Станимира – спасителката от бургаския плаж

Станимира Атанасова е ученичка в ПГЧЕ „Васил Левски“, която ще е абитуриентка през следващата година. Тя е много отговорна, сериозна и добра. Гордеем се с нейната професионална отдаденост в критичната ситуация, възникнала на Бургаския плаж, където е спасителка.

18-годишното момиче рискува живота си в инфарктна ситуация 

Случка на Бургаския плаж изправи на нокти майките на три деца, дошли да се порадват на слънцето и морето. Малчуганите – около 9-годишни, влезли сами да се къпят, и като във филм на ужасите, внезапно били връхлетени от двуметрови вълни.

Подводното течение, което в Бургас наричат сулган, ги подхванало и задърпало навътре. Останали безпомощни, децата започнали да крещят към брега.  Майките им ги чули, но не знаели да плуват и изпаднали в истерия, виждайки как главичките им като топлийки изчезват сред вълните, пише вестник „Труд“.

Цялата история, която се разиграла на Северния плаж на Бургас, обаче завършила щастливо благодарение на Станимира – спасителката на Пети пост на Северния плаж. 18-годишното момиче се хвърлило моментално във водата. Тя хванала едното от децата. Други двама мъже, които само преди пет минути влезли да се къпят, чули виковете на майките и децата, видели как спасителката се хвърля и се спуснали на помощ. Всеки от тях хванал по един малчуган и с общи усилия ги извадили на брега при разплаканите им майки.

„Не се уплаших от случката. Тази година ми е първа като спасител, и този инцидент бе първи за мен. Запазих самообладание. Влизайки в морето да помогна на децата, мислех само, че трябва да се справя, и че те са три, и още някой наоколо трябва да подаде ръка. За щастие, двама продавачи на царевица, току що бяха влезли да се къпят. Денят беше много горещ, а те си оставиха нещата близо до поста и ми се обадиха, че ще са във водата. Точно те ми помогнаха да извадим всички. Обичам да помагам на хората, затова съм решила професията, която ще избера, да е такава – да помагам и да подкрепям. Може би ще стана лекар или учител“, разказва Станимира.

Повече може да прочетете в статията: https://www.flagman.bg/article/272783