Category Archives: Без категория

image_pdfimage_print

Руската гимназия се сприятели с 619-то училище в Санкт Петербург

https://dariknews.bg/regioni/burgas/ruskata-gimnaziia-se-spriiateli-s-619-to-uchilishte-v-sankt-peterburg-2065355

1

ПЪРВИ ДЕКЕМВРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА БОРБА С ХИВ И СПИН

Традиционно всяка година учениците от ПГЧЕ „Васил Левски“ отбелязват Международния ден за борба с ХИВ и СПИН – 1-ви декември, с поредица инициативи.

На 30.11.2017 г. Фатме Мехмед и Соня Георгиева от 11 е клас, заедно с Десислава Стайкова-Маринова – учител по Биология и ЗО и Димитър Желев – Педагогически съветник посетиха Община Бургас, където взеха участие в конференция на тема „Здраве и благосъстояние на младите хора. Превенция на ХИВ и сексуално рисково поведение“. Събитието се организира от отдел „Спорт, превенции и младежки дейности“ към Дирекция „Социални дейности, здравеопазване и спорт“ към Община Бургас. На форума присъстваха Проф. Д-р. Севдалина Турманова – Заместник-областен управител на Област Бургас, Тодор Райков – Национална асоциация по превенция и терапевтично обучение, Мая Казанджиева, Петя Чакърова, медии, учители и ученици от почти всички бургаски училища. В рамките на срещата делегатите от руската гимназия споделиха своите инициативи, силни страни и конструктивни предложения за бъдещи дейности. Срещата завърши с пожелание за успешно сътрудничество между гимназията, Община Бургас и всички заинтересовани  страни.

На 1-ви декември учениците от клуб „Млад еколог“ с ръководител Десислава Стайкова-Маринова – учител по Биология и ЗО, по проект „Твоят час“ организираха изложба с постери във фоайето на втория етаж на гимназията, раздаваха презервативи, червени лентички и брошури на своите съученици. За пореден път акцията предизвика силен инртерес и емоции сред всички ученици.  По предложение  на  Даниела Пайташева – учител по биология в ОУ „Васил Априлов“, учениците от клуба изработиха и презентации, които ще бъдат представени в часа на класа на по-малките ученици от основното училище.  

SAM_0263 SAM_0264 SAM_0265 SAM_0268 SAM_0272 SAM_0286

МЛАДЕЖКИ СЕМИНАР ПО ГЕНЕТИКА

На 24.11.2017 г. в град София, в Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” се проведе първият младежки семинар по генетика. Александра Иванова, Диана и Цветелина Михайлови от 11 е клас на ПГЧЕ „Васил Левски” имаха честта и удоволствието да посетят този семинар, да присъстват на лекция, да разгледат всички специалности във факултета, както и да обсъдят, заедно със студенти, учени и биолози, различни теми, засягащи генетиката. След дискусиите за проблемите и евентуални проекти за бъдещето на генетиката в България, момичетата успяха да навлязат в темата, въпреки че едва сега започват да я изучават,

„Останахме с много добри впечатление както от семинара, така и от отношението на всички. Радваме се, че имахме удоволствието да сме част от такова мероприятие и чакаме с нетърпение следващата година отново да бъдем поканени.“

„Освен че успяхме да посетим семинара и да научим нещо ново, както и да обсъдим различни въпроси с хора на академично ниво, имахме възможността и да се запознаем със студентския живот в София 😉 и въпреки че престоят ни беше кратък, успяхме да разгледаме много и да научим най-важното нови неща, за което всъщност и отидохме.“ – разказват те.

Пожелаваме успех по пътя на познанието на Александра, Диана и Цветелина!

image1-1 image3-1 image2-1

ПОЛЕЗНО ПАРТНЬОРСТВО МЕЖДУ РУСКАТА ГИМНАЗИЯ И УЧИЛИЩЕ ОТ РУСИЯ

В периода 25.11.2017 до 29.11.2017 г. Руската гимназия в Бургас посрещна своите партньори от Русия.

На 28.11.2017 г. ПГЧЕ „Васил Левски” Бургас и 619 училище в град Санкт – Петербург подписаха Споразумение за сътрудничество в рамките на инициативата „Младите – за младите”.

Директорът на бургаската гимназия Весела Иванова и руският й колега Сергей Савелиев се договориха за сътрудничество в областта на образованието и културата, което ще включва:

  • обмен на опит и информация по учебно-възпитателни въпроси;
  • развитие на сътрудничеството между страните в областта на допълнителното образование, провеждане на съвместни (включително дистанционни) практически занятия (майсторски класове), научно – практически конференции;
  • реализиране на съвместни проекти с използване на мултимедийни материали и технологии за дистанционно обучение;
  • задълбочаване на контактите между образователните учреждения по въпросите за подготовка и обучение на педагози, обмен на опит в повишаването на квалификацията на преподавателите, организиране на практически занятия чрез дистанционно обучение.
  • провеждане на съвместни конкурси, проекти, конференции (дистанцинно) с участието на ученици от различни възрасти;
  • съвместни практики и дейности, свързани с допълнителното образование,
  • както и възможността за сътрудничество по време на престоя на руските ученици в български летни лагери.

С руското училище колективът поддържа контакти от три години.

Клипът на отбора на ПГЧЕ със заглавие „По течението плува само умрялата риба” през март 2017 г. получи престижна награда сред единствените три отличени от журито проекта в рамките на Ученически пленум на тема:„Училището на високите педагогически технологии, проведен в училище № 619 – Санкт-Петербург в рамките на VII Петербургски образователен форум

При гостуването на Максим Петрович Рыжов – учител по биология, и Сергей Анатолиевич – заместник-директор на 619 училище, в поредица от дебати на кръгла маса на тема „Иновационно поведение  на училището днес” бяха представени структурата на образователното учреждение, проектиране на програмата за развитие на учебното заведение, механизмът и етапите на създаване и реализация на иновационно педагогическо поведение, начини за организиране на интердисциплинарна образователна интеграция в училище.

Страните се договориха за участие на ученици от ПГЧЕ с проекти на тема „Училище на бъдещето” в рамките на образователия форум „Младите – за младите”.

Във фоайето на ПГЧЕ „Васил Левски” бе подготвена „Стена за изяви” на учениците в областта на руския език и литература и природни науки. Бе представена атрактивна интерактивна инсталация, изготвена по идея и дизайн на ученичката Александра Иванова от XI Е клас на тема „Опорен конспект. Петербургский текст русской литературы”.

Максим Петрович Рыжов – водещ учител по биология от 619 училище,  посети учениците от XI Д клас в часовете по Химия и ООС, където наблюдава урок на тема: „Химично равновесие“. Под ръководството на  учителя по биология и химия – Десислава Стайкова-Маринова, група ученици представиха на своя гост приложни екологични експерименти: 

Александра Петрова от XI Д клас представи експериментална разработка на тема „Черноморската луга-източник на здраве и красота“,  като приготви разтвори за вана, които гостите отнесоха в Санкт-Петербург.

Силно впечатление на гостите направи експериментът, при който ученичката използва фотополимер, чувствителен на УВЛ, за да тества УВ-защитата на  различни марки плажни кремове, масла и слънчеви очила. Сергей Анатолиевич – заместник-директорът на 619 училище, се възхити от лесния, но изключително ефектен  експеримент – доказване на магнетит в пясък от Бургаския плаж.

Сава Байков от XI Г клас доказа окислението на ензима полифенолоксидаза като демонстрира опит, достъпен дори на международна космическа станция.

Гостите останаха очаровани и от ученическата сбирка от тропически пеперуди, вкаменелости, макети на странджански ендемити и ДНК.

Учениците от гимназията подариха на гостите специално изработени от тях магнити на редки и защитени птици, срещащи се в Бургаските езера, и мидички с късмети, а в замяна получиха модел на човешка ръка.

Гостите се запознаха  с най-атрактивните забележителности в Бургаския регион.

Посетиха Приморски парк, Паметника на Альоша, Паметника на Васил Левски, Паметника на руските освободители, к-с Слънчев бряг, Несебър – стария град, Созопол – стария град, Защитена местност „Пода“, южната част на Атанасовско езеро.

Пожелаваме си успех в бъдещото партньорство! 

 DSC_0005DSC_0007 DSC_0012DSC_0014 DSC_0021 DSC_0026 DSC_0029 DSC_0042 DSC_0043 DSC_0044 DSC_0045 DSC_0046 DSC_0047 DSC_0048 DSC_0057 DSC_0061 DSC_0076 DSC_0080 DSC_0089 DSC_0099 DSC_0102 DSC_0110 DSC_0121 DSC_0126 DSC_0128 DSC_0130 DSC_0132 DSC_0140 DSC_0143 DSC_0146 DSC_0147 DSC_0148 DSC_0151 DSC_0154 DSC_0155 DSC_0162 DSC_0163 DSC_0165 DSC_0172 DSC_0176 DSC_0177 DSC_0182 DSC_0188 SAM_0276 SAM_0281 SAM_0283 SAM_0288 SAM_0290 SAM_0294 SAM_0296

НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ ОТ XI и XII КЛАС, КОИТО ИМАТ ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ ОБУЧАВАТ В ЧУЖБИНА

УВАЖАЕМИ УЧЕНИЦИ,

ЗА ВСИЧКИ, КОИТО ЖЕЛАЯТ ДА СЕ ОБУЧАВАТ В УНИВЕРСИТЕТИ НА ДРУГИ ДЪРЖАВИ И ЖЕЛАЯТ ДА ПОЛУЧАТ ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО ОСОБЕНОСТИТЕ НА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА И ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ В РЕДИЦА ЕВРОПЕЙСКИ И СВЕТОВНИ УНИВЕРСИТЕТИ

НА 12. XII. / ВТОРНИК/ В ЧАС НА КЛАСА ЩЕ БЪДЕ ОРГАНИЗИРАНА СРЕЩА С КОНСУЛТАНТИ ОТ ОТДЕЛ „ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА“ НА COOL TRAVEL BULGARIA.

 

Изборът на подходящ университет не винаги е лесен. В помощ на всички ученици, екипът ни организира ежегодно информационни срещи за  висше образование в чужбина.

За нас би било удоволствие да поканим Вашите ученици на  информационна среща с консултанти от отдел „Образование в чужбина“ на Cool Travel Bulgaria, по време на която ще получат полезна информация относно особеностите на висшето образование в чужбина и възможностите за кандидатстване в редица европейски и световни университети, а именно какво е необходимо да знаят относно подготовката, приема и условията за кандидатстване в едни от най-елитните учебните заведения от цял свят.

Директните срещи с нас ще помoгнат много на кандидат-студентите да вземат най-правилното решение за тяхното образование и бъдеща реализация.

Участието в информационните ни срещи е напълно безплатно. Ще се радваме да информирате възпитаниците си от 11-ти и 12-ти за тази възможност, като за нас ще бъде удоволствие да се запознаем лично с тях и им бъдем полезни с богатата информация, с която разполагаме.

Прикачено  ще откриете  електронен вариант на нашия наръчник за кандидат-студенти. Имаме готовност да осигурим и такива в хартиен вариант за всички заинтересовани. Наръчникът се разпространява безплатно.

Оставам на разположение при възникнали въпроси от Ваша страна!

С уважение,

Кристина Троянчева

– 

Димитър Калоянов 
Офис мениджър 

Програма

VIII клас

IX клас

X клас

XI клас

XII клас

Родителска среща

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ, 

СЪОБЩАВАМЕ ВИ ЗА ПРОВЕЖДАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИ СРЕЩИ В ПГЧЕ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“, КАКТО СЛЕДВА: 

  • НА 02.10.2017 Г., ОТ 18,30 Ч. – ЗА VIII Г, Д, Е, XI И XII КЛАС

  • НА 03.10.2017 Г., ОТ 18,30 Ч. – ЗА VIII А, Б, В, IX И X КЛАС

Поздравителни адреси

pozdravitelen-adres РУО
Поздр адрес БСППоздр адрес Престиж ВИП 1509
Родители и учители в Руската гимназия с обща кампания

http://bnr.bg/burgas/post/100872527/roditeli-i-uchiteli-v-ruskata-gimnazia-s-obshta-kampania

DSC_0002

http://burgas.dir.bg/news.php?id=26371846

http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/1650769

5e_14t47e