Оглушителен международен успех за Руската гимназия в Санкт – Петербург

Възпитаници на ПГЧЕ „Васил Левски“ гр. Бургас се наредиха сред победителите в конкурсните формати на Ученическия пленум “Бъдещето в настоящето“, който се проведе в рамките на Петербургския международен образователен форум 2018 г. в гр. Санкт Петербург (Русия) в края на март месец.

За пореден път нашите ученици извоюваха признание за училищната ни общност. Тази година те защитиха правото гимназията да бъде единственото българско учебно заведение, което участва във всички възможни формати на форума в условията на драматична конкуренция с руските гимназисти от утвърдени, престижни училища- лидери.

Учениците от ПГЧЕ „Васил Левски“ гр. Бургас спечелиха в конкурсния формат „Лабиринт на красиви идеи” I награда за отразената целогодишна добротворческа извънкласна дейност „Доброто винаги намира кауза”, свързана с 55-годишнината на гимназията. На стендовото пано беше представена и инфографика на проектиран интегративен курс по биология и руски език. Общото впечатление допълваше и арт-инсталацията „Футуризатор”. II награда за мотивационните триминутни видеофилми на тема: „Какво събуждаме“ – традиционен формат за ученическия пленум „Бъдещето в настоящето”.

Поканата за участие бе отправена във връзка с проекта за сътрудничество и образователен обмен между ПГЧЕ „Васил Левски“ гр. Бургас и Училище № 619 гр. Санкт- Петербург.

В дните между 25 и 30 март 2018 г. в гр. Санкт-Петербург на територията на 619 училище в рамките на форума в качеството си на официална делегация участваха административното ръководство, 16 ученици и двама педагози от ПГЧЕ „Васил Левски“ гр. Бургас. В работата на пленума взеха участие над 30 образователни институции от гр. Санкт Петербург, страната и училища от Армения и България. Делегацията от ученици и педагози бе топло посрещната от заместник -директорите и доброволци от Ученическата общност на лидерите от №619 училище.

Приветствена реч от името на българската делегация изнесе десетокласничката �?рина Шмигальова, а балерините Станимира и Мария Стаматови поздравиха делегатите на пленума с творчески номер – вариация „Приятелки” от балета „ Дон Кихот” Денят на ученическия пленум завърши с ярко шоу и концерт с участието на ученически колективи от училище 619, Армения и ПГЧЕ „Васил Левски“ гр. Бургас.

Участниците апробираха нова версия на авторската технология – кейскурзии.

В рамките на Петербургския международен образователен форум мастер клас на тема „Формиране на иновативно образователно поведение като фактор за развитие на училището” проведе и директорът на ПГЧЕ „Васил Левски“ гр. Бургас г-жа Весела �?ванова.

Радостта от откритията, интелектуалната и емоционалната изненада, симпатичната разгорещеност на дебатите между българските и руските деца, спонтанните приятелства бяха илюстрация на тезата за силата и ролята на общността като взаимозависима мрежа от позитивни човешки отношения.

В рамките на осем вълнуващи дни всички участници  чрез ученическата иновативност, творчество успяха да осъществят междукултурен диалог както и да повишат нивото на тяхната образователна мотивация, езиковата компетентност, комуникационни и презентационни умения и способност за работа в екип.

С любезното съдействие на Комитета по образование на гр. Санкт- Петербург бяха осигурени отлични условия за пребиваване, наситена и богата на културни мероприятия и образователни екскурзии програма. 

Погледнете лицата на тази снимка и ще намерите имената на герои, изобретатели, пътешественици, биолози, артисти и просто увлечени и вдъхновени хора.

Вярно е, че засега самите те не знаят за това. Някои от тях живеят в магическата страна на детството, други населяват страната на вълнуващата младост.

Бъдещето пази тайните си, но рано или късно става настояще, и ти му казваш:

– ЗДРАВЕЙ!