ЗАЕДНО

image_pdfimage_print

На 20.08.2018г. ПГЧЕ “Васил Левски“ беше домакин на незабравима среща. По стар славянски обичай с хляб и сол директорът на гимназията Весела Иванова, учители и възпитаници на училището   посрещнаха дългоочаквани гости – преподаватели и ученици от образователния си партньор –  училище № 619 гр. Санкт-Петербург.

Учебното заведение е сред лидерите на образователните институции в Русия, с 1200 ученици и с повече от сто преподаватели и наставници. В него действат два театрални състава, балетен клас, собствени училищни медии: телевизия, радио и училищно списание. В рамките на Споразумението за образователно сътрудничество между двете образователни заведения , на 20 август 2018 г. ПГЧЕ посрещна група от побратименото училище с богата културна програма.

Виртуална визитка на Бургас и Гимназията въведе гостите в живота на града и училището. С огромен интерес се посрещна разказът на учителя по история Владимир Зротев за руските паметници в България и пешеходната обиколка на Бургас.

Доброволческата инициатива на учениците от Гимназията за създаване на „Речник на доброто“ с ентусиазъм се прие от руските гости. В „Речника на доброто“ те оставиха своите „добри“ думи и рисунки за спомен от вълнуващата среща.

Още една крачка към сближаването бяха съвместното изпълнение на Химна на 619 училище и фолклорен танц-българско хоро.Така стартира полагането на една младежка общност на доброто между руските и българските деца.

Диалогът между културите продължи с идеята за Кръга на доброто, възникнала на Ученическия пленум в рамките на Международния образователен форум в Санкт -Петербург. Българското хоро затвори този кръг и в него останаха усмивките, слънцето и споменът от една вълнуваща среща.

Групата от руски ученици, придружени от българските си съученици от ПГЧЕ „Васил Левски“ град  Бургас, посетиха Природозащитен център „Пода“ към Българското дружество за защита на птиците край Бургас. Там те научиха интересни факти за пътя на повече от 300 вида птици, преминаващи през тази уникална местност..

В Музея на солта в град Поморие голям интерес предизвика демонстрацията на методите за добиване на сол от морска вода от древността до наши дни.

Според руските педагози реализираната човешка личност предполага познаването на люлката на европейската цивилизация. Затова посещението на древните градове Созопол, Поморие и Несебър бе изпълнено с вълнение. Защото на човека му е необходимо да съумее да опознае света около себе си и да се наслади на живота по време на пътешествията си. Добрият дух на открития към морето град Созопол, осезаемото усещане за древност завладяха руските гости. Те очаровано се разхождаха по калдъръмените стръмни улички и с благоговение влязоха в средновековния храм „Успение на Света Богородица”. Културното съкровище Несебър привлече руските деца с красивите си византийски църкви и с неповторимата си история.

Децата, морето, приятелството. През август 2018 г. на брега на морето се случи най-хубавото – българско слънце и южняшко настроение ще отнесат със себе си далече на север децата от Санкт-Петербург. Открити, дружелюбни, слънчеви, неизтощими, българските и руските деца сътвориха чудото, наречено заедно.

Comments are closed.