Празник на билките, слънцето и водата – Еньовден в Етнографски музей град Бургас

Магичната и лечебна сила на билките, слънцето и водата ни изкушава всяка година, особено през месец юни. На 24 юни честваме един необикновен български народен празник – Еньовден.

Еньовден, Яньовден, Св. Иван Бильобер или Летни Иван е един от най-големите летни празници. Свързан е с разцвета на природата. Слънцето от този момент започва да умира (денят намалява) и годината клони към зимата. В представите на нашите предци Еньовден е повратен момент, който вече насочва към края на лятото. Хората казват: „Кукувицата кука до Еньовден и после онемява. Свети Яньо вече намята ямурлука и отива с белия си кон в балкана да забере зимата.”.

Този ден е свързан с лятното слънцестоене и се изпълняват различни обредни, магически практики, отражение на култа към слънцето. В някои села хората се къпят в реките преди изгрев слънце. Този обред е със задължителен характер за момите и ергените. В други села майките къпят децата с отвара от събраните билки.

Билките, набрани рано сутринта, увеличават своята целебна сила. Според народните представи съществуват 77 и половина болести. Седемдесет и седем от тях могат да се лекуват с билки, но за половинката няма билка. Но нашите предци и на това са намерили колая – след като се съберат 77-те билки зажумяват и откъсват някоя трева, която разполовяват заедно с цвета и ето половинката билка за половинката болест.

Тази година на Еньовден (24 юни 2022 г.) в двора на Етнографската експозиция (ул. „Княз Ал. Батенберг“ № 12 – 14) домакините, заедно с момичетата от клуб „Светът е география“ при ПГЧЕ „Васил Левски“ – Бургас и тяхната ръководителка Милена Проданова, сплетоха големия Еньовски венец от дъхави билки, треви и цветя.

„Добре сте дошли при нас, заедно да минем през Еньовския венец, за да сме здрави, да е мирна, плодородна и добра годината!“, казват от музея.