мащабна анкета на 100 човека от гимназията и сред учениците от партньорските училища в гр. Ярославъл /Русия/ и гр. Магдебург /Германия/. Представиха и клипчета с рецептите, изпратени от руските ученици, като овациите на присъстващите обра представянето на Тимур Шаломин, ученик в 3 клас.
Жаклин Джермова от 11 клас представи авторското си проучване „ Топ 10 съвети за балансиран живот и цената на нашето здраве“.
Фотографският екип от Светлана Христова и Симона Едрева от 9 клас се погрижи за невероятните снимки от изявата.
С разнообразни дейности, представени на това събитие, искахме, да покажем, че младите посланици на здравето се стремят да бъдат информирани, интересуват се от новостите в науката и медицината, опитват се да изследват света около тях и да следват безценните съвети и напътствия на възрастните и професионалистите.
Те са доказателството, че „добрият пример” е сред нас!

И, като завършек на събитието екип „Здравословна почерпка“ , в лицето на Йоана Кънчена от 11 клас и г-жа Димчева, приготвиха нещо вкусно и полезно

Ученическият съвет единодушно прие да работи под девиза „Добрият пример“.

На едно от следващите си заседания учениците предложиха и защитиха, разработени от тях, авторски проекти за отличителен знак на Ученическия съвет. Чрез този знак членовете на Ученическия съвет ще бъдат разпознавани и ще представят гимназията в проекти, изяви, конкурси и значими събития. В резултат на обсъждане съветът се спря на лого, символизиращо морето, слънцето и град Бургас.

Предстои да бъдат изработени баджове за членовете на екипа на Ученическия съвет, които ще бъдат аксесоар към всекидневната им униформа.

Основната цел на съвета е училищната общност да живее по-активно, да бъде по-социално ангажирана с различни въпроси и учениците по-често да се обръщат към екипа на Ученическия съвет с креативни идеи, предложения и теми за обсъждане. Всички ние вярваме, че това значително ще подобри мотивацията на учениците да пребивават в училищната среда и активно да участват както в учебния процес, така и в социално-културния живот на гимназията.

Учениците от Ученическия съвет считат, че общуването от типа „Ученици помагат на ученици“ ще бъде успешно и ползотворно.

Предвижда се още и поставянето на пощенска кутия за споделяне на идеи, предложения и жалби от страна на ученическата общност, като въпросите ще се разглеждат на заседанията на Ученическия съвет и ще се представят пред педагогическата общност и ръководството на гимназията.

Ученическият съвет вече работи активно. Заседания се провеждат всяка седмица.

Коледен базар

Предпразнично, в навечерието на Коледните празници добротворчеството в ПГЧЕ „Васил Левски“ гр. Бургас продължава традицията „Доброто винаги намира кауза“.
На 23.12.2022 г. на територията на гимназията се състоя „КОЛЕДЕН БАЗАР ЗА ДОМАШНИ ВКУСОТИЙКИ“ с благотворителна кауза, да помогнем на децата от Дневен център за деца с увреждания „Св. Николай Чудотворец“ гр. Бургас.
Организатори на базара бяха УЧЕНИЧЕСКИЯТ СЪВЕТ и клуб по интереси „ЗДРАВЕЦ“ към ПГЧЕ „Васил Левски“ с огромната подкрепа на Директора на гимназията г-жа Весела Иванова, педагогическата, ученическата общност и родителите.
За поредна година учениците от Руската гимназия проявиха съпричастност и подкрепа, чрез кулинарното творчество на цели семейства, въплатено в невероятни коледни бисквитки, кексчета и всякакви домашни вкусотийки, коледни картички, картини и ръчно изработени сувенири, които намираха новите си притежатели моментално.
Тази година на базара бяха представени и коледни сувенири, изработени от учениците в Дневен център за деца с увреждания „ Св. Николай Чудотворец“ гр. Бургас, изработени от интересни материали и приложни похвати, които обраха овациите на ученици и учители.
Коледният базар бе открит официално от Директора на гимназията г-жа Весела Иванова, която пожела на цялата ни общност весели празници, след което покани всички на коледна пиеса. Автор и режисьор на пиесата беше ученикът от 9в клас Михаил Георгиев, който по невероятен начин достигна до сърцата на всички ни с поучителната история на ученика Николас и неговото семейство. Многобройната публика се забавлява и аплодира бурно младите актьори Ани Йовчева, в ролята на фея и новинарка, Илиян Баджаков в ролята на ученика Николаос, Румен Чавдаров в ролята на приятел на Николас, Румен Бостанджиев в ролята на бащата, Кристиана Степанян в ролята на майката, Виктория Димитрова в ролята на сестричката на Николас и Димитра Цинова в ролята на разказвача. Главен коледен декоратор- Валентина Кънчева от 11в клас.
След невероятната коледна пиеса Василена Иванова от 10а клас зарадва публиката с красива коледна песен.
Цялата гимназия бе обзета от коледния дух на добротворчеството.
Екипът на Ученическия съвет и клуб „ЗДРАВЕЦ“ благодарят на цялото ръководство, педагогическия колектив, всички ученици и техните родители, включили се в базара и за огромната безрезервна подкрепа на каузата. Традицията „Доброто винаги намира кауза“ ни обединява и ни учи да споделяме.
Весели празници, скъпи ученици, учители и на вашите семейства!
От Ученическия съвет
и клуб по интереси „ЗДРАВЕЦ“
към ПГЧЕ „Васил Левски“ гр. Бургас.