Силно представяне за Бургас на олимпиада по руски

ol_1

ol_2

Осмокласничката от Гимназията за чужди езици „Васил Левски“ – Бургас Ангелина Бичарова стана най-добре представилият се възпитаник на учебното заведение в Националния кръг на олимпиадата по руски език.

Ангелина извоюва почетното трето място в надпреварата, която за първи път се проведе в Бургас през уикенда.

Морският град посрещна 112 ученици  от  15 региона на страната. До този  подбор се стигна след строг и стриктен анализ на допуснатите до национален кръг 120 ученици от цялата страна. Общо в олимпиадата по руски език са участвали повече от 2 000 ученици от цялата страна, като 852 от тях  са били допуснати до областен кръг. Това е ярко доказателство за огромния интерес  и любов към езика на Пушкин.

Признателността си към гения на руската поезия участниците в Националния кръг на олимпиадата изразиха пред паметника на великия поет в Морската градина на Бургас, където прозвучаха  негови безсмъртни стихове.

Водени от дълбокото уважение към руския език бяха  и организаторите  на този форум – преподавателите от ГЧЕ „Васил Левски“, които приеха определянето им за домакин като израз на признание за висок професионализъм. Концертът, на който те бяха автори и вдъхновители, събра  възторжените аплодисменти на повече от 500 ученици, учители, университетски преподаватели, родители и приятели на руския език и култура.  Участниците в концерта сплетоха символичен венец на любовта  към  руското слово и руския дух от поезия, музика и танци.

От името на представителството на Россотрудничество в България  медал „За развитие на руско – българското сътрудничество“ получи директорът на ГЧЕ ”Васил Левски” и председател  на националната комисия  Весела �?ванова.

Лауреатите от олимпиадата сред завършващите ученици получават правото да постъпят във висше учебно заведение в страната без полагане на  конкурсен изпит по чужд език, а заелите  първите три места ученици от осми до единадесети клас ползват стипендия в рамките на една календарна година.