Международен младежки литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение”

В Деветия международен ученически литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” за първи път свой победител излъчи и публиката.  В сайта на Център „Алеф”, организатор на надпреварата, бяха публикувани номинираните разкази. За тях в рамките на един месец онлайн гласуваха 4581 читатели.

В конкурса през тази година участваха 170 млади автори от България, Австрия, Израел, Словакия, Полша, Унгария, Украйна, Германия и Латвия. Журито – българско и международно, номинира разказите на 30 от тях, сред които читателите трябваше да изберат своя фаворит. Сред номинираните е нашата възпитаничка Християна Николаева Германова от Х клас с разказа си „Вяра, надежда и любов“.

През тази година за първи път церемонията по награждаване на лауреатите е част от Международния младежки литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение” -Бургас, 26 – 29 юни 2022 г., организиран от Център „Алеф”. В Бургас се събраха млади литературни дарования от 9 страни. Четирите фестивални дни бяха посветени на  литературни четения, беседи и работилници, водени от популярни писатели като Недялко Йорданов, Георги Господинов, Георги Бърдаров, Кристофър Бъкстън, екскурзии до емблематичните за региона Остров Света Анастасия и Аква Калиде, вечери на приятелството и други. Специално за участниците във фестивала беше прожектиран игралният филм „Българска рапсодия” на режисьора проф. Иван Ничев, с когото младежите имаха възможност да се срещнат и беседват веднага след прожекцията. Целта на Център „Алеф”, който финансира цялото пребиваване на младежите в Бургас, е да подкрепи развитието на младите литературни таланти, да насърчи тяхната гражданска ангажираност и да популяризира уникалния акт за спасяването на българските евреи през Холокоста сред младежите на Европа и света.

Част от програмата на фестивала е откриването на нова пейка – книга, която „разтваря страници”, за да разкаже историята на Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Център „Алеф”. Пейката е монтирана в района на Морското казино в Приморски парк Бургас.

 

Тук може да видите пълния запис от откриването на пейката.

Ето какво сподели Християна Германова за своите емоции през тези три дни.

„Преди да разкажа своята трогателна история, която остави един незабравим белег в моето сърце,ще благодаря на първо място на хората, които ме побутнаха така да се каже да стигна до това, което постигнах. Това не са обикновени хора – това са моите учители. Благодаря на господин Евгений Искимжи, мой учител по история и цивилизации. Благодаря му, защото, ако не бяха неговите интересни уроци, аз нямаше да имам този интерес към историята и нямаше да се престраша да пиша на тази сериозна тема. Благодаря най-вече на госпожа Донка Динева, моята учителка по български език и литература, която не веднъж е отделяла от времето си, за да прочете част от моето творчество. Благодаря на всички, които гласуваха за моя разказ. Сега идва ред да споделя за своите преживявания. 9-ти международен конкурс на Алеф. Трогнах се от инициативата на организаторката – госпожа Алберта Алкалай. Във всички конкурси, в които съм участвала никога не съм се срещала с другите отличени участници. Сега бе различно. Събрах се с толкова интересни, интелигентни и умни хора, с които споделяме една страст – да творим с думи върху белия лист. До такава степен се сближихме, че се назовахме ,,семейство“. Срещнах се с велики представители на родната литература. От Георги Бърдаров научих, че трябва да изживееш съдбата на своя герой, за да може да я разбере и читателят. От Недялко Йорданов научих няколко лесни трика как да пиша стихове и да римувам. И последен, но не по важност – Георги Господинов. От този велик човек разбрах какво ми липсва като елемент на моето творчество. За което му благодаря. Останах изключително щастлива и позитивно заредена от тази среща. Макар, че завоювах награда ,,Поощрение “ аз няма да се откажа! Ще хвана перото и белия лист и догодина отново ще разкажа една необикновена история за някои необикновени хора!“

 

На официална церемония на 28 юни 2022 в Бургас бяха наградени участниците в деветия Международен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“.

Поздравителен адрес до организаторите на събитието изпрати президентът Румен Радев, поздрави дойдоха и от Народното събрание, областния управител на Бургас, посолствата на САЩ, Словакия, Германия, от посланика на Украйна и др.

Деветото издание на Международния литературен младежки конкурс се провежда със специалното съдействие на Община Бургас и под патронажа на Министерството на културата и Музея за еврейска история „Полин“ във Варшава.

Негови спомоществователи са Министерството на образованието, Министерството на културата, Дипломатическият институт и Държавният културен институт към МВнР, Посолствата на Израел, Словакия, Полша и Германия, Полският институт в София, хотел „България”, хотел „Приморец”, клиника „Нефролайф“, клиника „Ню Лайф”, Триа Сити Център, БМФ Порт Бургас, Порт Флот Бургас,  Международен Конгресен Център, Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура”.