ПО СТЪПКИТЕ НА БОТЕВ

За всички от гимназията е чест, че вече 3 година наши ученици, мотивирани от учителя по български език и литература Николай Фенерски, се включват в едно събитие, което се провежда ежегодно и твърдо демонстрира, че България помни своите герои.

А това е нашият начин да възпитаваме учениците да помнят и познават историята си, която несъмнено е богата и пъстра.

„По пътя на Ботевата чета“ е поход, който се провежда от 1946 година насам, без прекъсване. Ежегодно той събира стотици, а през годините и хиляди, българи, спомнящи си за делата на големия революционер и неговите съратници. Ентусиастите тръгват от Козлодуй на 27 май, а целта им е достигането на връх Околчица – лобното място на героя. Там те посрещат честванията по случай „Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България“.

Групата от нашата гимназия е от 40 ученици, водени от учителите Николай Фенерски, Кирил Колев и Атанас Костадинов – млади хора, които заразяват с примера си. Тържествено бяха издигнати знамената и беше запален огънят, който до 2 юни ще напомня за делото на Христо Ботев, неговата чета и героите, дали живота си за Родината.

https://www.btv.bg/shows/tazi-nedelia/videos-nedelia/po-stapkite-na-botev.html