Бивши възпитаници на ПГЧЕ „Васил Левски” са избрали да преподават в любимото училище

Прекрасен 15 септември за младите бургаски учители от Руската гимназия. Владимира Петкова, Ивелина Тодорова, Наталия Вълкова, Гергана Пенчева, Юлия Ларина и Георги Захариев са повече от щастливи, че започват учебната година присъствено, за да видят будните детски очи. Някои от тях са бивши възпитаници на ПГЧЕ „Васил Левски” и са избрали да се върнат и преподават в любимото училище.

Интервю на Грамофона нюз

Защо решихте да се завърнете в Руската гимназия?

Владимира Петкова: Изпитвам голяма любов към езика и културата на Русия. Откакто станах студентка, съм се стремила да бъда учител, да получа колкото се може повече знания, които после да предам на своите ученици.

Ивелина Тодорова: Като бях ученичка ми беше мечта да уча в Руската гимназия. След като завърших исках да се върна отново тук, за да мога да обучавам децата на това, което мен ме научиха преподавателите, които са тук, а те са най-добрите. Освен че те ми дадоха много знания, ми преподадоха и важния урок в живота – какъв човек трябва да си.

Гергана Пенчева: След като завърших Софийския университет имах идея задължително да се завърна в Бургас. Много е трудно да си учител, същевременно и класен ръководител във възрастта 8 клас, но няма по-голямо удовлетворение когато виждаш смисъл във всичко, което правиш – в очите на учениците и родителите.

Това са най-големите богатство и отплата за труда, който полагагаме всеки ден. Ние даваме на децата не само знания, а кураж, съвети, възпитание. Те ни дават любов. Понякога ни ядосват, но въпреки всичко, успяваме да съчетаем и важното, и приятното. Децата са страхотни и има много голямо значение как ще подходиш към тях, за да получиш тази любов.

Лесно ли се работи с деца?

Владимира Петкова: Да, лесно се работи, въпреки че всяко дете има своите особености – някои имат повече желание и мотивация, други – не толкова.  В крайна сметка нашата работа е да намерим баланса и да можем да обърнем внимание на всички децата, да помагаме и мотивираме учениците, които изпитват затруднение с допълнителни консултации.

Ивелина Тодорова: Няма по-приятно нещо от това на края на деня да видиш как децата си тръгват щастливи от нашата среща и целият клас си е изкарал добре. В онлайн среда, в която ни се наложи да бъдем, се преподава доста по-трудно, а учителите и учениците са по-ангажирани.

Освен знания, на какво друго искате да научите учениците?

Гергана Пенчева: Наше задължение е да ги накараме да четат повече книги, да учат, по- малко да стоят на телефоните, да имат повече контакти със съучениците си.

Георги Захариев: За мен ще е голямо предизвикателство да преподавам на учениците от XII клас, за които имам информация, че са много добре подготвени по руски език. Искам да ги увличам с личния си пример и със знанията, които имам. Сигурен съм, че ще получа обратна връзка.

Юлия Ларина: Работила съм 15 години като учител в Сибир: Тук искам да реализирам целия потенциал, който имам. Искам да предам на децата любовта към руския език и опита, който имам от Русия. Много се радвам, че съм част от екипа на гимназията в Бургас и се чувствам в моята среда. Радвам се, че имам толкова добри колеги, с които споделям всичко и всеки ден се учим на нови неща.

Какво е за Вас образованието, училището и децата?

Гергана Пенчева: Това е най-важното за един човек и открива много врати. Всеки един млад и уважаващ себе си човек трябва да получи достойно образование, за да се развива в среда, която му е интересна, да общува с хора от неговата среда.

Ние трябва да учим нашите ученици да мислят за бъдещето и това какви интереси имат, да ги насърчаваме да се развиват в посоката, в която искат.

Наталия Вълкова: Това са три неща, без които не можем. Това е бъдещето.

Владимира Петкова: Учителската професия е доста тежка, но и в същото време много зареждаща. Много е важно колегите да обичат работата с децата, да обичат самите деца и да се стремят да им преподават не само знания, но и житейски уроци и ценности. Образованието, училището и децата.