ДЕНЯТ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ АВТОРИ

На 27 март 2023 г. ПГЧЕ „Васил Левски“ се включи в първото издание на „Денят на европейските автори“ – инициатива на Европейската комисия, ръководена от госпожа Мария Габриел – комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж.

Целта на инициативата е да се насърчи четенето сред младото поколение, като му се разкрие разнообразието на европейската литература.

Калоян Явашев, автор на „Дневникът на един баща звероукротител” и „Апокалипсис в този момент с деца” уважи поканата на училището ни и заедно с г-жа Весела Иванова – Директор на ПГЧЕ “Васил Левски“, ученици и учители четохме откъси от „Дон Кихот“ на Мигел де Сервантес, „Портретът на Дориан Грей“ на Оскар Уайлд, „Майстора и Маргарита“ на Михаил Булгаков, „Времеубежище“ на Георги Господинов, Истории от света на диска на Тери Пратчет и др.

От своя страна Калоян Явашев отговаряше на въпросите на учениците и им разказа интересни истории – какво е творчеството за него, как присъства в медийното пространство.

Интересна част от инициативата беше викторината „Сигурно сте чели тези книги. Кой е авторът?“, чрез която учениците провериха знанията си за популярни европейски автори, истории и герои.

Разделихме с желанието за още такива срещи.