image_pdfimage_print

Monthly Archives: май 2019

ПОРЕДЕН УСПЕХ НА ТАЛАНТЛИВИТЕ ПЕВЦИ ОТ ВОКАЛНОТО СТУДИО

image_pdfimage_print

На 18 май в залата на НХК Бургас се проведе Областния кръг на VI Национален фестивал „Пусть всегда будет солнце“, организиран от Национално движение Русофили. Нашите ученици от група за занимания по интереси Вокално студио с ръководите г-жа Илияна Мелникова участваха със солови и колективни изпълнения и спечелиха призовите места:
I място и грамота от Община Бургас
I място и грамота от Областния кръг на VI Национален фестивал „Пусть всегда будет солнце“ в категория „Колективно изпълнение на песен“:
Аделина Стоянова, Александра Джермова и Ренета Караджова – 9 а, Виолета Иларионова и Станислава Георгиева – 9 е и Радина Вангелова – 10 д клас

I място и грамота от Община Бургас
I място и грамота от Областния кръг на VI Национален фестивал „Пусть всегда будет солнце“ в категория „Индивидуално изпълнение на песен“:
Марион Цветкова – 9 д клас

II място и грамота от Областния кръг на VI Национален фестивал „Пусть всегда будет солнце“ в категория „Индивидуално изпълнение на песен“:
Александра Джермова – 9 а клас

Да пожелаем успех на победителите и в следващите етапи – зонален и национален, на VI Национален фестивал „Пусть всегда будет солнце“!

Поздрав – 24-ти май

image_pdfimage_print

 УЧЕНИЦИ ОТ КЛУБ „ХИМИЯТА-ЗАНИМАТЕЛНА И ПРАКТИЧНА“ ПОСЕТИХА ФЕСТИВАЛА НА ЗЕЛЕНИКАТА В СЕЛО КОСТИ

image_pdfimage_print

На 11.05.2019г. ученици от ПГЧЕ „Васил Левски“ с ръководител Десислава Стайкова, посетиха XVI-тия Фестивал на зелениката, който през тази година се проведе в царевското село Кости. Фестивалът се организира традиционно в началото на м. май, защото тогава цъфти Странджанската зеленика. Този вечнозелен храст е един от най-ярките представители на растителността на Странджа планина. Ученици от клуб „Химията-занимателна и практична“, от клуб „Компютърен дизайн“, „Здравец“, „Творческо писане“ и „Приложна математика“ участваха в инициативите на ПП „Странджа“, и взеха участие в тържественото откриване, в празничните хора и пешеходните маршрути. Младите природолюбители наблюдаваха низинни сенокосни ливади, вековни дървета от странджански дъб, редки и застрашени видове птици, газиха потоци. Навръщане от Кости, учениците посетиха живия музей на терциерна Европа- Защитена местност „Марина река“, където наблюдаваха стари гори с вечнозелен подлес от редки растения, сред които цъфнала странджанска зеленика. Обликът на съвременната растителност на Марина река е свързан с кръстопътното биогеографско положение, релефа, климата и древното минало на планината. Странджа е един от малкото райони в Европа, който е останал незасегнат от ледниковия период и тук се е запазила растителност характерна за предледниковите периоди, т.е. за терциера – най-типични са горите от източен бук и горун с подлес на странджанска зеленика, лавровишня и колхидски джел, странджанско бясно дърво. Тук се срещат и видове с голямо консервационно значение – странджански дъб – лъжник, пролетно ботурче, пухесто горянче, калуна, кавказка иглика, тамянка, качулата какула, тис и др.

Екскурзиантите се завърнаха от Странджа в отлично здраве, положително настроение, заредени енергия от планината. Учениците, както и техните родители благодарят на ръководството на гимназията за предоставената им възможност за практически знания сред природата, изява и развитие.

 

АКЦИЯ МЕДОВЫЙ МЕРИДИАН

image_pdfimage_print

На 23.04.2019г. в рамките на „Седмицата на природните науки“ в ПГЧЕ „В. Левски“ клуб по интереси „ЗДРАВЕЦ“ бе домакин на обявеното още през ноември 2018г. международно предизвикателство от Русия Акция „Медовый меридиан“. Организатор на акцията е Благотворителният фонд „Планета пчел“ на компанията „Тенториум“ със седалище в гр. Санкт Петербург. Фонда е основан през 2016г. с цел обеденяване на усилията на цялата международна общественост за опазване на пчелите като биологичен вид, като част от биологичното разнообразие на планетата и съхраняването на световния екологичен баланс в природата. Компанията „Тенториум“ има ред международни награди за иновации в областта на пчеларството и преработката на пчелни продукти.

В поддръжка на каузата за опазването на пчелите и биологичното разнообразие на планетата се включиха учениците от клуба по интереси „ЗДРАВЕЦ“, ученици от IX, X и XIклас и екипа от учители по Биология и ЗО.

Според регламента на Акция „Медовый меридиан“ учениците рисуваха картини със пчелни мотиви и послания, като всяка картина условно отразява 1км. от 20 000 километровия „меден“ меридиан.

Томболата на Акция „Медовый меридиан“ изтегли 1000-я участник в лицето на ученичката от Xб клас Джейда Халил, която бе отличена със специална награда от фонда. Ученичката изпрати специално послание към участниците в акцията и призив към международната общественост за опазването и съхраняването на пчелите като биологичен вид и ролята им в съществуването на планетата.

Специално за събитието на 23.04.2019г пристигна Елена Николаевна Гришенкова- представител за България на Благотворителния фонд „Планета пчёл“, която лично награди участниците в акцията, проведе лекция- беседа с учениците, относно ползата на пчелните продукти за здравето. Специална награда от фонда получи отличената ученичка от IXв клас Катерина Николова, която през март месец участва в III Екологична конференция на Университет „проф. Асен Златаров“с доклад, посветен на екологичните проблеми и опазването на пчелите като биологичен вид „Пчелите, без които планетата не може“ и спечели награда за отлично представяне.

Всички ученици, участвали в Акция „Медовый меридиан“ получиха сертификати за участие от г-жа Елена Гришенкова, а учителите по Биология и ЗО получиха благодарствени писма от фонда за принос в иновативното обучение, възпитание, екологичната информираност и съпричастност на учениците към проблема по опазването на пчелите като биологичен вид.

9 МАЙ – ДЕН НА ПОБЕДАТА И ДЕН НА ЕВРОПА

image_pdfimage_print

На 9-ти май, Деня на победата над хитлеризма и Деня на Европа, представителна група на ПГЧЕ „Васил Левски” Бургас взе участие в похода на „Безсмъртния полк” като представи 24-ти Приморски полк, който в състава на българската армия взема участие при разгрома на хитлеристките войски в Югославия, Унгария и достига победоносно до подножието на Алпите в Австрия.

След тържественото шествие представителната група присъства на тържеството по посветено на 74-та годишнина от разгрома на Фашистка Германия.

От името на Гимназията бяха поднесени венец и цветя.

СРЕЩА НА ТЕМА: „НАРКОТИЦИ – ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ОРГАНИЗМА И НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ“

image_pdfimage_print

На 09.05.2019 г. от 10:00 до 11:00 часа в сградата на БСУ, зала „Изток” се проведе среща с представители от ОДМВР – Бургас и Районна Прокуратура – Бургас на тема „Наркотици – видове, въздействие върху човешкия организъм и наказателна отговорност”.

На срещата взеха участие ученици от IXА, Б, В и XА, Б, В придружени от класните ръководители г-н Райков, г-жа Борисова, г-жа Самоковлиева и педагогическият съветник г-н Желев.

Главен инспектор Кюмюрджиев по интересен и увлекателен начин представи презентация за видовете наркотици и тяхното въздействие върху организма на човека. Представен бе кратък филм по темата.

Прокурор Каталиева запозна учениците с видовете наказания при употреба и разпространение на наркотични вещества.

Учениците изслушаха с голям интерес представената информация.

 

22 МАЙ СПОРТЕН ПРАЗНИК

image_pdfimage_print

22 май 2019 спортен празник

КУПИ ТЕНИСКА, ПОМОГНИ НА ДЕТЕ!

image_pdfimage_print

Купи тениска 

МИСИЯ: „КАРИЕРНА РАКЕТА“ – УСПЕШНА!

image_pdfimage_print

                     При изключителен интерес премина Кариерния фестивал „Кариерна ракета“ на територията на ПГЧЕ „Васил Левски“.

           В първия ден от събитието предварително обучени кариерни консултанти правиха тестове за личностно и професионално ориентиране на съучениците си. Всички възпитаници на гимназията имаха възможността да се запознаят с Колелото на кариерата и неговите сектори, както и да спечелят много награди, отговаряйки на различните предизвикателства и въпроси. Същият ден в нарочен Час на класа учениците гледаха интервюта, заснети от техните съученици, с личности, успели в професионалния си път,  счупили клишетата  и стереотипите с избора на професия. Доброволци представиха и презентации за успели жени в сферата на науката.
Вторият ден на фестивала беше организиран като концерт-спектакъл, в който главна роля имаха не само участващите ученици, но и техните специални гости. На празника присъстваха и се представиха пред учениците на гимназията майор Светлана Великова, старши лейтенант Ваня Орманова, капитан трети ранг Станимира Флорова – и трите дами от Флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоцирани в Бургас, г-жа Ирена Бадалова – конструктор-инженер, г-н Мирослав Митрев и г-н Сергей Велков – начални учители, г-жа Мари Славова – световен шампион по брейк, г-жа Димитрина Георгиева – инженер, автомобилен инструктор, както и г-жа Маргарита Димитрова, майка на ученик в гимназията, следовател в полицията.

          Хепънингът премина с много емоции, подаръци, викторини и блиц-интервюта с гостите. За танците се погрижиха ансамбъл „Зорница“ (с художествен ръководител Николай Парушев) и Владимир  Николов от 11.д

             Музикалните поздрави направиха Игнат Христов 12Г, Александра Джермова от 9А и Вокално студио с художествен ръководител г-жа Мелникова при ПГЧЕ „Васил Левски“.

Доволни от празника останаха всички ученици, но определено най-щастливи бяха специалните гости – малките приятели от ОУ „Антон Страшимиров“, които дойдоха с г-н Сергей Велков и своята класна. Те направиха и най-милия жест по време на тържеството. Подариха ръчно направен от тях портрет на патрона  на гимназията – Васил Левски. Изящната изработка прие директорът на училището г-жа Весела Иванова, която покани учениците, като пораснат да учат в Руската.

Сертификати за представянето си получиха всички, замесени в празничния форум от прелестните водещи – Радомира Тамбурова, Камелия Митева, и техните страхотни помощници Яна Кадиева, Светлан Светланов, Невелин Иванов до всеки един доброволец, помогнал за събитието.

Ученическият съвет, с председател Мариела Тодорова, също се включиха активно във фестивала и с осигуряването на фотограф (Браво на Петър!), презентатори (аплодисменти за Александра!), кариерни консултанти (много отговорните – Ангелина Бичарова, Йоанна Стоянова) и журналисти (Паола, браво и на теб) , които да отразят събитието. Аплодисментите са за всички ученици от гимназията, които показаха, че са отговорни и креативни млади хора.

Празникът завърши с хоро и с поставянето на автограф oт гостите на Кариерна ракета на специално изработено табло.

След концертa учениците и гостите бяха поканени на Великденския базар, който продължи празничния ритъм в гимназията.