Куиз за ученици и учители, на всичко испанско любители

Днес имахме възможност да усетим всички емоции на куиз-играчите благодарение на Клуб „Испания и културното ѝ наследство“ с ръководител Кирил Колев.

След кратка презентация за дейността на клуба, всички присъстващи се впуснахме в забавна надпревара в три кръга. Голяма част от въпросите бяха свързани с Испания и испанския език. Първият кръг съдържаше 10 въпроса за обща култура (не бяха изобщо лесни), вторият кръг беше с 10 визуални въпроса – трябваше да познаем личности, картини, животни, филми, реклами и други, а последният, трети кръг, отправи музикално предизвикателство – по 30-секунден аудио откъс да познаем песента и изпълнителя. Всички отбори се представиха достойно, но най-важното е, че много се забавлявахме и научихме по нещо ново в различни сфери.

Снимките са малко, защото по време на куиза нямахме право да използваме телефоните, но имаше фотограф и очакваме неговите снимки, които ще публикуваме допълнително.

Куизът е игра, която трупа все повече популярност у нас. Главно в градските клубове и заведения. Там хората, запалени по въпросите от всякакъв тип и последвалите бързи отговори, могат да развихрят знанията си. Регламентът на играта напомня много на този в телевизионните игри „Минута е много“ и „Стани богат“.

В световен мащаб куизът е една много добре развита игра. У нас тя е по-позната под името „викторина“. Принципът обаче е същият – умствен спорт, при който играчите, които участват индивидуално или в отбори, се опитват да отговорят правилно на зададените им въпроси. Правят всичко това, докато се забавляват.

Важен компонент в играта е времето. То винаги е ограничено. Това придава още по-голяма страст и динамика на играта. Възможността да научиш още повече във всички сфери на човешкото познание пък я превръща в интелектуално занятие.