Киноклас 2022 представи три филма

Днес присъствахме на премиерата на трите късометражни филма “Домовете на Бургас”, “Морето” и “Зимата в Бургас” в зала „Тончо Русев“ в КЦ НХК. Филмите са създадени от три екипа ученици, участници в тазгодишния Киноклас.

Филмите бяха много интересни, близки и разбираеми за всеки бургазлия. Видяхме и чухме интересни хора с различни професии, бяхме „на гости в техните домове“, чухме какви са специалните отношения между морето и хора, които са свързали по някакъв начин живота си с него, разбрахме как младите хора, отдадени на любимото си занимание не усещат скука дори и през зимата. Усмихвахме се, подкрепяйки със сърцата си всички, които казаха и показаха колко много обичат Бургас.

Мария Янкова и Симона Славкова са направили монтажа на филма “Домовете на Бургас”, а Ивайло Димитров и Александра Господинова са сценаристи на филма “Зимата в Бургас”.

Нашите възпитаници Мария Янкова от XI г клас и Ивайло Димитров от XI б клас са участници в Киноклас Бургас, който стартира през 2019 година като инициатива на “София филм фест на брега” с основна цел да запознае младите хора на Бургас с филмовото изкуство, като им предостави тази възможност чрез лекции по история, теория и естетика на киното и практически упражнения. И за четвърта поредна година се провежда този Киноклас, в който млади бургазлии имат уникалната възможност да се запознаят с киноизкуството и с доказани родни кинотворци, да научат за киноезика, да открият свои съмишленици и приятели.