Европейски час с Андрей Слабаков

Инициативата “Европейски час“ среща гимназисти с членове на европейския парламент.

През декември 2021 г. Бюрото на Европейския парламент в България даде ход на поредица месечни срещи под надслов “Европейски час“ с български евродепутати от четирите политически групи, представени в ЕП, в които те дискутират актуални теми от парламентарния дневен ред с ученици, участващи в Програмата за училища посланици на ЕП.

Във всяка от срещите, провеждащи се онлайн в рамките на един учебен час, участва български евродепутат, който представя основните теми, върху които се фокусира работата му в Европейския парламент.

На 18.03.2022 г. младшите посланиците и ученици от УС на ПГЧЕ „Васил Левски“ гр. Бургас Мартин Чапаров, Румен Бостанджиев, Аксел Мартинов, Ани Йовчева, София Борисова, Доника Кошничарова, Мирабелла Костаниян, Велизар Чандър и Миляуша Валиева се включиха в традиционния онлайн „Европейски час“. Гост на срещата, организирана от Бюрото на Европейския парламент в България беше евродепутатът Андрей Слабаков, член на Комисията по култура и образование в ЕП, представител на политическата група на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) в ЕП.

Срещата бе посветена на образованието, културата, младежта и спорта, със специален акцент върху Европейската година на младежта.

Младшите посланици от различни училища на България се интересуваха от възможностите, които програмата Еразъм + предоставя на младите хора. Програми, които финансират представянето и опазването на културното наследство и история на България.

Това, което вълнува учениците е качествено образование, бъдещата им реализация с достойно заплащане в България като член на ЕС.

Очакваме нови, интересни срещи от инициативата “Европейски час“, част от дейностите по Програмата за училища посланици на ЕП.