СЕДМИЦА НА СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ 17 и 18 МАЙ 2017 г.

image_pdfimage_print

      Профилирана гимназия за чужди езици „Васил Левски“ ще участва в Седмицата на средното образование в периода 17 и 18 май в сградата на Бургаски свободен университет.
       Гимназията ще презентира своите постижения, както и възможностите за кандидатстване пред  бъдещите гимназисти и техните родители. Желаещите да се запознаят с профилите на обучение, както и с допълнителните форми за обучение – като спортни секции, творчески групи и допълващо обучение, могат да получат компетентни отговори от преподавателите. Те ще посрещат родителите на бъдещите осмокласници и ще представят подробно чрез презентация и в лични разговори традиционните и нестандартните форми за обучение.

image_pdfimage_print

sertifikat

ЗА ВАС ЗРЕЛОСТНИЦИ

image_pdfimage_print

Изпит за получаване на международен сертификат за степен на владеене на руски език

image_pdfimage_print

izpit

КВАЛИФИКАЦИОНЕН ФОРУМ ЗА УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ НА ТЕМА

image_pdfimage_print

„МЯСТОТО НА ХИМИЯТА В ЖИВОТА НА СЪВРЕМЕННИЯ ЧОВЕК“

На 07.04.2017 г. от 11,30 до 13,30 часа в зала 36 на ПГЧЕ „Васил Левски“ – Бургас се проведе КВАЛИФИКАЦИОНЕН ФОРУМ ЗА УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ  НА ТЕМА „МЯСТОТО НА ХИМИЯТА В ЖИВОТА НА СЪВРЕМЕННИЯ ЧОВЕК“. Лектори на събитието бяха: Проф. Д-р Севдалина Турманова – заместник-областен управител на Област Бургас, преподавател  в  университет „Проф. д-р Асен Златаров” и регонален представител на Българска академия на науките за Бургас и областта и   Д-р Дичо Стратиев – главен технолог на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД. На събитието присъстваха г-жа Таня Колева – старши експерт по Природни науки и екология при РУО – Бургас, над 85 учители и  ученици от общината и областта. Целта на инициативата е не само да се повиши квалификацията на присъствалите, но и   да се популяризра труда на учени химици от родния ни град. Форумът е част от инициативата на Фондация „Вигория“ – „С любов към науката“.

Науката химия винаги е била двигател на развитието на Бургас. Тя е едно широко поле за изява на личности, които целенасочено разширяват своите знания за разкриване на нови научни истини. Бургаските учени химици са носители на непреходни качества – трудолюбие, усъвършенстване на собствените компетенции, самоконтрол, отговорност, системност, концентрация, любов към науката и прогреса и  хуманизъм.

Проф. Д-р Севдалина Турманова изнесе лекция на тема: „Високомолекулните съединения – новото бъдеще на химията“. На учениците от гимназията Проф. Турманова пожела: „Следвайте мечтите си, не се отказвайте от тях, не пестете време и сили, за да научите повече. Тези от Вас, които са избрали да продължат  да се занимават  с химически науки, биохимия, биотехнология, фармация или медицина – нека да работят упорито и да вярват в успеха си! Той идва при смелите! Убедена съм, че след време, връщайки се във Вашето училище, ще изпитате истинско удовлетворение от наученото през тези пет години, защото ПГЧЕ „В. Левски“ е гимназия с отлични традиции и високо качество на обучение, където химията се преподава с иновативни методи.“

     В лекцията си Д-р Дичо Стратиев обясни как неспазването на природните закони и несъобразяването със законите на химичната кинетика водят до увреждане на здравето на индивидите и до появата на агресия. Д-р Стратиев беше и  фасилитатор на кръгла маса на тема:  „В химията е скрито човешкото щастие“. Той разказа на младите хора защо и как е започнал да се занимава с химия, как е постигнал успеха си и какви личностни качества са необходими за успеха на един млад човек – „Повечето хора се дръпват от пътя на тичащия човек, сподели Д-р Стратиев, останалите дишат праха му. Изберете да бъдете  този, който тича!“

     В рамките на форума „МЯСТОТО НА ХИМИЯТА В ЖИВОТА НА СЪВРЕМЕННИЯ ЧОВЕК“ се проведе и конкурс за есе на тема: „В химията е скрито човешкото щастие“. В конкурса взеха участие ученици от Област Бургас. Есетата бяха оценени от комисия в състав: Десислава Стайкова – председател, и членове – Жени Иванова и Мария Тончева.

Наградени бяха есетата на:

  1. Мария Русинова и Деметра Дадакова – първо място;
  2. Анастасия Костова и Камелия Костадинова – второ място;
  3. Станислава Стаматова и Никол Николова – трето място.

SAM_0064 SAM_0079 SAM_0084 SAM_0086 SAM_0087 SAM_0099

DSC_0104 DSC_0118 DSC_0125 DSC_0127 DSC_0129 DSC_0130 DSC_0131 DSC_0143 DSC_0149 DSC_0153 DSC_0175 DSC_0177 DSC_0182 DSC_0187 DSC_0189 DSC_0192 DSC_0195 DSC_0211 DSC_0223 DSC_0231 DSC_0239 DSC_0240 DSC_0241 DSC_0245 DSC_0265 DSC_0268 DSC_0271 DSC_0277 DSC_0281 DSC_0286 nagradeni 01 nagradeni 02

УЧЕНИЦИ ОТ ПГЧЕ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ” С НАГРАДИ ОТ ПЕТЕРБУРГСКИЯ МЕЖДУНАРОДЕН ОБРАЗОВАТЕЛЕН ФОРУМ

image_pdfimage_print

На 28 март 2017 г. в рамките на Петербургския образователен форум в ГБОУ СОШ 619, Санкт-Петербург се проведе Ученически пленум на тема: ”Училището на високите педагогически технологии. Развитие на иновационно образователно поведение”. Участваха ученици и педагози от 39 образователни учреждения от България, Армения, Владимирска област, Воронеж, Карелия, Ленининградска област и Санкт-Петербург.

България беше представена от отбор на ПГЧЕ „Васил Левски”, Бургас в състав: г-жа Весела Иванова, директор на гимназията, г-жа Милена Метева, учител по руски език и учениците: Беатрис Бинева, Анина Язова, Росица Атанасова (от 11 клас), Сава Байков и Георги Бодуров ( 10 клас).

Разделени на групи, учениците и педагозите проведоха кейскурзия. На всяка „база” участниците трябваше да представят свое решение на 14 практически задачи, свързани с развитието на съвременното образование.

Следващият етап се състоеше от стендови презентации, на които участниците имаха възможност да разкажат за успешни ученически и педаготически практики по едно от следните 7 направления: образование, творчество, лидерство, партньорство, комуникация, изследователска дейност, добротворчество.

Презентацията на нашите ученици  на тема: „Училището – привлекателно място за учениците” зае достойно място сред единствените три отличени от журито проекта.

Като финал на Пленума послужи Арт-феста на тема „Срещу течението”, в който взеха участие 36 видеоклипа – мотиватори. Клипът на бургаските ученици със заглавие ”По течението плува само умрялата риба” беше класиран от компетентното жури на II- ро място.
            На участниците беше осигурена богата културно – инфармационна програма, включваща едни от символите на града: Медния конник, Ермитажа, Руския музей, Музея на водата, Исаакиевския и Казанския събор, църквата „Възкресение Христово“, Петропавловската крепост, Дворцовия площад, Екатерининския дворец в гр. Пушкин и др., а така също и посещение на балета „Корсар“ в Михайловския театър.

Бургаските ученици си тръгнаха от културната столица на Русия  не само със заслужени награди, но и с незабравими спомени, силни емоции и обогатени познания за руския език и култура. 

DSC_0097 DSC_0100 DSC_0119 DSC_0133 DSC_0150 DSC_0174 DSC_0177

СТАРА ХАРТИЯ ЗА ЖИВО ДЪРВО

image_pdfimage_print

Ученици от ПГЧЕ „Васил Левски“ се включиха в инициативата на Радио Бургас. Инициативата е по повод 5-годишния юбилей на радиото и е  посветена на седмицата на гората. Дъждът, който се изсипа над Бургас, не изплаши младите еколози да се включат в кампанията „Стара хартия за живо дърво“. Те с ентусиазъм засадиха петгодишно яворово дърво, а екипът на медията видя огромен куп с използвана хартия, които учениците от Руската гимназия бяха събрали.

Десетокласниците с интерес помогнаха в засаждането на 5-годишния явор. На въпроса – „Какви стъпки можем да предприемем, за да запазим природата? – младите еколози отговориха така: „Учебниците могат да бъдат електронни, дори в някои страни, домашните също се изпращат по имейла и това може много да намали изсичането на дървета…“

Десислава Стайкова преподава именно по този дисциплина  и сподели опита си: „Все повече в нашето училище се обръща внимание на извънкласната дейност и на такива инициативи, каквато е вашата инициатива. Ние с удоволствие се включваме, защото това е шанс за децата да приложат знанията си“.

Директорът на Руската гимназия – Весела Иванова, разказа, че учебното заведение има опит с екоинициативите: „И това се случва благодарение на нашите колеги по биология и химия, които работят по различни проекти и съответно успяват с тези си извънкласни дейности да мотивират децата да се грижат за природата, да пазят природата и съответно всичко това, което са научили, да го приложат и в училище. Разделяме отпадъци, събираме капачки, отделяме батерии, така че наистина имаме богата традиция в тази област. За нас беше едно предизвикателство, децата с радост се включиха в тази инициатива, защото те са научени и възпитани да участват в такива дейности.“

SAM_0026 SAM_0034 SAM_0036 SAM_0043 SAM_0048 SAM_0054

ДУХОВНОТО ПРОСТРАНСТВО НА УЛИЦА „БУЛАИР“ № 10 В БУРГАС

image_pdfimage_print

Ученици от VIII, IX и X клас на Профилирана гимназията за чужди езици „Васил Левски“ изкараха един учебен час в Регионална библиотека „Пейо Яворов“. Те бяха посрещнати от директора Мария Бенчева, която ги въведе в света на книгите и духовното пространство на улица „Булаир“ №10. Тийнейджърите разбраха каква литература могат да открият тук, по какви проекти работят в библиотеката и какви съвместни инициативи организират с други учебни заведения в града.
           Учениците за първи път влизат в библиотеката и за тях това беше незабравимо преживяване. Те веднага се заровиха между стелажите, за да търсят заглавия на книги или списания с музика и кино, според интересите си. Част от тях нямаха търпение и в края на учебния час платиха членски внос и станаха читатели на „Пейо Яворов“.
            Учениците от ПГЧЕ „Васил Левски“, които прекрачиха прага на библиотеката, работят в клуб „Умеем ли да общуване“, който се реализира по проект „Твоят час“. По време на визитата си те бяха придружавани от педагогическия съветник Димитър Желев.

17457631_1773383229644551_3349540206580214277_n 17457903_1773383409644533_7069525566279861336_n 17457906_1773383156311225_5829763576648649589_n 17554074_1773383132977894_102924638631715040_n 17554466_1773383452977862_1387676369182748141_n 17626442_1773383289644545_2664120874538643037_n 17629759_1773382689644605_8494672538255071206_n 17634656_1773383336311207_4251770717274963_n 17634875_1773383266311214_1997032147048108547_n

Участие на ученици от ПГЧЕ „Васил Левски“ в ученическа конференция на тема: „Да мислим екологично за бъдещето“

image_pdfimage_print

Михаела Кирилова, Екатерина Павлова, Стела Пеева, Мирослав Стефанов Илияна Францъзова, Соня Георгиева и Фатме Мехмед участваха в ученическа конференция на тема: „Да мислим екологично за бъдещето“. Конференцията се организира от Катедра „Екология и опазване на околната среда“ при Университет „Проф. Д-р Асен Златаров“, с подкрепата на Община Бургас. Събитието  се проведе на 30-31.03.2017 г. в Културен център „Морско казино“. Учениците прдставиха достойно гимназията. 

Мирослав Стефанов получи трето място и парична награда за презентацията си „Алтернативните енергийни източници за намаляване на зависимостта от изкопаеми горива. Енергия от биомаса“.

Михаела Кирилова получи наградата на РИОСВ – Бургас за презентацията си „Резерват Силкосия“.

Илияна Францъзова, Соня Георгиева и Фатме Мехмед получиха грамота за Новаторство в мониторинга за разработката си „Дрон технология и мониторинг на Атанасовското езеро“. 

Наградените ученици вече са приети в специалност Екология в Университет „Проф. Д-р. Асен Златаров“.

Всички ученици благодарят на организаторите на конференцията в лицето на Доц. Д-р М. Миткова и Калояна Живкова – Общински съвет Бургас, за предоставената им възможност.

Ръководител на учениците е Десислава Стайкова – учител по биология и химия.

SAM_0036 - Copy SAM_0070 - Copy SAM_0072 - Copy SAM_0080 - Copy SAM_0086 - Copy SAM_0091 - Copy

 

ТРЕТО МЯСТО НА УЧЕНИЦИ ОТ КЛУБ „МЛАД ЕКОЛОГ“ В НАЦИОНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ „ВОДАТА ИЗВОР НА ЖИВОТ“

image_pdfimage_print

Илияна Францъзова, Соня Георгиева и Фатме Мехмед от 10 Е клас завоюваха престижното трето място на Националното състезание за мултимедийни презентации „Водата извор на живот“. Състезанието се проведе на 22.03.2017 г. в КЦ „Морско казино“ Бургас. Момичетата представиха презентация на тема: „Дрон технология и мониторинг на Атанасовското езеро“. За националното състезание са изпратени 85 презентации, като до защита бяха допуснати 13. Успехът на учениците е заслужен. Ръководител на отбора е Десислава Стайкова – учител по биология и химия.

SAM_0073 SAM_0076 SAM_0080