ЧЕСТИТ 15-ти СЕПТЕМВРИ

ЗАЯВКА ЗА УЧЕБНИЦИ ПО РУСКИ ЕЗИК, АНГЛИЙСКИ ЕЗИК, НЕМСКИ ЕЗИК

Уважаеми родители,

Уведомяваме Ви, че учебните пособия по руски, английски и немски език от VIII до XII клас ще бъдат закупени организирано чрез обща поръчка към издателствата. Всеки от Вас, който желае да заяви закупуване на учебници, следва да се обърне към родителския и ученическия актив на съответния клас. Срокът за заявка и плащане е 21.ІХ.2018 год. След тази дата всеки ученик, който не се е включил в общата поръчка на учебници по тези учебни предмети, е необходимо да си ги осигури индивидуално.

„ДОБРОТО ВИНАГИ НАМИРА КАУЗА“

Инициативата „Доброто винаги намира кауза“ на ПГЧЕ „Васил Левски“ продължава. На първия учебен ден в двора на гимназията ще бъде поставена кутия за дарения. Целта е вместо цветя за преподавателите присъстващите на празника да подадат ръка на дете в нужда.

Комисия от родители, учители и ученици ще направи отчет на събраните пари и сумата ще бъде предоставена на нуждаещи се.

Миналата година с инициативата на 15 септември бяха подпомогнати трима младежи с хронични заболявания, възпитаници на ПГЧЕ.

Благотворителните инициативи на училището, обединени под мотото „Доброто винаги намира кауза“, ще продължат през цялата година.

УЧЕБНИЦИ ЗА НОВАТА 2018-2019 УЧЕБНА ГОДИНА

СПИСЪК НА УЧЕНИЦИТЕ, ПРИЕТИ В VІІІ КЛАС ПО ПАРАЛЕЛКИ

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ

Във връзка с изискванията на ЗЗЛД и Общия регламент относно защитата на данните (Регламент 2016/679) публикуваните списъци съдържат информация с входящия номер на учениците.

Подробна информация с имената на приетите по паралелки могат да се открият на информационното табло в сградата на училището

ЗАЕДНО

На 20.08.2018г. ПГЧЕ “Васил Левски“ беше домакин на незабравима среща. По стар славянски обичай с хляб и сол директорът на гимназията Весела Иванова, учители и възпитаници на училището   посрещнаха дългоочаквани гости – преподаватели и ученици от образователния си партньор –  училище № 619 гр. Санкт-Петербург.

Учебното заведение е сред лидерите на образователните институции в Русия, с 1200 ученици и с повече от сто преподаватели и наставници. В него действат два театрални състава, балетен клас, собствени училищни медии: телевизия, радио и училищно списание. В рамките на Споразумението за образователно сътрудничество между двете образователни заведения , на 20 август 2018 г. ПГЧЕ посрещна група от побратименото училище с богата културна програма.

Виртуална визитка на Бургас и Гимназията въведе гостите в живота на града и училището. С огромен интерес се посрещна разказът на учителя по история Владимир Зротев за руските паметници в България и пешеходната обиколка на Бургас.

Доброволческата инициатива на учениците от Гимназията за създаване на „Речник на доброто“ с ентусиазъм се прие от руските гости. В „Речника на доброто“ те оставиха своите „добри“ думи и рисунки за спомен от вълнуващата среща.

Още една крачка към сближаването бяха съвместното изпълнение на Химна на 619 училище и фолклорен танц-българско хоро.Така стартира полагането на една младежка общност на доброто между руските и българските деца.

Диалогът между културите продължи с идеята за Кръга на доброто, възникнала на Ученическия пленум в рамките на Международния образователен форум в Санкт -Петербург. Българското хоро затвори този кръг и в него останаха усмивките, слънцето и споменът от една вълнуваща среща.

Групата от руски ученици, придружени от българските си съученици от ПГЧЕ „Васил Левски“ град  Бургас, посетиха Природозащитен център „Пода“ към Българското дружество за защита на птиците край Бургас. Там те научиха интересни факти за пътя на повече от 300 вида птици, преминаващи през тази уникална местност..

В Музея на солта в град Поморие голям интерес предизвика демонстрацията на методите за добиване на сол от морска вода от древността до наши дни.

Според руските педагози реализираната човешка личност предполага познаването на люлката на европейската цивилизация. Затова посещението на древните градове Созопол, Поморие и Несебър бе изпълнено с вълнение. Защото на човека му е необходимо да съумее да опознае света около себе си и да се наслади на живота по време на пътешествията си. Добрият дух на открития към морето град Созопол, осезаемото усещане за древност завладяха руските гости. Те очаровано се разхождаха по калдъръмените стръмни улички и с благоговение влязоха в средновековния храм „Успение на Света Богородица”. Културното съкровище Несебър привлече руските деца с красивите си византийски църкви и с неповторимата си история.

Децата, морето, приятелството. През август 2018 г. на брега на морето се случи най-хубавото – българско слънце и южняшко настроение ще отнесат със себе си далече на север децата от Санкт-Петербург. Открити, дружелюбни, слънчеви, неизтощими, българските и руските деца сътвориха чудото, наречено заедно.

Приравнителни изпити за ІХ, Х и ХІ клас

Изпитите за кандидатстване за свободните места за ученици в ІХ, Х и ХІ клас в ПГЧЕ „Васил Левски“ ще се проведат както следва:
 10.09.2018 год. – Руски език /писмен и устен/;
 11.09.2018 год. – Български език и литература езиков тест.
Начало на изпита – 9:00 часа, стая 11 в сградата на гимназията.
Конспекти за изпитите – в раздел „График сесии – Приравнителни изпити“.

НА ВНИМАНИЕТО НА ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ – ИЗПИТНИ РАБОТИ ДЗИ

Уважаеми зрелостници,

Уведомяваме ви, че можете да се запознаете с изпитните си работи от ДЗИ в електронен вид на 13-ти, 14-ти и 15-ти юни 2018 год. в кабинета на ЗДУД от 08:30 до 17:00 часа в присъствието на член на УЗК.

Инициативи за дните на руската култура 06 юни – 08 юни

            В периода  06.06. – 08.06.2018 г. Профилирана гимназия за чужди езици „Васил Левски” ще се включи в отбелязването на Дните на руската култура, провеждани под патронажа на Община Бургас и Почетно Консулство на Руската федерация в Бургас.

            На 06.06.2018 г в 10:00 часа във връзка с Деня на Пушкин ще се състои тържествено поднасяне на венец и рецитал пред паметника на поета, а в 11:00 часа група ученици от гимназията ще вземат участие в откриването на изложба, посветена на Владимир Висоцки в Културния дом на нефтохимика.

            На 07.06.2018 г. от 18:30 часа представители на ПГЧЕ ще посетят концерта на ансамбъл „Здравица” и хорова капела „Ярославский спев” по случай  откриването на Дните на руската култура. Концертът  ще се проведе в Театъра за опера, драма и балет – град Бургас.

            На 08.06.2018 г.  от 17:00 и 19:00 часа преподаватели и ученици от ПГЧЕ ще гледат прожекциите на филмите „Большой” и „Время первых” в Културния дом на нефтохимика.

ПОРЕДЕН УСПЕХ ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОТ КЛУБ „МЛАД ЕКОЛОГ“

Трето място за учениците от клуб „Млад еколог“ в състезанието за купата на Природонаучния музей – Бургас. За седма поредна година РИМ Бургас отбелязва Международния ден на биологичното разнообразие със Състезание за Купата на Природонаучния музей. Състезанието се проведе на 29 май 2018 г., от 10 до 12 часа в Експо център Флора в Морската градина. Темата на състезанието беше „Биоразнообразието – какво знаем за него“. Отборът на клуб „Млад еколог“ при ПГЧЕ „Васил Левски“ в състав: Илияна Францъзова, Соня Георгиева – XI E клас и Александра Тодорова, Гергана Станчева – IX А клас, премина през шест пункта, разположени в Морската градина, като на всеки от тях получи различна задача, свързана с биоразнообразието. Младите еколози правиха опити с магнетит, подреждаха пъзел, търсиха имена на редки и защитени растения и животни и се класираха на Трето място.

На 22.05.2018 г. учениците от клуб „Млад еколог“ посетиха Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас. Срещата беше посветена на Европейския ден на мрежата „Натура 2000“ – 21 май, и Международния ден на биологичното разнообразие – 22 май. Участваха експерти от отдел „Биологично разнообразие, защитени територии и защитени зони“ и гимназисти от клуб „Млад еколог“ от XІ Е клас. Младите еколози се запознаха с уникалното орнитологично богатство на езерото Вая, неговото растително разнообразие и режимите на опазване като част от мрежата „Натура 2000“. Предоставени бяха информационни материали, включващи пътеводител на резерватите в териториалния обхват на екоинспекцията с информация и илюстрации на част от защитените видове в резерватите, както и карти с посетителски маршрути.