CAMBRIDGE ENGLISH COMPETITION 2017

image_pdfimage_print

На 18.03.2017г. в град Хасково се проведе националният кръг на състезанието по английски език, организирано за 11-та поредна година от Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. Състезанието, най-престижната проява на Асоциацията и нейна запазена марка, се утвърди като най-сериозния конкурс по английски език, който дава възможност на учениците да покажат способността си да приложат знанията си в изпитна ситуация, която изисква нестандартен подход и творческо мислене. Състезателните задачи съответстват на спецификата на международните изпити по английски език на Университета Кеймбридж и развиват умения за успешно полагане на изпит за получаване на сертификат.

На финалния етап се допускат ученици, успешно представили се на вътрешноучилищния кръг, който през 2017 г. бе предизвикателство за повече от 10 000 участници от цялата страна. 152 ученици от ПГЧЕ „ Васил Левски“ се състезаваха в нива А2, B1, B2 и С1, съответстващи  на делението на Европейската Езикова Рамка. Най-добрите сформираха отбора на гимназията и достойно се състезаваха на националния кръг в град Хасково:

  1. Елица Ясенова Христова IX б
  2. Росица Петрова Господинова X б
  3. Виктория Димитрова Тодорова X г
  4. Мартин Красимиров Савов XI г
  5. Юлиан Любомиров Проданов XI д
  6. Стефан Николаев Бойчев XII в

Състезателите от националния кръг получиха сертификати за участие.

Победителите ще бъдат наградени на Деня на Кеймбридж на 22.04.2017 г. в град София.

СЪРДЕЧНО ПОЗДРАВЯВАМЕ НАШИТЕ ФИНАЛИСТИ

И ИМ ПОЖЕЛАВАМЕ УСПЕХ!

WP_20170317_16_00_32_Pro WP_20170328_15_55_41_Pro

ОТНОВО СИЛНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ОЛИМПИАДА ПО РУСКИ ЕЗИК

image_pdfimage_print

За пореден път възпитаници на ПГЧЕ „Васил Левски“ заемат челни места на националния кръг на олимпиадата по руски език. Единадесетокласничката Олга Щербакова завоюва първо място в своята група, а представителката на десети клас Десислава Проданова – второ място. Отлично е представянето и  на останалите участници Габриела Вълчева – VIII кл., Ангелина Бичарова – IX  кл., Жени Тодорова –  IX кл., Анастасия Костова – X кл., Беатрис Бинева – XI кл., Ирина Ганчева – XI кл. Заслуга за този успех имат преподавателите им по руски език Нели Кацарска, Нина Янкова, Милена Иванова, Лидия Инджова и Йорданка Николова.

Националната олимпиада е най-отговорното състезание за учениците, изучаващи руски език. За финалния етап на олимпиадата се допускат учениците от 8 до 12 клас, успешно преминали първите два етапа – общински и областен. През 2017 г. в областния кръг на олимпиадата взеха участие 609 ученици от 23 области на България, от които за финалния кръг, проведен във Велинград, се класираха 120 ученици, представители на 44 училища от  страната.

Учениците се състезават в пет възрастови групи. Състезателните задачи се изработват от Национална комисия, членове на която са доказали  своя професионализъм университетски преподаватели и учители по руски език в базови училища. За втора поредна година ПГЧЕ „Васил Левски“ има своя представител в лицето на дългогодишния преподавател по руски език Кети Грънчарова.

Участниците в олимпиадата бяха приветствани от г-н Роберт Робертович Шестаков – Първи секретар на Посолството на Руската федерация и представител на Министерството  на образованието и науката на Русия, г-н Павел Владимирович Журавльов – официален представител на „Россътрудничество“, съветник към Посолството на Русия в България и директор на Руския културно-информационен център, както и от  главния експерт по руски език в Министерството на образованието и науката на Република България – д-р Стоянка Почеканска.

Участието в Националната олимпиада по руски език без съмнение ще се превърне в стимул за задълбочаване на познанията на учениците по руски език. Отличното представяне на отбора на ПГЧЕ „Васил Левски“, достойно защитил името на гимназията, е още едно доказателство за професионализма на преподавателите по руски език.

IMG_20170324_131316

 

КУЛИНАРЕН БАЗАР

image_pdfimage_print

На 22.03.2017 г. в ПГЧЕ „Васил Левски” се състоя кулинарен базар, на който бяха представени традиционно руски блюда, част от богатата руска култура.

1 2 3

 

image_pdfimage_print

НОВИНА 1 част

DSC01500 DSC01501 DSC01502 DSC01503 DSC01504 DSC01506 DSC01507 НОВИНА 2 част

image_pdfimage_print

За сайта Изпити Кеймбридж

„Мартеницата – амулет за здраве“

image_pdfimage_print

На 23 февруари клуб „Здрав дух в здраво тяло“ по проект „Твоят час“ реализира първата си представителна изява – изложба „Мартеницата – амулет за здраве“.

На откриването присъстваха г-жа Еминова – експерт в РУО – Бургас, г-жа Иванова – директор на нашата гимназия, представители на Природонаучен музей – Бургас, учители и ученици.

Експозицията с мартеници, изцяло изработени от естествени материали и според изискванията на фолклорната символика, предизвика искреното възхищение на публиката. Участниците в клуба представиха пред присъстващите гости и информация за фолклорни традиции и ритуали, свързани с честването на празника Баба Марта.

DSC09558 DSC09575 DSC09577 DSC09580 DSC09584

Странджа – вечното завръщане

image_pdfimage_print

На  23.02.2017 г. от 9,00 часа в ПГЧЕ „Васил Левски“ гостуваха инж. Димо Димов – Директор на ПП „Странджа“ и Йоана Гюрова – служител в Дирекцията на парка.  Гостите бяха поканени  в часовете по ЗИП – Биология от учителите – Светлана Мушева и Десислава Стайкова. Врамките на два часа г-жа Гюрова представи природата на парка, типичната флора и фауна, защитените животни и големият брой ендемични и реликтни растения. Учениците бяха запознати с водите, почвите на Странджа, с  най-интересните туристически маршрути, културни забележителности и обичаи. Прожектира се филм: „Странджа – вечното завръщане“, раздадоха се брошури и книжки на руски език. Практическите занимания по темата  ще продължат през месец април с посещение на природния парк и работа с учебното помагало. Учениците и учителите благодарят на Дирекцията на ПП „Странджа“ за оказаното съдействие при осъществяване на инициативата.

SAM_0021 SAM_0024-1

ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ВЪЗПИТАНИЦИ на ПГЧЕ „Васил Левски”

image_pdfimage_print

На 17.02.2017г. като част от мероприятията, свързани с празника на ПГЧЕ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ”, беше проведено състезание по руски език „Я знаток русского языка”. Състезанието се организира за втора поредна година от  преподавателите по руски език в ПГЧЕ „В. Левски”, съвместно с преподаватели от катедра руска филология при ПУ „П. Хилендарски” –  Пловдив.

В него взеха участие 45 ученици от ХІ и ХІІ клас, като средният успех на представилите се е по- висок от 5.50.

На учениците, получили отлични оценки, състезанието дава възможност за постъпване в ПУ„ П. Хилендарски” – Пловдив без приемен изпит.

Преподавателите по руски език на учениците от ХІ и ХІІ клас изказват благодарност на своите възпитаници, достойно защитили името на Гимназията.

Поздравителни адреси

image_pdfimage_print

pozdr_adres pozdr_adres2

ПРЕДСТАВИТЕЛНА ИЗЯВА Клуб „Здрав дух в здраво тяло“ по проект „Твоят час“

image_pdfimage_print

 

На 17 февруари  се проведе първата представителна изява на Вокалното студио на гимназията, създадено по проект „Твоят час“. Изпълненията на талантливите певци бяха част от инициативите за отбелязване на патронния празник на Профилирана гимназия за чужди езици „Васил Левски“, град Бургас. С голям ентусиазъм и вдъхновение младите участници от вокалното студио изпълниха някои от вечните възрожденски патриотични песни на България, като получиха заслужени овации от публиката. Те представиха пред аудиторията и кратка информация за историята на песните, както и някои мисли на нашия патрон – Апостола на свободата, които и днес обединяват всички нас и звучат по-актуално от всякога:

„Всекиму ще се държи сметка за делата.“

„Всичко се състои в нашите задружни сили.“

„Дела трябват, а не думи!“

„И не забравяйте – времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.“

„Народната работа стои над всичко.“

„Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи.“

Да пожелаем на младите таланти на добър час и още много успешни изяви!

Мелникова2 Мелникова5-1