ДИАЛОГ НА КУЛТУРИТЕ

На 20.06.2023 г. ПГЧЕ “Васил Левски“ беше домакин на незабравима среща. Ученици, изучаващи руски език, и техните преподаватели от партньорско училище в Магдебург (Германия) бяха гости на връстниците си от нашата гимназията.

Срещата започна на територията на Центъра за млади таланти към фондация „Шанс за децата и природата на България“. Центърът е единствен по рода си за надарени млади хора, член на ETSN – European Talent Support Network

Виртуална визитка на гимназията въведе гостите в живота на училището. Те с интерес посрещнаха филма „ОПА“, изготвен от ученици от киноклуба на ПГЧЕ с ръководител Николай Фенерски. Експериментът да се гледа филма за насилието в училище без субтитри се оказа успешен и доказа актуалността на проблема. На сцената звуча стихотворението на А.С.Пушкин „Я помню чудное мгновенье“ в изпълнение на руски, немски и английски езици от осмокласниците Велизар Димитров, Сафина Брагина, Консуела Костадинова, Алекса Желязкова и Теодора Димова. Атмосферата от романа „Евгений Онегин“ на А. С. Пушкин пресъздадоха единайсетокласниците Мирабелла Костаниян и Илиян Баджаков. Покана за разходка в Бургас отправи Мария Погасий, представяйки презентацията „Достопримечательности Бургаса“. С аплодисменти беше изпратено изпълнението на руска песен в съпровод на китара на Маргарита Спиридонова от IX клас, както и всички участници, направили крачка към сближаване на културите.

Наситеният с преживявания ден продължи в ПГЧЕ “Васил Левски“. По стар славянски обичай с хляб и сол възпитаници от училището посрещнаха своите гости. Директорът на училището – г-жа Весела Иванова, приветства присъстващите и изрази надежда за бъдещо ползотворно сътрудничество.

Срещата продължи с представяне на дейността на ученици от ПГЧЕ “Васил Левски“ – Посланици на Европейския парламент.

Осмокласниците представиха кулинарни рецепти на традиционни български ястия, като част от проекта „Моето здравословно меню“. Гостите се насладиха на вкусно приготвените за тях изкушения.

Инициативата „Кръг на Доброто“, превърнала се вече в традиция на международните срещи на гимназията, намери символично отражение в игривите ритми на българското хоро.

Усмивките и доброто настроение бяха запечатани за спомен от вълнуващата среща.