image_pdfimage_print

Daily Archives: 14/05/2019

АКЦИЯ МЕДОВЫЙ МЕРИДИАН

image_pdfimage_print

На 23.04.2019г. в рамките на „Седмицата на природните науки“ в ПГЧЕ „В. Левски“ клуб по интереси „ЗДРАВЕЦ“ бе домакин на обявеното още през ноември 2018г. международно предизвикателство от Русия Акция „Медовый меридиан“. Организатор на акцията е Благотворителният фонд „Планета пчел“ на компанията „Тенториум“ със седалище в гр. Санкт Петербург. Фонда е основан през 2016г. с цел обеденяване на усилията на цялата международна общественост за опазване на пчелите като биологичен вид, като част от биологичното разнообразие на планетата и съхраняването на световния екологичен баланс в природата. Компанията „Тенториум“ има ред международни награди за иновации в областта на пчеларството и преработката на пчелни продукти.

В поддръжка на каузата за опазването на пчелите и биологичното разнообразие на планетата се включиха учениците от клуба по интереси „ЗДРАВЕЦ“, ученици от IX, X и XIклас и екипа от учители по Биология и ЗО.

Според регламента на Акция „Медовый меридиан“ учениците рисуваха картини със пчелни мотиви и послания, като всяка картина условно отразява 1км. от 20 000 километровия „меден“ меридиан.

Томболата на Акция „Медовый меридиан“ изтегли 1000-я участник в лицето на ученичката от Xб клас Джейда Халил, която бе отличена със специална награда от фонда. Ученичката изпрати специално послание към участниците в акцията и призив към международната общественост за опазването и съхраняването на пчелите като биологичен вид и ролята им в съществуването на планетата.

Специално за събитието на 23.04.2019г пристигна Елена Николаевна Гришенкова- представител за България на Благотворителния фонд „Планета пчёл“, която лично награди участниците в акцията, проведе лекция- беседа с учениците, относно ползата на пчелните продукти за здравето. Специална награда от фонда получи отличената ученичка от IXв клас Катерина Николова, която през март месец участва в III Екологична конференция на Университет „проф. Асен Златаров“с доклад, посветен на екологичните проблеми и опазването на пчелите като биологичен вид „Пчелите, без които планетата не може“ и спечели награда за отлично представяне.

Всички ученици, участвали в Акция „Медовый меридиан“ получиха сертификати за участие от г-жа Елена Гришенкова, а учителите по Биология и ЗО получиха благодарствени писма от фонда за принос в иновативното обучение, възпитание, екологичната информираност и съпричастност на учениците към проблема по опазването на пчелите като биологичен вид.