НОВИ УСПЕХИ ОТ НАЦИОНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ И ЕКОЛОГИЯ

image_pdfimage_print

В периoда 14-16 октомври 2016 г., в град Сопот се проведе XV Национално състезание по природни науки и екология. Състезанието включва изработване, представяне и защита на проекти от  проблематиката на културно-образователната област „Природни науки и екология”. 

ПГЧЕ „Васил Левски“ – Бургас се представи с два отбора.

Представителите на първият отбор: Надежда Гочева от 12 б клас и Поля Петкова от 12 г клас получиха оценка – Отличен (5,75) от Националната комисия,  за реално извършения приложен  проект на тема: „Как се става пеперуда?  Създаване на учебна сбирка от  тропически пеперуди“.

Организираната от РИМ Бургас  изложба „Живи тропически пеперуди“, огромният интерес, който тя предизвика, и актуалността на проблема за въвеждане на практическа насоченост в обучението  мотивираха момичетата при избора на темата. В рамките на проекта и под ръководството на г-жа Десислава Стайкова и Д-р Светла Далакчиева,  Поля и Надя изработиха учебна сбирка от 15 вида тропически пеперуди.

 Представителите на втория отбор: Златина Маринова  и Моника Велчева от 12 б клас получиха оценка – Много добър (5,25)  от Националната комисия,  за реално извършеното изследване по  проект: „Създаване на методика за наблюдаване на растителни съобщества с цел мониторинг на биологичното разнообразие“.  С изготвената  методика Златина и Моника оказаха неоценима помощ на специалистите от БФБ. Това са и хората, които в рамките на проект „Солта на живота“ се грижат за опазването на Атанасовското езеро и неговото биоразнообразие. „По този начин се чувстваме удоволетворени и горди от нашия принос за опазване на природата на България – едно от най-ценните богатства, които притежава България“ – споделят Златина и Моника. Ръководители на проекта са Десислава Стайкова и Спас Узунов – БФБ и преподавател в ПУ „П. Хилендарски“.

Надежда Гочева, Поля Петкова, Златина Маринова и Моника Велчева на практика вече са студентки, защото получените оценките могат да бъде използвани за прием в СУ „Св. Кл. Охридски“, ПУ „П. Хилендарски“, ЮЗУ „Неофит Рилски“, Университет „Проф. Д-р Асен Златаров“ – Бургас и др.

ЧЕСТИТО, МОМИЧЕТА!

sam_0052sam_0049sam_0028sam_0023sam_0019sam_0009sam_0006

УЧАСТИЕ НА УЧЕНИЦИ ОТ ПГЧЕ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ В ШЕСТОТО СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО ПО УШУ ЗА МЛАДЕЖИ

image_pdfimage_print

Град Бургас бе удостоен с честта да бъде домакин на Шестото световно първенство по УШУ за младежи тази година. Официалното откриване се проведе на 28-ми септември, на площад „Тройката”. То започна с дефиле на състезателите от 50 държави и продължи с атрактивни демонстрации на участниците.

В периода 29-ти септември – 3-ти октомври зала „Младост” стана арена на това значимо събитие в спортния календар на България за 2016 година. Зад това мероприятие стои строга организационна система, където главните организатори работеха заедно с ученици-доброволци от различни езикови училища, сред които беше и Профилирана гимназия за чужди езици „Васил Левски”. Тяхната задача бе да съпровождат, напътстват и помагат на състезателите по УШУ от различни държави.

Учениците от нашето училище показаха отлични знания по руски и английски език. И въпреки че задачата на доброволците не беше никак лека, те много бързо се справиха с всичко възложено им. Покрай ангажиментите, които учениците имаха, те завързаха и трайни приятелства с участниците, запознаха ги с българската култура и научиха много за културата на другите народи. Освен с участниците, доброволците създадоха трайни взаимоотношения и помежду си: „За нас това беше едно невероятно и незабравимо преживяване. Приятелствата, които създадохме с участниците и с другите доброволци, връзките, които установихме с тях, ще помним винаги. От нашето училище имахме много доброволци. Бяхме разпределени в отговорностите си към различни държави-участници, като, разбира се, това се случваше по наше желание. Част от съученици ни избраха отбора на Филипините, други – този на Индонезия, а ние избрахме отбора на Русия. Те се отнасяха с нас добре. Бяха много мили, а ние им отвръщахме със същото. Разбира се, покрай отбора на Русия се запознахме и с тези на Украйна, Беларус, Мексико, Узбекистан и Бразилия, тъй като всички тези отбори бяха настанени в един и същи хотел. Всички бяха много дружелюбни. Много бързо се сприятелихме. В края на мероприятието сбогуването беше  с много емоции, сякаш не искахме те да си тръгват. И дори след първенството ние продължихме да поддържаме контакти” – това разказаха Мирослав Стефанов и Анина Язова от ХІ клас. Седмица след закриването на Шестото световно първенство по УШУ за младежи учениците бяха удостоени със сертификат за доброволец и други награди.

„Получените сертификати са само малка част от нашата награда. Най-голямата награда за нас всъщност беше самото изживяване. Възможността, която получихме, се превърна в стимул за бъдещи изяви. Това е по-важно.” – споделиха наши възпитаници.

Програма

image_pdfimage_print

Дневен режим

image_pdfimage_print

image_pdfimage_print

pozdravitelen_adres

pozdrav_1 pozdrav_2

Покана

image_pdfimage_print

pokana

СЪОБЩЕНИЕ

image_pdfimage_print

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ, УЧЕНИЦИ, ГРАЖДАНИ,

ПОРАДИ НОВА РЕГИСТРАЦИЯ, СВЪРЗАНА С ПРОМЯНА В НАИМЕНОВАНИЕТО НА ГИМНАЗИЯТА И ТЕХНОЛОГИЧНО ВРЕМЕ ЗА ПРОМЯНА НА ВСИЧКИ ПЕЧАТИ И ДОКУМЕНТИ

ВИ УВЕДОМЯВАМЕ,

ЧЕ В ПЕРИОДА 08.08.2016 до 12.08.2016 г. НЯМА ДА БЪДАТ ПРИЕМАНИ / ИЗДАВАНИ НИКАКВИ ДОКУМЕНТИ В/ ОТ УЧИЛИЩЕТО.

Резултати – РЕ

image_pdfimage_print

Списък на ученици – VIII клас

image_pdfimage_print

VIII a клас

VIII б клас

VIII в клас

VIII г клас

VIII д клас

VIII е клас

СПИСЪК НА УЧЕБНИЦИТЕ ЗА УЧЕБНАТА 2016/2017 ГОДИНА

image_pdfimage_print