Ден на Европа

По случай 9 май-Денят на Европа, посветен на мира и единството младшите и старшите посланици от ПГЧЕ „Васил Левски“ организираха събитие под формата на викторини, в които се включиха техни съученици и учители от гимназията.

Учениците бяха разделени на отбори и показаха отлични познания в отговорите си на въпроси относно културата и историята на Европа, какво представлява Европейския съюз и как влияе на ежедневието ни.

Интерес сред учениците предизвика играта НеврОдисея, в която учениците бяха поставени в ролята на изследователи от друга планета, която приближава до Земята. За начало на изследванията си те са избрали Европа. Мисията е да открият 27-те държави-членки на Европейския съюз с помощта на 500 въпроса. Отборът събрал най- голям брой данни бе обявен за победител.

Младшите посланици и ученици от ПГЧЕ „Васил Левски“ гр. Бургас се влючиха и в многобройните прояви на Областен информационен център – Бургас и Европа Директно-Бургас, посветени на Деня на Европа.

В непринудената атмосфера на Центъра за съвременно изкуство и библиотека, носещ името на големия български писател „Пейо Яворов“, експертите от ОИЦ- Бургас съвместно с младежите от училищата – посланици на Европейския парламент в Бургас, НЕГ „Гьоте“ и ПГЧЕ „Васил Левски“ обелязаха празничните чествания. Учениците отведоха своите връстници и гости от различни възрасти на приказно пътуване. Артистичната интерпретация на най-разпознаваемите приказки от Германия, Франция, Испания, Чехия, Румъния и България създаде много празнично настроение. Това е първата обща инициатива на двете езикови гимназии и бе посрещната с вълнение и нетърпение, като положи началото на нови приятелства и бъдещи съвместни проекти между младите европейски посланици и представителите на Областен информационен център – Бургас.

Християна Германова, ученичка от 10 е клас на ПГЧЕ „Васил Левски“ гр. Бургас и възпитаник на школата по изобразително изкуство към Центъра за подкрепа на личностното развитие не скри емоцията си от поредното участие в пленера „Европа на бял лист“ организиран от ОИЦ-Бургас, посветен на Деня на Европа. Християна представи своята идея за това, как изглежда Европа, като художествен обект. 

По случай празника младшите посланици получиха сертификати и награди от експертите на Европа Директно- Бургас за участието си в ученическото състезание „Моята мечта за зелена Европа, на което учениците дадоха своите предложения и идеи как биха могли да бъдат решени някои от екологичните и климатични проблеми засягащи нашия живот.