Учениците от клуб „Светът е география“ се срещнаха с изключителния български учен, полярен изследовател и преподавател по геология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – проф. Христо Пимпирев

Днес, 04.11.2022г., учениците от клуб „Светът е география“ при ПГЧЕ „Васил Левски“ имаха удоволствието и честта да се срещнат с изключителния български учен, полярен изследовател и преподавател по геология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – проф. Христо Пимпирев.
Проф. Пимпирев е доайен на българската антарктическа програма, участник в Първата национална антарктическа експедиция през сезон 1987/88г., ръководител на ежегодните национални научни експедиции до Антарктика и председател-учредител на Българския антарктически институт от 1993 г.
Директор на Националния център за полярни изследвания от 2007 г. проф. Пимпирев е първият българин, развял българското знаме на Южния полюс – на 8 януари 2013 г.
Неговото име носят Пимпирев връх на остров Александър, Пимпирев ледник и Пимпирев бряг на остров Ливингстън и в архипелага Южни Шетландски острови, Антарктика.
Автор е на 8 книги, 7 документални филма и над 250 публикации в реномирани български и чужди списания.
На срещата беше представена последната му книга – „Антарктическият стопаджия“ , в която се преплитат текстове и над 230 цветни фотографии. В нея са събрани спомени и впечатления от познанството с му с още над 80 души – негови приятели, съмишленици, дипломати и др. Книгата излиза по повод 70-ата годишнина на изследователя. По нея той работи в съавторство с Иглика Трифонова, която участва в пет експедиции до Антарктида.
Професор Пимпирев разказа интересни случки за своите експедиции до ледения континент, сподели за трудностите , радостите и успехите в работата и живота в екстремални условия. Обаятелната му личност докосна сърцето на всеки истински географ и пътешественик и даде вдъхновение на младите географи да мечтаят, опознават и пътешестват.
По думите му, Антарктида е на целия свят. „Ние заедно правим новия свят там. Свят без войни, само с разбирателство и най-вече любов. Любовта ще спаси света, а не омразата и войната“.
След представянето на книгата, учениците имаха възможност да изгледат изключително интересния документален филм на журналиста и продуцент Георги Тошев „Ледена любов“, посветен на изследователския дух на проф. Пимпирев и неговите колеги.