С шествие, цветя пред паметника на Левски и изложба Профилирана гимназия за чужди езици „Васил Левски“ – град Бургас отбеляза 11 май

За първи път на 11 май улиците на град Бургас бяха огласени от тържествен марш и празнично шествие по повод 11 май – Денят на Светите братя Кирил и Методий,

Инициативата е на Профилирана гимназия за чужди езици „ Васил Левски“ – Бургас и е част от празничната програма за 60-годишния юбилей на гимназията.

С много настроение, музика и изряден строй, процесията премина по централните улици – Александровска и Богориди,

Редом до знамената на гимназията, община Бургас и Европейския съюз, бе ръководството на училището, следвани от фанфарна музика на ОУ „Климент Охридски“, представителни блокове на ученици в униформи на Руската гимназия, състав по народни танци, мажоретен състав и групата за руско танцово изкуство. На шествието представителен блок от ученици презентира новата визия на официалните униформи на гимназията.

Цялото училище, заедно с много бивши учители и ученици участваха в събитието и преминаха с усмихнати лица по улиците на града. С огромна радост и настроение цялата училищна общност превърна шествието в празник за града.

Съпричастни към инициативата бяха както родители, така и обвързани с училището общественици и граждани, които с интерес проследиха невероятното шествие.

Финална точка бе изложбата „60 години пролог към света“, разположена на алеята пред Морското казино, която беше тържествено открита от г-жа Весела Иванова – директор на ПГЧЕ „Васил Левски“ и проф. Севдалина Турманова – председател на Общинския съвет – Бургас.

Много лица и различни събития от историята и живота на Руската гимназия, събрани в малко на брой платна, но значими за историята на училището, което вече 60 години е огнище на българското образование. И не на последно място и фактът, че за мото на всяко табло е избран цитат от текста на новия училищен химн.

Подборът и оформлението на платната е на художника и учител в гимназията – Йордан Ангелов

Експлозията ще бъде достъпна за гражданите до края на месец май.

https://www.gramofona.com/burgas-obshtestvo/ruskata-gimnaziya-s-neveroyatno-praznichno-shestvie-v-burgas