Коменски

image_pdfimage_print

ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В ГЧЕ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“

На 12.06.2015 г. ГЧЕ „Васил Левски“ – Бургас обяви „Ден на отворените врати“.

В 13.30 ч. Директорът на гимназията – г-жа Весела Иванова, тържествено откри заключителната конференция по проект: „Опазване на биологичното разнообразие – единственият път към нашето оцеляване“, реализиран по дейност „Многостранни училищни партньорства“ на секторна програма „Коменски“ и финансиран по програма „Учене през целият живот“ на Европейския съюз. Официални гости  на мероприятието бяха г-жа Милка Харизанова – старши експерт по български език и литература и г-жа Жанета Димитрова – старши експерт по чуждоезиково обучение при РИО-Бургас.

В рамките на конференцията приветствие към гостите  и благодарност към учениците и учителите поднесоха г-жа Галена Маврева – координатор на проекта и г-жа Станка Черкезова – старши учител в гимназията. Учениците,  взели участие в дейностите по проекта, представиха пред гостите презентации, песни, видеоклипове и филми. В края на конференцията  учениците бяха отличени с грамота за участие в проекта и etwinning  сертификат за качество.

Изложба, показваща изработените по проекта календари, брошури, постери, пана, цветя и други материали, съпътстваше Заключителната конференция. На 12.06.2015г. ГЧЕ „Васил Левски“ стана своеобразен храм на извънкласната дейност в гр. Бургас. Десетки родители, ученици, учители  и  родители се стекоха в гимназията, за да почетат събитието. 

Среща на партньорите по секторна програма „Коменски“

Гимназия за чужди езици „Васил Левски” – Бургас бе домакин на пета поредна среща на партньорите по Европейски проект „Опазване на биологичното разнообразие – единственият път към нашето оцеляване“ – многостранни училищни партньорства по секторна програма „Коменски“ на програмата „Учене през целия живот“, който стартира през септември 2013 и ще приключи юли 2015 година.
Гостуваха 42 ученици и 13 учители от Гърция, Турция, Унгария, Румъния и Словакия.
Целта на тази среща беше пряко запознаване с популацията на дивите животни в природните територии на страната домакин, биоразнообразието, споделяне на добри практики за опазване на околната среда, взаимното разбирателство и междукултурния обмен, интеграцията в европейското семейство.
Програмата бе богата и разнообразна: експериментални дейности, обучения, посещения на забележителности и места, представляващи културен и екологичен интерес (влажни зони, горски защитени територии и др.), разглеждане на културните и архитектурни забележителности на гр.Бургас, Несебър и Созопол, посещение на защитената местност „Пода”, Музея на солта и Природен парк „Странджа” – до устието на река Ропотамо.
Учениците и преподавателите от училищата партньори бяха сърдечно посрещнати от учениците и колектива на ГЧЕ ”Васил Левски” на 03 ноември 2014 г.
След приветствие от Директора – г-жа Весела Иванова, стартира същинската част. Бяха изнесени презентации на английски език от Александра Чухлева – за гимназията, от г-жа Добринка Паскалева – за образователната система в България, от Милена Ярмова – представител на РИОСВ – за резерват „Ропотамо”, Георги Сариев, Велизара Николова, Айлин Сали, Филморена Рашкова, Радка Желева, Елена Вълканова, Наталия Желева, ученици от XI и XII клас, за „Защитени местности в България“, „Защитени местности в Бургаска област“, „Бургаските езера – птичият рай на България“, „Странджа“. Голям интерес предизвикаха музикалните изпълнения на Ралица Бинева, Беатрис Бинева, Камелия Костадинова, Диана Костадинова и Елена Христова – ученици от гимназията. Партньорите аранжираха изложба на календари за 2015 година, изработени с авторски снимки на природни забележителности от всяка държава партньор.

Във вторник, 04 ноември, беше организирано посещение на ЗМ „Пода“, наблюдение на птици в естествените им местообитания, лекция на тема: „Защитена местност „Пода““. Всеки участник получи оборудване за наблюдения на птици (зрителна тръба или бинокъл).  От терасите на Природозащитния център учениците  наблюдаваха  почти всички европейски видове патици, потапници, гмурци, чапли и дори световно застрашените малки корморани. 

На същия ден групата беше любезно посрещната в Община Бургас от г-жа  Веселина Таралова – Директор на Дирекция образование и демографски въпроси, и беше запозната накратко с вида учебни заведения на територията на общината и съдействието, което тя оказва на тези институции с цел успешен образователно-възпитателен процес. След срещата се състоя посещение на Природонаучния и Етнографския музей в гр. Бургас.
В сряда, 05 ноември, придружавани от експерт от РИОСВ Бургас, гостите наблюдаваха  редки и защитени видове растения по р. Ропотамо, странджански ендемити и реликтни видове. 
На 06 ноември  беше отчетена дейността по създаване на европейски хербарии и разменени екземпляри между партньорите, посещение на Музея на солта в гр. Поморие и гр. Несебър – град под защитата на ЮНЕСКО, с екскурзоводи – Владимир Зротев и Милена Иванова – преподаватели от гимназията. Гостите се потопиха за няколко дни в старинната атмосфера на крайбрежните градове. За успешния превод помогнаха всички преподаватели по чужди езици от гимназията със съдействието и на ученици от всички випуски.  
В последния ден от гостуването – петък, 07 ноември, се осъществи дебат на английски език в ГЧЕ „Васил Левски” – „За и против зоопарковете“. Участниците от всички държави бяха разделени на два отбора, които много емоционално и уверено изказаха и защитиха своите тези. Поздравления към участниците поднесоха – Таня Колева – Старши експерт по ПНЕ и Жанета Димитрова – Старши експерт по чужди езици от РИО – Бургас. Гостите бяха поканени и в час по  български език и литература. Преподавателят Нели Захариева и учениците от X Б клас представиха интересни интерпретации на литературни произведения на страните, участващи в Проекта ”Коменски”. Организираха се спортни срещи. Партньорите взеха участие в работата на клубовете, действащи в гимназията, разгледаха специална сбирка от хербарии и  заедно изработиха картички в подготвеното арт ателие. В следобедните часове на същия ден се състоя и заключителната конференция на координаторите.

В мероприятията по посрещането на гостите се включиха всички преподаватели с помощта на ученици от гимназията и за пореден път доказаха, че са един невероятен екип от  професионалисти.

Гостите отпътуваха от нашия град, натрупали прекрасни впечатления и емоции, по тяхно уверение, като споделиха, че задължително ще се върнат отново, защото вече  са убедени, че ще бъдат посрещнати с усмивка и отворени обятия. 

Секторна програма „Коменски“

„Запазването на биологичното разнообразие – единственият път към нашето оцеляване“

„Biodiversity Conservation The Only Path To Our Survival“

Партньори: Турция, Унгария, Полша, Словакия, Гърция, Румъния

В периода 21-25 октомври 2013г. се проведе първата среща на партньорите в Будапеща.

Уважаеми ученици и родители, за дейностите по проекта можете да се осведомите от къта на програмата, разположен във фоайето на втория етаж на ГЧЕ „Васил Левски“.

Създаден е сайт на проекта: http://comeniusbiodiversity.weebly.com/

В сайта http://etwinning.net/ проектът има свое пространство.

Неговият адрес е: http://new-twinspace.etwinning.net/web/p96960/welcome