Национален конкурс за писане на авторски текст

Покана за участие в Национален конкурс за писане на авторски текст(есе) на тема „Какво НЕ знаех за домашното насилие в България”

През последните 15 години екипът на Фондация ДА работи в защита на жените и децата на България, страдащи от отношения, които обобщено законът и практиката наричат „домашно насилие”. В хилядите случаи през годините, в хилядите консултации и съдебни дела, по време на хилядите разговори, семинари и срещи с представители на институции и медии винаги на първо и неизменно място възникваше въпросът: „Какво е и какво не е домашно насилие?”. Към нашите разсъждения от практически опит в областта на домашното насилие се включиха младите учени – магистри, докторанти, постдокторанти от ПУ „Паисий Хилендарски” – Философско-исторически факултет, именно те посочиха проблема, който искаме да решим чрез настоящия конкурс – липсват писмени анализи, авторски текстове и мнения по темата домашно насилие в България, получава се информационен вакуум, запълван от фалшиви новини и лоши преводи на статии в чужди издания, които са далечни на българската действителност и по този начин вече десетилетия наред българските жени и деца са едни от най-незащитените и неразбраните в Европа, когато говорим за домашно насилие.

През годините за нас от Фондация ДА стана задължителна традиция в началото на всеки разговор да обясняваме отново и отново какво е „домашно насилие” и защо акцентът трябва да пада върху думата „насилие”, а не върху думата „домашно”, защото насилието извън рамките на дома също е „домашно насилие”, когато се случва между партньорите в една двойка или в едно семейство. И че дори думата „насилие” също не трябва да ни заблуждава, че домашното насилие са само онези отношения, които са свързани с извършване на агресивни физически актове, т.е. че насилието е само физическо, напротив, най-страшните форми на домашното насилие са свързани с емоционалното насилие, с психическия тормоз, с вербалното отношения и обиди, т.е. „насилие без физическо насилие”

И така през годините след всяка наша среща, ние разбирахме от нашите събеседници какво те са научили за домашното насилие и какво преди това НЕ са знаели за него. А с познанието винаги е така: не знаеш нещо, докато не преодолееш тази бариера на незнанието и след това вече го знаеш! Така се роди въпросът-тема на настоящия конкурс: Какво не знаехте за домашното насилие до сега, като няма значение кога е било това „сега” — дали днес, дали вчера, дали преди години…

Есето дава възможност за много различни погледи към онова, което не сте знаели за домашното насилие и ние с любопитство очакваме да чуем вашите мнения и да прочетем вашите текстове.

А ето и наградите, които сме приготвили за всеки, който реши да се включи в конкурса по темата:

     1.Парични награди:

        Първа награда 150 лева

        Втора награда 100 лева

        Трета награда 100 лева

  1. Включване в научен сборник (книга) на най-добрите текстове по темата
  2. Всички участници ще получат сертификат за участие в националния конкурс на тема „Kакво НЕ знаех за домашното насилие“

Вашите разработки (есета) изпращайте на мейл: [email protected]

Молим във Вашите писма да посочите имена и координати (телефон, мейл, адрес за изпращане на сертификат) за връзка с вас!

Краен срок за изпращане на текстове/есета: 22.10.2021 г.

Резултатите ще бъдат обявени не по-късно от 15.11.2021 г.

Всички участници ще получат мейл с резултатите от конкурса. Очакваме вашите текстове. Желаем ви успех!

Конкурсът се финансира от МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО по Програма за превенция на домашното насилие 2021 г.