Monthly Archives: март 2018

Ученици от ПГЧЕ „В. Левски“ се включиха в международна инициатива

Ученици от XI клас на ПГЧЕ „Васил Левски“ участваха в международната инициатива „All Digital Week“ (Цифрова седмица) по покана на регионална библиотека „Пейо Яворов“ на 21.03.2018 г.

На срещата с журналиста Десислава Георгиева, посветена на фалшивите новини стана ясно, че тийнейджърите, които активно ползват социалните мрежи, попадат на новини с невярно съдържание и умеят да различават фалшивата от истинската новина.

Награда за ученик от ПГЧЕ „Васил Левски”

Диан Димитров Генов от XI клас зае I-во място в конкурса за есе на тема „Мястото на прокуратурата в съвременна Европа”, организиран от Апелативна прокуратура Бургас по повод 20 години от създаването и.

Наградата бе връчена на тържество в зала Изток на БСУ от говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, в присъствието на областните управители на Бургас, Сливен и Ямбол, кмета на гр. Бургас, магистрати от София и от региона.

ПОРЕДЕН СПОРТЕН УСПЕХ НА ВЪЗПИТАНИЦИ НА РУСКАТА ГИМНАЗИЯ

Красиви ученички от ПГЧЕ „Васил Левски“ пяха „Лале ли си, зюмбюл ли си“

 

http://www.gramofona.com/horata/krasivi-uchenichki-ot-ruskata-pyaha-lale-li-si-zyumbyul-li-si

УСПЕХ НА УЧЕНИЦИ ОТ ПГЧЕ „ ВАСИЛ ЛЕВСКИ” НА НАЦИОНАЛНАТА ОЛИМПИАДА ПО РУСКИ ЕЗИК

На 17 март 2018 г. 122 ученици от 15 населени места в България премериха сили в Националния кръг на олимпиадата по руски език. Като домакин на мероприятието, колективът на СУ „Гео Милев“ – Варна се погрижи за добрата организация и провеждане на олимпиадата за 2018 г. 

Сред членовете на националната комисия се открояваха имената на ръководителя на катедра „Руски език“ в Софийския университет „Св.Климент Охридски“ доц. д-р Татяна Алексиева, старши преподавателя от УНСС Олга Лазова, изявени учители по руски език от София, Пловдив, Варна, Бургас и Търговище.

ПГЧЕ „ Васил Левски”– Бургас  бе представена от 10 участници :

  1. СОФИЯ АРХИПОВА от VIII в клас (преподавател Татяна Георгиева),
  2. ГАБРИЕЛА ВЪЛЧЕВА от IX г клас (преподавател Мария Цветанова),
  3. АНГЕЛИНА БИЧАРОВА от X в клас (преподавател  Нина Янкова),
  4. ВИКТОР АПОСТОЛОВ от X е клас (преподавател Антоанета Петрова),
  5. ДЕСИСЛАВА ПРОДАНОВА от XI а клас (преподавател Нели Кацарска),
  6. АНАСТАСИЯ КОСТОВА от XI д клас (преподавател  Милена Метева),
  7. КРИСТИНА ПРИХОДКИНА от XII а (преподавател Лидия Инджова
  8. ЛИЛИЯ ГОЛОВИНА от XII а клас  (преподавател Лидия Инджова
  9. ОЛГА ЩЕРБАКОВА от XII г клас (преподавател Лидия Инджова),
  10. БЕАТРИС БИНЕВА от XII д клас (преподавател Нина Янкова).

Националната олимпиадата по руски език се провежда в България повече от 50 години. Това е сериозно и очаквано състезание за младите хора, които изучават руски език. Трудните задачи, които те изпълняват в различните кръгове, им дават основание да се гордеят, че са достигнали и участват в  националния  кръг на олимпиадата. 

Възпитаниците на ПГЧЕ „Васил Левски” демонстрираха увереност и отлична подготовка. Особено си отличиха:

АНГЕЛИНА БИЧАРОВА             I МЯСТО В VI ВЪЗРАСТОВА ГРУПА,

АНАСТАСИЯ КОСТОВА                 III МЯСТО В VII ГРУПА,

СОФИЯ АРХИПОВА                        V МЯСТО В IV ГРУПА ,

ГАБРИЕЛА ВЪЛЧЕВА                     VIII МЯСТО  В V ГРУПА ,

ОЛГА ЩЕРБАКОВА                         IX МЯСТО В VIII ГРУПА.

Останалите участници също демострираха изключително задълбочени познания по руски език, но за съжаление само няколко точки не им достигнаха за да  се класират в челната десятка.

Нека благодарим на преподавателите за самоотвержения труд, а на участниците за упоритостта и трудолюбието в овладяването на руския език и да им пожелаем нови още по-големи успехи.

„ПОНЯКОГА ПО-МНОГО СЕ ОБИЧАХМЕ“

На 14.03.2018 г. в Държавен куклен театър се проведе ученически конкурс по стихове на Христо Фотев, в който участваха петима ученици от ПГЧЕ „Васил Левски“.

Нашите рецитатори, разбира се, заеха първите места.

На първо място беше класирана Мари-Никол Маркова от XI Г клас със стихотворението „Понякога по-много се обичахме“, а на второ място- Стефани Димитрова от IX Б.

 

Тогава ще напиша неочаквано

най-истинското си стихотворение,

най-хубавото… Като тебе

хубаво.

….

Благодарим на нашите ученици, които достойно представиха себе си и Руската гимназия и им желаем още бъдещи успешни изяви и все призови места!

Изява на клуб „Здрав дух в здраво тяло“

На 02 март клуб „Здрав дух в здраво тяло“ по проект „Твоят час“ реализира своята втора за тази учебна година публична изява.  За поредна година клубът  представи изложбата „Мартеницата – амулет за здраве“. С това събитието изгражда една добра традиция за съхраняване на тази уникална фолклорна практика.

Изложбата бе посетена от многобройни посетители – гости, заместник- директори, учители, служители и ученици на ПГЧЕ „Васил Левски“, и  заслужено предизвика тяхното искрено възхищение.

Тази година тенденцията бе за изработване на представителни художествени експонати и пана. Експозицията с мартеници отново изцяло отговаряше на изискванията на фолклорната символика.

02 март 2018 год. учебен ден

02.03.2018 г. ще бъде учебен ден за всички училища от община Бургас.

Начало на първа смяна – 08:00 часа;

начало на втора смяна – 12:30 часа.