УЧЕНИЦИ ОТ ПГЧЕ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ УЧАСТВАХА В ПОРЕДИЦА ОТ ИНИЦИАТИВИ КАТО ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВОСЛОВНИЯ НАЧИН НА ЖИВОТ

В седмицата за здраве – 14-19 ноември 2022 г., учениците от клуб по интереси „ЗДРАВЕЦ“ с ръководител Ваня Димчева-Костаниян, съвместно с Ученическия съвет към ПГЧЕ „Васил Левски“ гр. Бургас и учителите по Биология и здравно образование организираха и участваха в поредица от инициативи, свързани със здравословния начин на живот, здравословното хранене и хроничните заболявания, свързани с неправилния хранителен режим.
В дейностите през тази седмица се включи цялата ученическа общност на гимназията, учителите и партньори по проекти от НПО.
Целта на организираната седмица за здраве беше, да се насърчат повече ученици да се включат в инициативата, да се събуди интересът им да бъдат информиране за здравето си, да се повишат знанията им за здравословните храни, балансираното хранене и правилния хранителен режим и основните хронични заболявания, свързани с рисковите фактори – тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, нездравословен модел на хранене и ниска физическа активност. Предложението към бургаските тийнейджъри да се включат в тези инициативи е на учениците от клуб „ЗДРАВЕЦ“ и Ученическия съвет, подкрепени от Директора на гимназията – г-жа Весела Иванова, с идеята да се мотивират учениците към една по-задълбочена здравна култура и природосъобразен начин на живот.
В рамките на седмицата на здравето в ПГЧЕ „Васил Левски“ ръководството на гимназията зарадва ученици и учители с поставянето на вендинг автомати за здравословна храна, произведена по рецептури, съответстващи на балансирано хранене и за поддържане на здравословен хранителен режим.
Учениците предложиха модел за подражание и се надяваме този пример да бъде последван от други ученици. Споделяме проблема и не се примиряваме с него, информираме и апелираме. Можем да започнем с малки стъпки, които да подобрят нашия микросвят и качеството на живота на тези, които обичаме, и разбира се – на нас самите. Ще продължим да даваме нашия малък принос за създаването на по-здравословен свят, в който да живеем.
Воденето на здравословен живот не може да стане за един ден, но може всекидневно да правим малки и ползотворни крачки към целта – да повървим малко повече, да се качим по стълбите до вкъщи, да добавим плод към зърнената си закуска или още една чаша вода към дневната си доза.
Добрият пример на ПГЧЕ, като училище-посланик на здравословния начин на живот, е важен за възпитанието на висока здравна култура и иновативно мислене на съвременните младежи.
На 14.11.2022 г. учениците от клуб по интереси „ЗДРАВЕЦ“, съвместно с Ученическия съвет, отбелязаха Световния ден за превенция на диабета и 101 години от откриването на инсулина.
Ученическата общност на гимназията беше информирана за симптомите и различните състояния на заболяването, което има пряко отношение към небалансираното хранене и нездравословния хранителен режим, особено при младите хора.
На 16.11.2022 г. на територията на гимназията се проведе „Информационен ден-скрининг за диабет“. Медицинското лице към ПГЧЕ „Васил Левски“, съвместно с учителите по Биология и здравно образование – Ваня Димчева-Костаниян и Светлана Мушева, проведоха поредица от здравни беседи в групите по профилирана подготовка по БЗО в XI и XII клас – бъдещи медици, фармацевти и научни работници, с цел повишаване на информираността при младите хора. Учениците проявиха изключителна заинтересованост и активност. Дискутираха оживено темата за нередовния и безразборен хранителен режим при учениците, небалансираното хранене и ниската, все още здравна хранителна култура, хранителните разстройства и стреса като предпоставка за развитието на различни хронични заболявания, в това число и диабет. В резултат от проведения скрининг учениците се убедиха във важността да бъдат информирани и да бъдат подплатени с една добра здравна култура.
На 19.11.2022 г. ПГЧЕ „Васил Левски“ гостува на Форум „Информационен ден „За живота със смисъл”, организиран от РЦНС „Диабетни грижи“ – гр. Бургас, под егидата на проф. Мария Нейкова, областен управител на Бургаска област. Водещи на Форума бяха учениците от ПГЧЕ „Васил Левски“.
В програмата на Форума беше включена с доклад, наравно с водещи специалисти в областта на ендокринологията и здравните грижи, и ученичката от XI В клас към ПГЧЕ „Васил Левски“ – Теодора Лечева, която представи авторските си проучвания по темата „Хранителни зависимости“ и получи овациите на аудиторията.
Учениците, участвали в организацията на „Седмицата на здравето“ в ПГЧЕ „Васил Левски“ бяха: Димитра Цинова от VIII клас, Светлана Христова, Надежда Донева, Весела Петрова, Михаил Георгиев, Йордан Минков, Даяна Крачулова, Симона Едрева и Теодора Димитрова, Маргарита Спиридонова, Мария Богданова от IX клас, Габриела Желязкова, Василена Иванова, Лидия Стефанова от X клас, Мариела Симеонова, Ани Йовчева, Яница Янева, Теодора Лечева, Християна Германова, Илиян Баджаков, Сара Кхан, Никол Николова, Йоана Кънчева, Мирабелла Костаниян, Доника Кошничарова и Симона Коюмджиева от XI клас.
Това е повод за пореден път да се гордеем с нашите ученици – посланици на здравето!