6 юни – Ден на руския език

На 6 юни (нов стил) 1799 г. – в Москва е роден Александър Пушкин. По съветско време този ден се празнува като Пушкински празник на поезията. Събитието винаги е привличало общественото внимание и дори по времето на Сталин е било съпровождано с тържествени мероприятия.

Александър Пушкин често се нарича основател на съвременния руски литературен език. Колкото и да са трудни за превод произведенията му, поетът има своите почитатели в почти всички краища на планетата.

През 1997 г. рожденият ден на поета получава държавен статут, съгласно Указ на президента на Руската федерация като „Пушкинов ден на Русия”.

През 2011 г. президентът на Русия с указ установява ежегодно честване на 6 юни на Деня на руския език. В документа се казва, че тази паметна дата е установена „с цел запазване, подкрепа и развитие на руския език като общо-национално наследство на народите на Руската федерация, средство за международно общуване и неразделна част от културното и духовно наследство на световната цивилизация.”

Като част от програмата за подкрепа и развитие на многоезичието и културното многообразие, Денят на руския език се отбелязва и в ООН. Решението за провеждане на Деня на руския език на 6 юни е взето от Отдела за обществена информация на ООН през 2010 г. в навечерието на Международния ден на родния език, отбелязван ежегодно на 21 февруари по инициатива на ЮНЕСКО.

Учениците от X клас на ПГЧЕ „Васил Левски“ с ръководител Йорданка Николова отбелязаха този ден с четене на поезията на Пушкин пред неговия паметник в Морската градина.

 

На 6 юни се навършват 223 години от рождението на А. С. Пушкин. Стефания Рахматулина от X е клас и Румен Бостанджиев от IХ e клас са изготвили презентации за живота и творчеството на поета.