ВТОРО МЯСТО ЗА ГЧЕ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ” В НАЦИОНАЛНА ВИКТОРИНА „ОБРАЗОВАНИЕ НА БЪДЕЩЕТО”

На 19.11.2015 г. в х-л „България” – гр. Бургас, се проведе Национална викторина „Образование на бъдещето“ на английски език, организирана от фондация „Дарби“. В отбора на нашата гимназия се включиха учениците: Стефан Николаев Бойчев от XI В клас, Златко Грозданов Златев от XI А клас, Денислав Михайлов Тодоров от X Д клас и Анета Тодорова Сугарева от X В клас със своите ръководители – г-жа Лиляна Борисова и г-жа Марина Гочкова. Участваха четири отбора от различни училища, които премериха сили в три кръга: 1-ви кръг – езикова задача; 2-ри кръг – изготвяне и представяне на презентация, представяща конкретна образователна система на водеща страна в света, онагледена с един конкретен университет и изтеглена по жребий и 3-ти кръг, в който участниците отговаряха на въпроси отново на английски език, свързани с тяхната кариерна ориентация. Отборът на гимназията се представи достойно, като спечели II- рото място. Учениците бяха наградени с грамоти, рекламни материали и тениски.

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Снимки0648 Снимки0650 Снимки0655 Снимки0657 Снимки0658

ИНОВАЦИИ

На 18.11.2015 г., ученици от X д клас на ГЧЕ „Васил Левски“ участваха в експедицията «Млад изследовател» по «Пътеката на Саблеклюна», по проект: «Солта на живота», изпълняван от БФБ, БДЗП и Община Бургас. Учениците и техният ръководител – г-жа Десислава Стайкова, получиха възможност на живо да изследват поведението на саблеклюна и другите обитатели на езерото. В пълна степен се постигна целта на пътуването: Да се обърне внимание на опазването на природата, да се запознаят учениците с природното богатство на Атанасовско езеро и да се изучи поведението на обитателите му.

Десетокласниците имаха възможност да наблюдават птици с бинокъл, да получат отговор на въпросите: Какво е Drone Diversity, кога се заражда тази технология и за какво се използва, как членовете на проект „Солта на живота“ стигнали до идеята за закупуване на дрона и как го ползват, какви са предизвикателствата при летенето, регулацията у нас и в чужбина, как птиците реагират на дрона и др. Учениците от X д клас благодарят на БФБ и БДЗП за организацията и проведеното обучение.

SAM_0149 SAM_0153 SAM_0156 SAM_0159 SAM_0162

Успехи от Национално състезание по природни науки и екология

Анна Иванова и Теодора Георгиева от XII г клас получиха оценка Отличен 5,50 и се класираха на пето място в XIV Национално състезание по природни науки и екология, което се проведе от 16 до 18.10.2015г в гр. Варна. Момичетата представиха и защитиха проект на тема: „Черноморската луга – природен източник на здраве и красота“. В проекта си зрелостниците демонстрираха реално извършено изследване и предложиха решение на практически проблем, актуален за Област Бургас.
Анна Иванова и Теодора Георгиева на практика са вече студентки, защото оценката от състезанието може да бъде използвана за прием в СУ „Св. Кл. Охридски“, ПУ „П. Хилендарски“, ЮЗУ „Н. Рилски“ и ШУ „Епископ К. Преславски“. ЧЕСТИТО, МОМИЧЕТА!
Анна Иванова, Теодора Георгиева и техният ръководител – г-жа Десислава Стайкова благодарят на Доц. Д-р. Стефка Тепавичарова и екипа от лабораторията по Обща и неорганична химия към БАН за оказаната методическа помощ.

SAM_0107 SAM_0115

b_pismo

УЧАСТИЕ НА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ГЧЕ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ” В МЕЖДУНАРОДЕН ФОРУМ, СВЪРЗАН С РУСКИЯ ЕЗИК И КУЛТУРА

От 13 до 15 ноември 2015 г. директорът на ГЧЕ „В. Левски“ г-жа Весела Иванова и  преподавателите по руски език Нели Кацарска, Даниела Карарусинова и Милена Метева участваха във  II -та международна научно – практическа сесия „Русский язык в глобальном образовательном пространстве“ в СОК „Камчия“. Форумът е част от проекта „Дни на руския език” и от многодишната програма „Училище на бъдещето”. Мероприятието се провежда под егидата на МОН България и Русия, Институт „ А.С. Пушкин”, с любезното домакинство на СОК „Камчия”.

В научно-практическата сесия участваха повече от 200 български преподаватели по руски език от различните нива на образованието, директори на учебни заведения в България, ръководители на професионалните организации на русистите от редица европейски страни. Сред участниците в сесията бяха зам – министрите на двете страни г-жа В. Кастрева и г-н В. Каганов, ректорът на институт „А. С. Пушкин“ в Москва проф. М. Русецкая, изтъкнати представители на Россъттрудничество, на образователни учреждения, на екипи от различни страни, както и на включени в он-лайн режим партньори от целия свят.

Сред авторитетните лектори бе светилото в руската наука, литература и култура- акад. Виталий Григорьевич Костомаров – член на Руската академия на науките, създател и президент на Института за руски език „А.С. Пушкин” и президент на Международната асоциация на преподавателите по руски език и литература (МАПРЯЛ).

            Изтъкнати специалисти в сферата на руския език като акад.  В. Г. Костомаров, преподавателите М. И. Яскевич, О. Э. Чубарова, Э. М. Афанасьева и др.запознаха участниците с най-новите методики в сферата на преподаването на руския език като чужд, изнесоха увлекателни лекции, поднесоха актуална полезна информация относно новостите в образованието и обучението по руски език и презентираха портала „Образование на русском”.

20151115_112731 20151115_112959

С 13 по 15 ноября состоялась Вторая международная научно-практическая сессия «Русский язык в глобальном образовательном пространстве» на базе санитарно-оздоровительного  комплекса « Камчия»

            Конференция организована министерством образования и науки РФ совместно с Государственным институтом русского языка имени А. С. Пушкина. Сессия, как отметили организаторы, призвана не только предоставить возможности для профессиональной коммуникации, но и дать стимул к расширению международного сотрудничества в глобальном образовательном пространстве.

            Сессия проводилась при поддержке Россотрудничества, министерства образования и науки Болгарии, а также комплекса «Камчия», на базе которого прошли все мероприятия конференции. Докладчиками были  ведущие российские и зарубежные эксперты в сфере филологии, лингвистики, электронной педагогики.

            Участники сессии обсудили актуальные проблемы современного русского языка, познакомились с последними разработками в области цифровой педагогики на портале «Образование на русском», который начал работу 1 сентября 2014 года в рамках программы продвижения русского языка и образования на русском языке. Координатором этой программы, утвержденной в прошлом году советом по русскому языку при правительстве РФ, стал Институт Пушкина.

            В рамках конференции в Болгарии были  представлены новые образовательные возможности портала «Образование на русском» — MegaScience-платформу, которая позволяет учить русский язык из любой точки мира. Все дни научно-практической сессии проводились  индивидуальные консультации по вопросам организации работы на портале «Образование на русском» pushkininstitute.ru.

Каждый участник имел  возможность прослушать все научно-практические и презентационные  модули поочередно. . Все дни научно-практической сессии проводились  индивидуальные консультации по вопросам организации работы на портале «Образование на русском» pushkininstitute.ru.

Международен ден на Черно море – 31.10.2015 г.

И още едно отлично представяне на възпитаника на нашата гимназия Константин Германов от 9г клас !

                 Само в рамките на една седмица той спечели и първата награда в раздел фотография на конкурса  „Аз обичам Черно море”,  организиран от Министерство на образованието и науката, община Несебър, Национален дворец на децата, Регионален инспекторат по образование  – Бургас и Общински детски комплекс  – Несебър.

                Разделите, в които се състезаваха над 1000 участници  – деца на възраст между 6 и 18 години, са фотография, изобразително изкуство и литературно творчество. В конкуренция с  над  100 деца в конкурса по фотография  творбите на Константин – “От брега”, „Поздрав” и „Цветята на морето” се класираха на първо място във втора възрастова група.

                Всички творби, класирани на призови места в конкурса по случай Международния ден на Черно море, бяха подредени и представени в изложба, а участниците – наградени на специална церемония.

                Горди сме с успехите на Константин и му пожелаваме нови творчески изяви!

 

 

15.09.2015

Приветствие

Здравствуйте, дорогие друзья!

За тези, които не ме познават – казвам се Марияна Стоянова, бивша ученичка на ГЧЕ „Васил Левски“. Тук съм не за да Ви наказвам с дългата си реч, а да Ви споделя няколко думи за тази гимназия.

Ще започна с факта, че тук се носят униформи! Не започвам добре, а… Но повярвайте ми, много по-лесно е да вземеш бялата риза и елека от простора, отколкото да избираш 15 мин. с коя рокля ще си по-секси. Тук е гимназия, тук се учи. Знаете ли, преди години имаше казарми, места, където имаше ред. Днес, те са само спомен и не искам да Ви подтиквам към мисълта, че се намирате в казарма, искам да Ви кажа, че това място ще Ви научи на дисциплина, ред, уважение и още безброй качества, липсващи в днешната младеж.

Другият факт, който искам да споделя с Вас е: забавлението, неизбежното забавление, …  искате или не, тук ще се чувствате комфортно, сред приятели и учители, даващи всичко от себе си, за да Ви научат как да се забавлявате. Да, това ще Ви коства време, но не виждам смисъл да висите в Пърпъл или което и да е друго кафене, при положение, че физкултурният салон е винаги на разположение, а стая номер 2 ще бъде с отворени врати. Две стаи и само осем стени, които ще Ви накарат да се чувствате свободни. Там, където сте Вие и сте това, което сте!

Нямам правото да Ви карам на сила да участвате в извънкласни дейности, но ще Ви споделя тайната, че там има едно единствено правило: да се забавлявате! Ще видите, че всеки един от Вас има определено място в тази гимназия и много от Вас вече знаят това. Благодарение на усилията, потта и виковете, учителите постигат една от главните си цели – да Ви направят личности. Хора, които знаят какво искат и как да го постигнат. Повярвайте ми, аз знам точно това и съм изключително благодарна на всеки един човек в тази гимназия, защото сега съм личност.  Помислете …как се избира един от цял випуск, как се намира човек, който знае какво иска, щрака с пръсти и го постига. Не звучи лесно, нали? Но учителите виждат Вашата сила и Ви подтикват към усъвършенстването й. Те знаят как да Ви стимулират. Единственото, което трябва да направите Вие, е да ги слушате.

Вижте, не искам да Ви отегча, искам да Ви накарам да цените всеки един момент в тази общност, защото тук ще се превърнете  в  хора. Тук ще получите необходимото възпитание, за да се справите в университета. За  някои  е рано,  но  други  са на осем  месеца  разстояние от едно огромно СБОГОМ! Бъдете силни, не се предавайте и се борете за целта си! Накарайте учителите да се гордеят с Вас! Бъдете инцидентния випуск и покажете на какво сте способни, бъдете мащабни и дайте всичко от себе си!

– Зайчета, не сте на случайно място в случайно време! Вие сте специални и искам да го докажете!

– Деветокласници, подгответе се за битка, защото всичко едва сега започва!

– Десети клас, преполовили сте целта си, не се отказвайте, защото едно отклонение може да Ви провали!

– Единайсети класове, започнете със строгата подготовка, тя Ви гарантира успех!

– Бъдещи кандидат-студенти, стискам Ви палци и нека всички учители бъдат с Вас!

Благодаря, че ме изслушахте, защото за мен беше чест.

            Огромное спасибо! К черту!

Откриване на учебната година

Списък на учебници

СПИСЪК

VIII а клас

КЛАСНИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ ЩЕ БЪДАТ ОПРЕДЕЛЕНИ СЛЕД 01.09.2015 г.

СПИСЪК

VIII б клас

КЛАСНИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ ЩЕ БЪДАТ ОПРЕДЕЛЕНИ СЛЕД 01.09.2015 г.

СПИСЪК

VIII в клас

КЛАСНИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ ЩЕ БЪДАТ ОПРЕДЕЛЕНИ СЛЕД 01.09.2015 г.

СПИСЪК

VIII г клас

КЛАСНИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ ЩЕ БЪДАТ ОПРЕДЕЛЕНИ СЛЕД 01.09.2015 г.

СПИСЪК

VIII д клас

КЛАСНИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ ЩЕ БЪДАТ ОПРЕДЕЛЕНИ СЛЕД 01.09.2015 г.

СПИСЪК

VIII е клас

КЛАСНИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ ЩЕ БЪДАТ ОПРЕДЕЛЕНИ СЛЕД 01.09.2015 г.

ОБЯВИСЪОБЩЕНИЕ

УНИФОРМИ

 

УЧАСТИЕ НА ГЧЕ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ” В НАУЧНИЯ КОНКУРС „ГЕРОИ НА БЪДЕЩЕТО“

Клуб „Млад еколог“ при ГЧЕ „Васил Левски“ беше ОТЛИЧЕН в научния конкурс „Герои на Бъдещето“. Отборът на гимназията е изцяло дамски и включва: Велмина Георгиева, Теодора Георгиева, Айлин Сали, Анна Иванова и Полина Делева. Конкурсната разработка на тема: „Черноморската луга – природен източник на здраве и красота,“ показваща колко важна е комбинацията от теоретични познания и практическо приложение, когато става въпрос за проблемите на екологията,  впечатли компетентното жури в състав от водещи учени в областта на химията: проф. Тони Спасов (СУ „Св. Кл. Охридски“), акад. Христо Баларев (БАН), Валентина Диканска (BASF България) и др. Награждаването на  победителите се проведе на 24.06.2015 г. от 10,30 ч. в аулата на СУ „Св. Кл. Охридски“. Докато подготвяха и осъществяваха своите решения, учениците от клуб „Млад еколог“ разбираха, че науката, и особено химията, е важно средство, когато става дума за търсенето на иновативни решения на актуални проблеми, свързани с околната среда. За златните момичета на Руската гимназия с ръководител Десислава Стайкова-Маринова  се излъчи репортаж по БНТ, БНР и в-к Мениджър news.

 „Герои на бъдещето“ е част от инициативата CHEMGENERATION, целяща да стимулира образованието по химия в България. Състезанието се провежда в 10 държави от Централна и Източна Европа и България е на второ място по подадени проекти за участие.

Велмина Георгиева, Теодора Георгиева, Айлин Сали, Анна Иванова и Полина Делева благодарят  на учениците от ЗИП Биология-12 клас за подкрепата в реализацията на проекта.

Да си възпитаник на Руската гимназия е богатство и гаранция за успех

На 19 юни зрелостниците от Випуск 2015 година на Гимназия за чужди езици „Васил Левски” – Бургас получиха тържествено своите дипломи. Попътен вятър им пожелаха Директорът на ГЧЕ „Васил Левски” – г-жа Весела Иванова и любимите класни ръководители. 18 отличници на випуска бяха удостоени с грамоти и награди и се вписаха завинаги в историята на гимназията.

Дипломите, вече в ръцете на порасналите момичета и момчета, са верният ключ към успеха им и за в бъдеще.

Пожелаваме на 48-мия випуск на ГЧЕ „Васил Левски” здраве, сили, смелост и още по-високи скокове над препятствията, както ни завеща Апостола – патронът на любимото училище.