Monthly Archives: април 2018

ПЪРВО МЯСТО В НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „ЧУДО ДО ПОИСКВАНЕ“

Гергана Георгиева от XII А клас участва в Национален литературен конкурс на тема: „Чудо до поискване“. Конкурсът е организиран от Община Сливен по повод XX Национален фестивал на детската книга, който ще се проведе в гр. Сливен от 8 да 10 май 2018 година. Сред над 1000 изпратени творби, стихотворението на Гергана спечели I-во място в трета възрастова група.

Гордеем се с теб, Гери! Пожелаваме ти безброй творчески успехи!

Ето го и стихотворението на Гери, предоставено ни любезно от самата нея:

Чудо до поискване

Здравей, свят!

Подготвих чудеса!

Подготвих ти любов и топлина.

 

Подготвих най-скъпото свое

и на тебе го давам.

Топли прегръдки и усмивки раздавам.

 

Подготвих цял един живот,

изпълнен с добро!

Мобилизирах аз своите сили.

Наяве извадих добродетели мили.

 

Всичко ти давам, свят!

И душата си и сърцето.

И нищо не искам в замяна.

 

Само те моля, свят,

приготви от твойте чудеса!

Раздай ги ти навред!

 

И нека сърцата докосват сърца!

И нека цветята раждат цветя!

И нека светлината намира светлина!

И нека децата бъдат деца!

 

Нека да бъдем добри!

Дай ни, свят, добрина!

А ние знаем, че тя не идва сама.

Носи със себе си тя щастие, радост и топлина.

 

Истина е, че ние самите сме чудо.

И в чудо всеки живее.

И за чудеса копнее.

 

Чу ли, свят?

Пожелах си.

Куп нови чудеса.

Нека те съпровождат дните ни!

А ние – за да ги заслужим –

ще бъдем добри.

Дори и в най-тежките дни.

Седмица на ПРИРОДНИТЕ НАУКИ 16 април – 20 април 2018 год.

Ученици от ПГЧЕ „Васил Левски“гр. Бургас участваха в различни мероприятия в „Седмицата на природните науки“ в рамките на празника – 55 години ПГЧЕ „В. Левски“.

Седмицата от 16 до 20 април 2018 г. – обявена за „Седмица на природните науки“ в ПГЧЕ „Васил Левски“, стана площадка за изяви на ученици от гимназията.

На 16.04.2018 г. във фоайето на гимназията бе позиционирана  изложба за ученическо и научно творчество.

С фотоизложба „Природа в моём обьективе“ се представи младият фотограф Константин Германов от 11Б клас.

Ученици от 10 клас представиха изработени макети на ДНК.

Ученичката Анастасия Костова от 11Д клас представи постерна презентация по квантова физика.

Ученици, изявени в областта на химията, също представиха постерни презентации.

На 19.04.2018 г. се състоя публична изява – семинар под надслов „Природните науки – интересни и полезни“, организиран от учителите от МО по природни науки – Светлана Мушева, Мария Тончева, Ваня Димчева, Десислава Стайкова, Красимир Чолаков и Нели Кацарска – учител по руски език. Сред поканените официални гости на семинара бяха г-жа Весела Иванова – директор на гимназията, г-жа Галена Маврева и г-жа Светослава Славова – заместник-директори на гимназията и инженер-химик Николай Бояджиев – производител на сребърна вода.

На семинара инж. Николай Бояджиев представи в увлекателна лекция ползите и областите на приложение на сребърната вода, след която ученици от 10 клас бяха разделени на групи и взеха участие в игра, посветена на сребърната вода с въпроси на руски език. И двата отбора проявиха креативност, ерудиция и отлични знания по руски език при намирането на правилните отговори и решения на въпросите. В паузата между етапите на играта ученици от 11 клас представиха драматизирани презентации за сребърната вода.

В края на семинара наградени ученици от 11 и 12 клас в различни конкурси по биология и екология представиха с доклади, презентации и демонстрации разработените от тях проекти по актуални теми, касаещи здравната и екологичната култура и информираност на съвременния човек.

Учениците Мирослав Стефанов от 12В  клас, Фатме Мехмед – 11Е клас и Николай Павлов от 11Е клас участваха и представиха достойно гимназията с доклади в областта на биологията и екологията.

Мирослав Стефанов се представи с доклад по проект на тема „Млечно-кисели бактерии и здравословно хранене“, участник в проекта „Новое время – новые идеи“, спечелил голямата награда на Еко-конференцията през м. март, 2018 г., участник в конференцията за научно и студентско творчество към БСУ гр. Бургас, член на училищния  клуб по интереси „Медицината в моя живот“.

Фатме Мехмед, ученичка от 11Е клас се представи с доклад по проект „Полиплоидните мутации при културните растения и използването им като хранителни продукти“, участничка в проекта „Новое время – новые идеи“, спечелила III награда на Еко-конференцията през м. март, 2018 г., участник в конференцията за научно и студентско творчество към БСУ гр. Бургас, член на училищния клуб по интереси „Медицината в моя живот“.

Николай Павлов дебютира с проект – „Титаниевите кости – настояще и бъдеще в медицината“.

Представянето на проектите предизвика бурни аплодисменти и похвали от страна на гостите и присъстващите на семинара.

В края на семинара г-жа Иванова – директор на ПГЧЕ „В.Левски“ – гр. Бургас награди участващите и представилите се ученици със сертификати и грамоти за креативност, проявен научен дух и активно участие в живота на гимназията.

 

http://bnr.bg/burgas/post/100961331

НАГРАДА

ЕЗИКОВО МЕЖДУЧАСИЕ В РУСКАТА ГИМНАЗИЯ

В дните на отворени врати, на 17.04.2018 г., се проведе обучително-развлекателно състезание „Езиково междучасие“ като част от богатата празнична програма, посветена на 55-годишнината от създаването на ПГЧЕ „Васил Левски“. Мероприятието бе организирано от обединенията по чужди езици и бе насочено към ученици от VII клас, които изучават руски, английски и немски език.

„55 причини да избера Руската гимназия“ бе основното мото на организираното събитие. Кандидат-гимназистите от ОУ „Васил Априлов”, ОУ „Найден Геров”, ОУ „Пейо Яворов”, ОУ „Княз Борис” и СУ „Йордан Йовков” се забавляваха на поднесената програма и в игрова форма демонстрираха своите знания и езикова култура. Гостите се насладиха на прекрасни музикални изпълнения и рецитация на стихове на А. С. Пушкин на руски, английски и немски език.

СЪОБЩЕНИЕ

Оглушителен международен успех за Руската гимназия в Санкт – Петербург

Възпитаници на ПГЧЕ „Васил Левски“ гр. Бургас се наредиха сред победителите в конкурсните формати на Ученическия пленум “Бъдещето в настоящето“, който се проведе в рамките на Петербургския международен образователен форум 2018 г. в гр. Санкт Петербург (Русия) в края на март месец.

За пореден път нашите ученици извоюваха признание за училищната ни общност. Тази година те защитиха правото гимназията да бъде единственото българско учебно заведение, което участва във всички възможни формати на форума в условията на драматична конкуренция с руските гимназисти от утвърдени, престижни училища- лидери.

Учениците от ПГЧЕ „Васил Левски“ гр. Бургас спечелиха в конкурсния формат „Лабиринт на красиви идеи” I награда за отразената целогодишна добротворческа извънкласна дейност „Доброто винаги намира кауза”, свързана с 55-годишнината на гимназията. На стендовото пано беше представена и инфографика на проектиран интегративен курс по биология и руски език. Общото впечатление допълваше и арт-инсталацията „Футуризатор”. II награда за мотивационните триминутни видеофилми на тема: „Какво събуждаме“ – традиционен формат за ученическия пленум „Бъдещето в настоящето”.

Поканата за участие бе отправена във връзка с проекта за сътрудничество и образователен обмен между ПГЧЕ „Васил Левски“ гр. Бургас и Училище № 619 гр. Санкт- Петербург.

В дните между 25 и 30 март 2018 г. в гр. Санкт-Петербург на територията на 619 училище в рамките на форума в качеството си на официална делегация участваха административното ръководство, 16 ученици и двама педагози от ПГЧЕ „Васил Левски“ гр. Бургас. В работата на пленума взеха участие над 30 образователни институции от гр. Санкт Петербург, страната и училища от Армения и България. Делегацията от ученици и педагози бе топло посрещната от заместник -директорите и доброволци от Ученическата общност на лидерите от №619 училище.

Приветствена реч от името на българската делегация изнесе десетокласничката Ирина Шмигальова, а балерините Станимира и Мария Стаматови поздравиха делегатите на пленума с творчески номер – вариация „Приятелки” от балета „ Дон Кихот” Денят на ученическия пленум завърши с ярко шоу и концерт с участието на ученически колективи от училище 619, Армения и ПГЧЕ „Васил Левски“ гр. Бургас.

Участниците апробираха нова версия на авторската технология – кейскурзии.

В рамките на Петербургския международен образователен форум мастер клас на тема „Формиране на иновативно образователно поведение като фактор за развитие на училището” проведе и директорът на ПГЧЕ „Васил Левски“ гр. Бургас г-жа Весела Иванова.

Радостта от откритията, интелектуалната и емоционалната изненада, симпатичната разгорещеност на дебатите между българските и руските деца, спонтанните приятелства бяха илюстрация на тезата за силата и ролята на общността като взаимозависима мрежа от позитивни човешки отношения.

В рамките на осем вълнуващи дни всички участници  чрез ученическата иновативност, творчество успяха да осъществят междукултурен диалог както и да повишат нивото на тяхната образователна мотивация, езиковата компетентност, комуникационни и презентационни умения и способност за работа в екип.

С любезното съдействие на Комитета по образование на гр. Санкт- Петербург бяха осигурени отлични условия за пребиваване, наситена и богата на културни мероприятия и образователни екскурзии програма. 

Погледнете лицата на тази снимка и ще намерите имената на герои, изобретатели, пътешественици, биолози, артисти и просто увлечени и вдъхновени хора.

Вярно е, че засега самите те не знаят за това. Някои от тях живеят в магическата страна на детството, други населяват страната на вълнуващата младост.

Бъдещето пази тайните си, но рано или късно става настояще, и ти му казваш:

– ЗДРАВЕЙ!

Наградени ученици от ПГЧЕ „Васил Левски“ гр. Бургас участваха в научна студентска конференция на Бургаския Свободен Университет гр. Бургас

На 12.04.2018г. в БСУ гр. Бургас се проведе научна студентска конференция под надслов „Студентско и  научно творчество“ към катедрата по хуманитарни науки.

Учениците от ПГЧЕ „Васил Левски“ гр. Бургас Мирослав Стефанов от XIIв клас, Фатме Мехмед-XI е клас и Соня Георгиева от XIе клас участваха и представиха достойно гимназията с доклади в областта на биологията и екологията.

Представянето на проектите предизвика бурни аплодисменти и похвали от страна на университетските преподаватели и студентите. Учениците получиха грамоти за проявената креативност и научен дух.

Мирослав Стефанов се представи с доклад пред научната общност на тема „Млечно- кисели бактерии и здравословно хранене“,

Фатме Мехмед – „Полиплоидните мутации при културните растения и използването им като хранителни продукти“,

Соня Георгиева – „Как да се храним здравословно? – Е-тата в храните и напитките“.

Организаторите на конференцията бяха искрено очаровани от представянето на актуални теми за съвремието от учениците и по-късно при награждаването изразиха желание и занапред да си сътрудничат в различни изяви и събития с Руската гимназия.

ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ

СЪОБЩЕНИЕ

Търсят се 12 ученици за краткосрочен обмен с ученици от Ялова, Турция. През 2017г. между ПГЧЕ и гимназия в гр. Ялова – Република Турция бе подписано споразумение за взаимен обмен и сътрудничество. Такива договори имат подписани още 2 училища от Бургас – АЕГ „Гео Милев” и Търговска гимназия.

Тази година предстои образователно-културен обмен между гимназиите.

В обмена могат да участват ученици, които могат да приемат в семейството си дете от Ялова в периода 14.05.2018 г. – 18.05. 2018 г.

Пътуването до Ялова ще бъде през есента. Там също учениците ще бъдат настанени в приемни семейства. Пътуването ще бъде с автобус, ще пътуват групи от нашата гимназия, английска гимназия, търговска гимназия и ПГ по химически технологии.

Всички желаещи да вземат участие в обмена, следва да подадат заявление до директора ( ПОДАВА СЕ ПРИ ТЕХНИЧЕСКИ СЪТРУДНИК) до сряда – 18.04.2018 г.

С ВСИЧКИ, ЗАЯВИЛИ ЖЕЛАНИЕ ДА ПРИЕМАТ ДЕТЕ В ДОМА СИ, НА 20.04.2018 г. ЩЕ БЪДЕ ПРОВЕДЕНА СРЕЩА ЗА УТОЧНЯВАНЕ НА ПОДРОБНОСТИТЕ