Author Archives: admin

 УЧЕНИЦИ ОТ КЛУБ „ХИМИЯТА-ЗАНИМАТЕЛНА И ПРАКТИЧНА“ ПОСЕТИХА ФЕСТИВАЛА НА ЗЕЛЕНИКАТА В СЕЛО КОСТИ

На 11.05.2019г. ученици от ПГЧЕ „Васил Левски“ с ръководител Десислава Стайкова, посетиха XVI-тия Фестивал на зелениката, който през тази година се проведе в царевското село Кости. Фестивалът се организира традиционно в началото на м. май, защото тогава цъфти Странджанската зеленика. Този вечнозелен храст е един от най-ярките представители на растителността на Странджа планина. Ученици от клуб „Химията-занимателна и практична“, от клуб „Компютърен дизайн“, „Здравец“, „Творческо писане“ и „Приложна математика“ участваха в инициативите на ПП „Странджа“, и взеха участие в тържественото откриване, в празничните хора и пешеходните маршрути. Младите природолюбители наблюдаваха низинни сенокосни ливади, вековни дървета от странджански дъб, редки и застрашени видове птици, газиха потоци. Навръщане от Кости, учениците посетиха живия музей на терциерна Европа- Защитена местност „Марина река“, където наблюдаваха стари гори с вечнозелен подлес от редки растения, сред които цъфнала странджанска зеленика. Обликът на съвременната растителност на Марина река е свързан с кръстопътното биогеографско положение, релефа, климата и древното минало на планината. Странджа е един от малкото райони в Европа, който е останал незасегнат от ледниковия период и тук се е запазила растителност характерна за предледниковите периоди, т.е. за терциера – най-типични са горите от източен бук и горун с подлес на странджанска зеленика, лавровишня и колхидски джел, странджанско бясно дърво. Тук се срещат и видове с голямо консервационно значение – странджански дъб – лъжник, пролетно ботурче, пухесто горянче, калуна, кавказка иглика, тамянка, качулата какула, тис и др.

Екскурзиантите се завърнаха от Странджа в отлично здраве, положително настроение, заредени енергия от планината. Учениците, както и техните родители благодарят на ръководството на гимназията за предоставената им възможност за практически знания сред природата, изява и развитие.

 

АКЦИЯ МЕДОВЫЙ МЕРИДИАН

На 23.04.2019г. в рамките на „Седмицата на природните науки“ в ПГЧЕ „В. Левски“ клуб по интереси „ЗДРАВЕЦ“ бе домакин на обявеното още през ноември 2018г. международно предизвикателство от Русия Акция „Медовый меридиан“. Организатор на акцията е Благотворителният фонд „Планета пчел“ на компанията „Тенториум“ със седалище в гр. Санкт Петербург. Фонда е основан през 2016г. с цел обеденяване на усилията на цялата международна общественост за опазване на пчелите като биологичен вид, като част от биологичното разнообразие на планетата и съхраняването на световния екологичен баланс в природата. Компанията „Тенториум“ има ред международни награди за иновации в областта на пчеларството и преработката на пчелни продукти.

В поддръжка на каузата за опазването на пчелите и биологичното разнообразие на планетата се включиха учениците от клуба по интереси „ЗДРАВЕЦ“, ученици от IX, X и XIклас и екипа от учители по Биология и ЗО.

Според регламента на Акция „Медовый меридиан“ учениците рисуваха картини със пчелни мотиви и послания, като всяка картина условно отразява 1км. от 20 000 километровия „меден“ меридиан.

Томболата на Акция „Медовый меридиан“ изтегли 1000-я участник в лицето на ученичката от Xб клас Джейда Халил, която бе отличена със специална награда от фонда. Ученичката изпрати специално послание към участниците в акцията и призив към международната общественост за опазването и съхраняването на пчелите като биологичен вид и ролята им в съществуването на планетата.

Специално за събитието на 23.04.2019г пристигна Елена Николаевна Гришенкова- представител за България на Благотворителния фонд „Планета пчёл“, която лично награди участниците в акцията, проведе лекция- беседа с учениците, относно ползата на пчелните продукти за здравето. Специална награда от фонда получи отличената ученичка от IXв клас Катерина Николова, която през март месец участва в III Екологична конференция на Университет „проф. Асен Златаров“с доклад, посветен на екологичните проблеми и опазването на пчелите като биологичен вид „Пчелите, без които планетата не може“ и спечели награда за отлично представяне.

Всички ученици, участвали в Акция „Медовый меридиан“ получиха сертификати за участие от г-жа Елена Гришенкова, а учителите по Биология и ЗО получиха благодарствени писма от фонда за принос в иновативното обучение, възпитание, екологичната информираност и съпричастност на учениците към проблема по опазването на пчелите като биологичен вид.

9 МАЙ – ДЕН НА ПОБЕДАТА И ДЕН НА ЕВРОПА

На 9-ти май, Деня на победата над хитлеризма и Деня на Европа, представителна група на ПГЧЕ „Васил Левски” Бургас взе участие в похода на „Безсмъртния полк” като представи 24-ти Приморски полк, който в състава на българската армия взема участие при разгрома на хитлеристките войски в Югославия, Унгария и достига победоносно до подножието на Алпите в Австрия.

След тържественото шествие представителната група присъства на тържеството по посветено на 74-та годишнина от разгрома на Фашистка Германия.

От името на Гимназията бяха поднесени венец и цветя.

СРЕЩА НА ТЕМА: „НАРКОТИЦИ – ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ОРГАНИЗМА И НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ“

На 09.05.2019 г. от 10:00 до 11:00 часа в сградата на БСУ, зала „Изток” се проведе среща с представители от ОДМВР – Бургас и Районна Прокуратура – Бургас на тема „Наркотици – видове, въздействие върху човешкия организъм и наказателна отговорност”.

На срещата взеха участие ученици от IXА, Б, В и XА, Б, В придружени от класните ръководители г-н Райков, г-жа Борисова, г-жа Самоковлиева и педагогическият съветник г-н Желев.

Главен инспектор Кюмюрджиев по интересен и увлекателен начин представи презентация за видовете наркотици и тяхното въздействие върху организма на човека. Представен бе кратък филм по темата.

Прокурор Каталиева запозна учениците с видовете наказания при употреба и разпространение на наркотични вещества.

Учениците изслушаха с голям интерес представената информация.

 

22 МАЙ СПОРТЕН ПРАЗНИК

22 май 2019 спортен празник

КУПИ ТЕНИСКА, ПОМОГНИ НА ДЕТЕ!

Купи тениска 

МИСИЯ: „КАРИЕРНА РАКЕТА“ – УСПЕШНА!

                     При изключителен интерес премина Кариерния фестивал „Кариерна ракета“ на територията на ПГЧЕ „Васил Левски“.

           В първия ден от събитието предварително обучени кариерни консултанти правиха тестове за личностно и професионално ориентиране на съучениците си. Всички възпитаници на гимназията имаха възможността да се запознаят с Колелото на кариерата и неговите сектори, както и да спечелят много награди, отговаряйки на различните предизвикателства и въпроси. Същият ден в нарочен Час на класа учениците гледаха интервюта, заснети от техните съученици, с личности, успели в професионалния си път,  счупили клишетата  и стереотипите с избора на професия. Доброволци представиха и презентации за успели жени в сферата на науката.
Вторият ден на фестивала беше организиран като концерт-спектакъл, в който главна роля имаха не само участващите ученици, но и техните специални гости. На празника присъстваха и се представиха пред учениците на гимназията майор Светлана Великова, старши лейтенант Ваня Орманова, капитан трети ранг Станимира Флорова – и трите дами от Флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоцирани в Бургас, г-жа Ирена Бадалова – конструктор-инженер, г-н Мирослав Митрев и г-н Сергей Велков – начални учители, г-жа Мари Славова – световен шампион по брейк, г-жа Димитрина Георгиева – инженер, автомобилен инструктор, както и г-жа Маргарита Димитрова, майка на ученик в гимназията, следовател в полицията.

          Хепънингът премина с много емоции, подаръци, викторини и блиц-интервюта с гостите. За танците се погрижиха ансамбъл „Зорница“ (с художествен ръководител Николай Парушев) и Владимир  Николов от 11.д

             Музикалните поздрави направиха Игнат Христов 12Г, Александра Джермова от 9А и Вокално студио с художествен ръководител г-жа Мелникова при ПГЧЕ „Васил Левски“.

Доволни от празника останаха всички ученици, но определено най-щастливи бяха специалните гости – малките приятели от ОУ „Антон Страшимиров“, които дойдоха с г-н Сергей Велков и своята класна. Те направиха и най-милия жест по време на тържеството. Подариха ръчно направен от тях портрет на патрона  на гимназията – Васил Левски. Изящната изработка прие директорът на училището г-жа Весела Иванова, която покани учениците, като пораснат да учат в Руската.

Сертификати за представянето си получиха всички, замесени в празничния форум от прелестните водещи – Радомира Тамбурова, Камелия Митева, и техните страхотни помощници Яна Кадиева, Светлан Светланов, Невелин Иванов до всеки един доброволец, помогнал за събитието.

Ученическият съвет, с председател Мариела Тодорова, също се включиха активно във фестивала и с осигуряването на фотограф (Браво на Петър!), презентатори (аплодисменти за Александра!), кариерни консултанти (много отговорните – Ангелина Бичарова, Йоанна Стоянова) и журналисти (Паола, браво и на теб) , които да отразят събитието. Аплодисментите са за всички ученици от гимназията, които показаха, че са отговорни и креативни млади хора.

Празникът завърши с хоро и с поставянето на автограф oт гостите на Кариерна ракета на специално изработено табло.

След концертa учениците и гостите бяха поканени на Великденския базар, който продължи празничния ритъм в гимназията.

ПРОЛЕТНА СЕСИЯ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН СЕРТИФИКАТ ПО РУСКИ ЕЗИК

ПРОЛЕТНА СЕСИЯ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН СЕРТИФИКАТ ПО РУСКИ ЕЗИК

ФЕСТИВАЛ НА КАРИЕРАТА

Покана – Фестивал на кариерата

140 ГОДИНИ ТЪРНОВСКА КОНСТИТУЦИЯ

На 16.04.2019 год. над 200 ученици от Х, ХІ и ХІІ клас на ПГЧЕ „В. Левски“ отбелязаха с открит урок 140 годишнината от приемането на Търновската конституция.